Egyéb kategória

Hogyan válasszunk motorolajat gyorsan és egyszerűen?

A minőségi motorolaj több szempontból is fontos az autó számára. A rengeteg márka és különböző típus közül azonban nagy kihívás lehet kiválasztani a megfelelőt, különösen akkor, ha nem vagyunk rutinosak a témában.
vous - 2024.05.24.
Hogyan válasszunk motorolajat gyorsan és egyszerűen?

Éppen ezért most hoztunk néhány jótanácsot, amelyek segítenek abban, hogy autónkhoz mindig az ideális teljesítményt és megfelelő működést biztosító motorolajat válasszuk.

Miért fontos a megfelelő motorolaj használata?

Az olajshop.hu oldalon beszerezhető minőségi motorolaj legfőbb feladata a mozgó alkatrészek kenése, a súrlódás csökkentése és az ebből adódó meghibásodások esélyének minimalizálása. Ha megfelelően választunk, az olaj meghosszabbítja a motor élettartamát, és csökkenti a szerviz- és karbantartási költségeket.

Éppen ezért adott időközönként fontos a rendszeres olajcsere. Ennek gyakoriságát minden esetben a gyártói ajánlás határozza meg, de a kenőanyagot általában 1-2 éves vagy 15.000-30.000 kilométeres intervallumban ajánlott cserélni. Ha ezt gyakrabban tesszük, nem ártunk az autónak, sőt, nagyobb igénybevétel esetén pl. városi használat esetén javasolt is a csereintervallum 30-50%-os csökkentése.

Hogyan válasszuk ki a megfelelő olajat az autónkhoz?

A megfelelő motorolaj kiválasztása során a legfontosabb dolog, amit figyelembe kell vennünk, a gyártói ajánlás. A pontos specifikációkat két helyen találhatjuk meg. Az egyik a járműhöz kapott használati és karbantartási utasítás, a másik pedig a gépkocsi szervizkönyve.

Ha nem vagyunk biztosak a döntésben, az olajgyártók által javasolt kenési tervet is követhetjük. De hagyatkozhatunk szakember tanácsára is. Ebben az esetben keressünk fel egy márkaszervizt, vagy vegyük fel a kapcsolatot egy megbízható webáruház, például az olajshop.hu munkatársaival, akik segíteni fognak a döntésben.

Fontos a motorolaj rendszeres ellenőrzése

Ha szeretnénk, hogy autónk motorja hosszú életű legyen és mindig a legjobb teljesítményen működhessen, ne feledkezzünk meg a motorolaj szintjének rendszeres ellenőrzéséről. Ez manuálisan, az olajnívó pálca segítségével is elvégezhető, de a modern autók többsége motorolaj mennyiség érzékelő segítségével a műszerfal kijelzőjén is jelzi az olajszintet.

Ha az első megoldás mellett döntünk, fontos, hogy a folyamat során az autó egyenes felületen álljon. Ha pedig az ellenőrzés előtt még járt a motor, hagyjuk azt legalább 2 percig kikapcsolva, így az olaj visszafolyik az olajteknőbe. Hideg motorolaj esetén ez több időt is igénybe vehet.

Hogyan töltsük fel az olajat?

A motorolaj feltöltése egyszerűen elvégezhető szakember segítsége nélkül is. Az olajat a motorba a betöltőnyíláson át kell betölteni, amit általában egy jól látható olajkanna szimbólum jelöl.

Figyeljünk arra, hogy a kenőanyagot az olajnívópálca szerinti a minimum szint fölé de maximum rovátka alá töltsük, ne tovább (vagyis javasoljuk a két jelzés közé). Egyes autókban 3 jelzés is lehet a két alsó a minimum maximum a rendes olajszinthez és egy harmadik legfelső amit az azért raknak mert egyes tipusoknál az üzemanyag bele juthat az olajba és megemeli annak szintjét.
Abban az esetben ha eléri a olajszint a 3 jelzést azonnal teljes olajcsere kötelező (nem elegendő leszívni az olaj mennyiségből mert az már nem tud megfelelő kenést biztosítani)

Amennyiben lehetőségünk van rá, a feltöltésre ugyanazt a típusú motorolajat válasszuk, amelyet az olajcsere során mi magunk vagy az autószerelő használt. Ha ez nem áll rendelkezésre, akkor bármilyen, a gyártó által jóváhagyott olaj használható.

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Hová menjünk nyaralni?
Világ
Hová menjünk nyaralni?
vous - 2024.05.06.
Minden évben komoly családi dilemma lehet a nyaralás kérdése. Akár hosszabb, vagy rövidebb időre szeretnénk elutazni, szerencsére a közelben is találhatunk rengeteg gyönyörű látnivalót. Strandolás a tengerparton? Városnézés? Vagy mindkettő? Sokféle utazás közül válogathatunk!

Otthon

Miért praktikus a kinyitható kanapé mindennapi alváshoz?
Otthon
Miért praktikus a kinyitható kanapé mindennapi alváshoz?
vous - 2024.05.30.
A kinyitható kanapé nagyon praktikus akár mindennapos alváshoz is. Miért? Azért, mert egyszerre több funkciót is ellát, miközben rendkívül kényelmes bútordarab. De ne rohanjunk ennyire előre, vegyük sorra az előnyöket!