Egyéb kategória

Már csak párat kell aludni a férfi-fogamzásgátlóig!

Egyre reálisabbnak tűnik, hogy az egyáltalán nem túl távoli jövőben a fogamzásgátlásból a férfiak is jobban kivegyék a részüket. A tudósok szerint a férfitabletta 2018-ban forgalomba kerülhet Amerikában, ami pedig ennél is meglepőbb, hogy a férfiak nagy része legalább annyira várja már, mint mi.
vous - 2015.07.03.
Már csak párat kell aludni a férfi-fogamzásgátlóig!

Ne lábujjhegyezzünk! Valami oknál fogva a fogamzásgátlás feladata még a jól működő, egyenlőségen alapuló párkapcsolatokban is a nőkre hárul (természetesen tisztelet a kivételnek). Nemcsak mi szedjük, de nekünk kell felíratnunk, és a legtöbb esetben mi fizetünk érte, nem is keveset. Ráadásul ezek a hormontartalmú tabletták sok nő életét megkeserítik. Van, aki ingerlékenyebb lesz, esetleg meghízik tőle, arról a pánikról nem is beszélve, mikor elfelejtjük bevenni. Ám ha minden igaz, mostanra a célegyenesben van a férfi-fogamzásgátló. Indonéziában már tesztelnek egy hormonmentes tablettát, ami terméketlenné teszi a spermiumokat, így pár éven belül talán majd a pasik telefonja fog pittyegni esténként, hogy emlékeztesse őket a bogyóra.

Ráadásul a kutatók egy ennél is vonzóbb megoldáson is dolgoznak. A Telegraph híradása szerint elkészült egy, a férfiak számára összeállított fogamzásgátló injekció, amit elég egyszer beadni ahhoz, hogy hatása évekig eltartson. Ezt a szert 2016-ban kezdik tesztelni. Ami viszont még megnyugtatóbb, hogy a férfiak is egyre jobban hajlanak arra, hogy kivegyék a részüket a fogamzásgátlásból. Egy amerikai kutatásból kiderült, a férfiak 66 százaléka szedne fogamzásgátló tablettát, 44 százalék kipróbálná az injekciót, és 36 százalékuk egy beültetéstől sem riadna vissza.

Ezen jó hírek fényében pedig nézzük csak a fogamzásgátlás rövid történetét!

  • i. e. 1550: Egy egyiptomi papiruszon tesznek először említést egy datolyából, mézből és gyapjúból készült „pesszáriumról”
  • 1700-as évek: Casanova kalandjai között bukkan fel először az óvszer. Ez még egyáltalán nem gumiból készült, a világhírű hódító birkahúgyhólyagot használt
  • 1839: A vulkanizált gumi feltalálása kéz a kézben járt az ebből készült kondom megjelenésével
  • 1880: Az első pesszárium, ami már hasonlít arra, amit mi is ismerünk
  • 1951: Megkezdődnek az első hormonalapú fogamzásgátló szerek kutatásai, három évvel később már nőkön végeznek kísérleteket
  • 1961: Az amerikai piacon megjelenik az első hivatalosan elfogadott fogamzásgátló tabletta
  • 1980-ra már több mint 10 millió amerikai nő szedi a gyógyszert
  • 2010: Egy felmérés szerint a világon nagyjából 100 millió nő fogamzásgátló tablettát szed
  • 2018: ??? Izgatottan várjuk a fejleményeket!
Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Végre hazánkban is kapható a nagyobb élelmiszerüzletekben a visszaváltható cserepalackos ásványvíz
Világ
Végre hazánkban is kapható a nagyobb élelmiszerüzletekben a visszaváltható cserepalackos ásványvíz
vous - 2024.04.22.
A fenntartható ásványvízfogyasztás iránt egyre növekszik a kereslet Magyarországon. Eközben az év elején bevezetett visszaváltási rendszer akadozik, a beszerelt automaták többsége szinte üres. Az első negyedév alatt emiatt csak PET-palackból 400 millió fogyhatott el, amelynek kétharmada nem hasznosul újra. A környezettudatosság szempontjából így fontos állomás, hogy az első cserepalackos ásványvíz áprilistól az Interspar és a Príma szelektált üzleteiben is országszerte kapható. Az átlagosan 25-ször újratölthető palackos Oonly ásványvizet január közepén kezdte el gyártani pannonhalmai üzemében a magyar márka, amely a jelenleg ismert egyik legkörnyezetkímélőbb megoldás a hazai piacon.

Otthon

Minőségi és dizájnos bútorok az otthonokba, bel- és kültérre
Otthon
Minőségi és dizájnos bútorok az otthonokba, bel- és kültérre
vous - 2024.03.28.
Otthonaink berendezése mindig egy izgalmas, ugyanakkor embert próbáló, jelentős költséggel járó feladat, amely meghatározó a stílus és a kényelem szempontjából, így körültekintést, megfontolást igényel.