Egyéb kategória

Már csak párat kell aludni a férfi-fogamzásgátlóig!

Egyre reálisabbnak tűnik, hogy az egyáltalán nem túl távoli jövőben a fogamzásgátlásból a férfiak is jobban kivegyék a részüket. A tudósok szerint a férfitabletta 2018-ban forgalomba kerülhet Amerikában, ami pedig ennél is meglepőbb, hogy a férfiak nagy része legalább annyira várja már, mint mi.
vous - 2015.07.03.
Már csak párat kell aludni a férfi-fogamzásgátlóig!

Ne lábujjhegyezzünk! Valami oknál fogva a fogamzásgátlás feladata még a jól működő, egyenlőségen alapuló párkapcsolatokban is a nőkre hárul (természetesen tisztelet a kivételnek). Nemcsak mi szedjük, de nekünk kell felíratnunk, és a legtöbb esetben mi fizetünk érte, nem is keveset. Ráadásul ezek a hormontartalmú tabletták sok nő életét megkeserítik. Van, aki ingerlékenyebb lesz, esetleg meghízik tőle, arról a pánikról nem is beszélve, mikor elfelejtjük bevenni. Ám ha minden igaz, mostanra a célegyenesben van a férfi-fogamzásgátló. Indonéziában már tesztelnek egy hormonmentes tablettát, ami terméketlenné teszi a spermiumokat, így pár éven belül talán majd a pasik telefonja fog pittyegni esténként, hogy emlékeztesse őket a bogyóra.

Ráadásul a kutatók egy ennél is vonzóbb megoldáson is dolgoznak. A Telegraph híradása szerint elkészült egy, a férfiak számára összeállított fogamzásgátló injekció, amit elég egyszer beadni ahhoz, hogy hatása évekig eltartson. Ezt a szert 2016-ban kezdik tesztelni. Ami viszont még megnyugtatóbb, hogy a férfiak is egyre jobban hajlanak arra, hogy kivegyék a részüket a fogamzásgátlásból. Egy amerikai kutatásból kiderült, a férfiak 66 százaléka szedne fogamzásgátló tablettát, 44 százalék kipróbálná az injekciót, és 36 százalékuk egy beültetéstől sem riadna vissza.

Ezen jó hírek fényében pedig nézzük csak a fogamzásgátlás rövid történetét!

  • i. e. 1550: Egy egyiptomi papiruszon tesznek először említést egy datolyából, mézből és gyapjúból készült „pesszáriumról”
  • 1700-as évek: Casanova kalandjai között bukkan fel először az óvszer. Ez még egyáltalán nem gumiból készült, a világhírű hódító birkahúgyhólyagot használt
  • 1839: A vulkanizált gumi feltalálása kéz a kézben járt az ebből készült kondom megjelenésével
  • 1880: Az első pesszárium, ami már hasonlít arra, amit mi is ismerünk
  • 1951: Megkezdődnek az első hormonalapú fogamzásgátló szerek kutatásai, három évvel később már nőkön végeznek kísérleteket
  • 1961: Az amerikai piacon megjelenik az első hivatalosan elfogadott fogamzásgátló tabletta
  • 1980-ra már több mint 10 millió amerikai nő szedi a gyógyszert
  • 2010: Egy felmérés szerint a világon nagyjából 100 millió nő fogamzásgátló tablettát szed
  • 2018: ??? Izgatottan várjuk a fejleményeket!
Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Hova tűntek Budapest gyönyörű kupolái? – A főváros eltűnt épített öröksége tovább él az Animatiqua Stúdió legújabb rövidfilmjében
Világ
Hova tűntek Budapest gyönyörű kupolái? – A főváros eltűnt épített öröksége tovább él az Animatiqua Stúdió legújabb rövidfilmjében
vous - 2022.10.26.
Október 20-án tartották Az Eltűnt Budapesti Kupolák című rövidfilm exkluzív premierjét. A rendhagyó kisfilm, amely egy letűnt kor értékes tetődíszeit eleveníti fel, különleges videotechnikával készült. Az alkotásban a főváros egykori stílusát jelentősen meghatározó kupolák kelnek életre. A premier díszvendége Sólymos Sándor, Ybl-díjas építész és filozófus volt, akivel Kondacs András, a film rendezője beszélgetett a vetítést követően budapesti városépítészeti lehetőségekről, az egykori épületek, valamint a kupolák jelenéről és jövőjéről.

Otthon

4 tudnivaló, amivel számolni kell, ha kiadjuk a lakásunkat
Otthon
4 tudnivaló, amivel számolni kell, ha kiadjuk a lakásunkat
vous - 2022.11.28.
A folyamatosan dráguló ingatlanpiac bizonytalanságai miatt a bérlakások iránt évről-évre folyamatosan növekszik a kereslet, ezzel párhuzamosan a kiadó lakások száma is egyre nagyobb. A lakástulajdonosok számára ugyanis jól fizető, passzív jövedelemszerzési lehetőséget jelent, ráadásul minimális befektetéssel egy felújítás többszöröse jöhet vissza egy jó állapotú lakás bérleti díjából. A számos előny persze csak a jéghegy csúcsa.