Aki szereti a szaftos, termetes húspogácsákat, a férfiasan fűszeres ízeket, annak a pljeskavica egészen biztosan kedvence lesz. Vérbeli ragadozóknak való grillezett fogás, amit nemcsak a déli szomszédainknál tett nyaralás során érdemes megkóstolni, hanem mi magunk is elkészíthetjük.
A hamburgerhez rokonítható a leginkább a szerb eredetű pljeskavica, de Szerbiától Bulgáriáig az egész Balkánon szívesen készítik, persze kisebb-nagyobb változtatásokkal. Valamikor régen csak bárány-, illetve birkahúsból készült, de mivel ez elég karakteres, ma már mindenhol sertéssel és marhával keverik, ezek aránya és fűszerezése változhat.
Az omlós és szaftos húspogácsák titka – a húsok aránya mellett –, hogy szódabikarbóna is kerül a darált húsmasszába, amivel összedolgozva legalább egy éjszakát érlelik a hűtőben, így a hús rostjai fellazulnak, és a parázs fölött gyorsan megsül úgy, hogy kívül finom füstös, belül pedig nagyon szaftos lesz.
Klasszikus? Vegán? Gourmet? 3 kihagyhatatlan hamburgerrecept egy helyen!
Amerikainak gondoljuk, pedig nem az a világ legnépszerűbb szendvicse, a hamburger. Ahogy a neve is árulkodik, német bevándorlók ismertették meg az Újvilággal a praktikus, sokféleképpen összeállítható, egyszerűen elkészíthető, könnyen fogyasztható, futtunkban is tökéletesen megehető street food fogást.
A pljeskavicát eszik sült krumplival és grillezett zöldségekkel is, de a legnépszerűbb zsemlébe, buciba, pitába téve, sült kápia paprikával, friss paradicsommal és lila hagymával. Mindehhez ajvár vagy úgynevezett urnebes jár szósz gyanánt, mindkettő isteni sült paprikás kence, de míg az ajvárnál a sült paprika sült padlizsánnal készül, addig az urnebes túróval – viszont mindkettő isteni finom.
A cikk itt még nem ér véget! A folytatásért kattintsatok a Cookta oldalára!