Egyéb kategória

Hogyan fagyasszuk le az élelmiszereket szakszerűen a nagykonyhákon?

A hatékony nagykonyhai működés elképzelhetetlen fagyasztott, nyers és félkész alapanyagok nélkül. Csak így biztosítható, hogy mindig minden szükséges összetevő készleten lehessen a megfelelő minőségben.
vous - 2024.01.19.
Hogyan fagyasszuk le az élelmiszereket szakszerűen a nagykonyhákon?

Természetesen nem mindegy, hogy hogyan fagyasztunk, az alábbi írásban ehhez adunk hasznos tippeket, hogy az Ön vállalkozása is hatékonyan gazdálkodhasson az alapanyagokkal, minél kevesebb felesleges hulladékot termelve.

Friss árut a fagyasztóba!

Minél előbb kerül a fagyasztóba a friss áru, annál kisebb az esélye, hogy veszítsen a szavatosságából. A húsok és a zöldségek kevés előkészületet igényelnek. A vákuumzárók segítségével néhány pillanat alatt ez is elvégezhető, a levegő kiszorításával megakadályozhatjuk a káros biológiai folyamatok beindulását.

A gyorsfagyasztó gépek pedig az idővel való versenyben lehetnek hatékony segítőink, hiszen így minél gyorsabban kerülhetnek az élelmiszerek a baktériumok elszaporodásának kedvező hőmérsékleti tartomány alá.

Félkész termékek fagyasztása

Egy professzionális konyhában nemcsak az a fontos, hogy az árut minél előbb lefagyasszuk, hanem az is, hogy minél hatékonyabban készíthessünk el belőle a kész terméket. Ezért bizonyos élelmiszereket már érdemes némileg előkészíteni fagyasztás előtt, a zöldségeket például hámozni, szeletelni, amivel nemcsak időt, de helyet is spórolhatunk a fagyasztóban.

A húsokat is fűszerezheti fagyasztás előtt a menüsornak megfelelően, illetve a kívánt mennyiségek szerint porciózhatja is őket. Így könnyebb és gyorsabb dolgozni is velük, illetve elkerülhető, hogy az alapanyag feleslegesen kerüljön kiolvasztása, ezáltal veszendőbe.

Készételek fagyasztása

Számtalan olyan étel van, ami elkészítve is fagyasztható, minőségromlás nélkül. Ezek közé tartoznak bizonyos levesek, pörköltek, mártások, melyek elkészítése időigényes, így viszont mindig tarthat belőlük készleten, amiből szükség szerint bármikor elővehet. Ez esetben is érdemes a megfelelő adagokban fagyasztani, hogy tényleg csak néhány mozdulat kelljen a gőzölgő étel elkészítéséig.

Ez az eljárás pizzériákban is nélkülözhetetlen, hiszen mind a nyers tésztát, mind egyes szósz alapanyagokat lehet, sőt érdemes fagyasztva tárolni. A tésztát szükség esetén egy tésztahengerrel ki lehet nyújtani, és a megfelelő feltétek hozzáadásával már mehet is a sütőbe.

A mobil éttermi szolgáltatások esetében hatásos módszer a kész élelmiszerek fagyasztása, hiszen így a helyszínen, fesztiválokon sokkal könnyebb nagy mennyiségekkel dolgozni a magas minőség fenntartása mellett.

Mint a fenti néhány gondolatból is talán jól látható, a megfelelő fagyasztási protokoll kidolgozása nagy segítséget jelenthet egy étterem mindennapjaiban, természetesen csak akkor, ha rendelkezésre állnak a megfelelő eszközök. A Nagykonyhai.com Webáruházban kapható sokkolóhűtő, vagy egy ugyanitt megvásárolható professzionális ipari fagyasztószekrény biztosan nem okoz majd csalódást.

Ajánlott cikkek