Egyéb kategória

Hogyan teremtsd meg a megfelelő világítást a terráriumban?

Nagyon sok dolgot kell megfontolnod, amikor egy terráriumot szeretnél az otthonodban felállítani. Először is el kell döntened, hogy milyen hüllőt vagy kétéltűt szeretnél tartani benne, majd meg kell határoznod, hogy mely növények kompatibilisek a kiválasztott állattal. Továbbá nem árt azt sem kideríteni, hogy milyen típusú kellékekre és felszerelésekre lesz szükséged.
vous - 2022.11.11.
Hogyan teremtsd meg a megfelelő világítást a terráriumban?

Az egyik ilyen kellék a világítás, amelynek kiválasztása a kezdő állattartók számára elsőre fejtörést okozhat. Ha azonban elég időt szánsz az alapvető dolgok megismerésére, akkor máris egyszerűbben megtalálhatod az ideális izzót vagy fénycsövet.

Milyen világításra van szükségük a hüllőknek és a kétéltűeknek?

A hüllők és a kétéltűek változatos fényigénnyel rendelkeznek, ám a Zebrapets.hu terrarisztikai felszerelései között mindent megtalálsz. Ugyanakkor a világítást érintően nem létezik egy olyan megközelítés, amely minden fajtára egyformán érvényes. A legtöbb kígyónak például nincsen szüksége másra, mint közvetett fényre, hogy egészséges maradjon. 

Az éjszakai életmódot folytató gyíkok is boldogulnak minimális mennyiségű fény mellett. Annyi a lényeg, hogy a hőmérsékleti viszonyok megfelelőek legyenek körülöttük, és valósághű fényperiódusban éljenek. Ez megvalósítható egy átlagos villanykörtével is, de mi javasoljuk a fénycsövek használatát is, hiszen kiegyensúlyozott spektrumot és magas színvisszaadási indexet biztosítanak. A nappal aktív gyíkok esetében hasonló a helyzet – elég csupán elhelyezni egy szimpla vagy egy higanygőz izzót a terráriumban, hogy megfelelő hőmérsékletet biztosítson. 

A legtöbb hüllőnek azonban szüksége van UVB sugárzásra, hogy a szervezetük elő tudja állítani a D-vitamint, és hasznosítani tudja a kalciumot. De nem szabad megfeledkezned az UVA-ról sem, mivel enélkül a hüllők és a kétéltűek lényegében színvakok. Ráadásul sokkal aktívabbak lesznek tőle, nagyobb étvággyal rendelkeznek majd, és többet szaporodnak.

Az árnyék jelentősége

Egyes hüllők időnként szándékosan elbújnak az UVB-sugárzás vagy a különösen erős fények elől. Ennek megfelelően fontos, hogy biztosíts a terráriumban olyan helyeket, amelyek védelmet nyújtanak az intenzív világítás ellen. 

Ha az általad tartott hüllő kicsi, és a terrárium tele van széleslevelű növényekkel, akár ezek alá vagy mögé is elbújhat. Azonban nem árt más hasonló dolgokat behelyezni, mint például kéreg- vagy nagy, lapos uszadékfa darabokat. 

Pár szó az időzítőről

A terráriumban tartott állatoknak és növényeknek állandó fényperiódusra van szükségük, amit nehéz megvalósítani, ha minden nap neked kell manuálisan fel- és lekapcsolni a lámpákat. Az időzítő azonban automatizálja a folyamatot, és megszünteti ezt a felelősséget. 

A fentiek is igazolják, hogy a terrárium világítása egy igazán összetett téma. De, mint ahogy a cikkünk elején is írtuk, ha időt szánsz arra, hogy megtanuld a modern állattartók által alkalmazott alapfogalmakat és technikákat, rá fogsz jönni, hogy nem is olyan nehéz egy saját világítási rendszert kiépíteni.

Ajánlott cikkek