Világ

Nem nyűg a gyerek a nagy napon – Profi tippek magyar esküvőszervezőktől

Angelina Jolie hét gyerek anyukájaként ment férjhez Brad Pitthez 2014-ben. Aki látta az esküvői képeket (van olyan, aki nem?), pontosan tudja, hogy minden a családról, a gyerekekről és a közös élményről szólt. Ha a nagy napot tervezitek, ti se feledkezzetek meg a vendégként vagy családtagként érkező kisebb-nagyobb gyerekekről, akik részt vesznek életetek nagy napján. Teremtsétek meg a szükséges kényelmi feltételeket, minden más csak plusz kedvességet jelent.

vous - 2015.06.04.
Nem nyűg a gyerek a nagy napon – Profi tippek magyar esküvőszervezőktől

Vonjátok be őket az eseményekbe

Egy pár hónapos csecsemőnek, de az egy-két év körüli kisgyereknek sem valószínű, hogy maradandó élményt jelent az esküvő. Náluk csak arra kell figyelni, hogy ne boruljon fel túlságosan a napi rutin, és jól fogják érezni magukat. A három és öt év közötti gyerekek számára viszont jó élmény lehet, ha a különleges eseményen szerepet is kapnak, bevonják őket. Bánhegyi Zsófia, a Gyerekbarát Esküvőszervezés vezetője és csapata is ezt vallják a szervezés során:

Forrás:
Pixel Művek

Ez lehet akár a gyűrűhordó, kis-koszorúslányok, de a léggömbfelengedés során is kérhetjük a segítségüket a kiosztáshoz, és a játék végén, hogy meg tudjuk őket jutalmazni, szerezhetünk számukra pár plusz lufit.

A zenekar vagy DJ együttműködését is kérhetjük egy rövid blokk lejátszására akár közvetlenül a vacsora után. A vacsora után már nemcsak játékokkal, foglalkozásokkal, hanem mesevetítéssel is szoktuk őket szórakoztatni. Mivel mi alvási lehetőséget, utazóágyat, matracot is intézünk, így akár hajnalig is biztosítani tudjuk a gyermekes szülőknek a nyugodt szórakozást."

Készítsetek elő egy helyet a csecsemővel érkezőknek

Csecsemővel, kisgyerekkel érkező vendégeitek számára maximális kényelmet biztosíthattok azzal, ha kineveztek egy szobát vagy helyiséget, ahol nyugodtan tudnak szoptatni, etetni, pelenkázni. Ha nem tudjátok megoldani a külön szobát, akkor a menyasszony öltözőszobájának sarkában elég egy fotel, ahol a kisgyerekes barátnőtök vagy rokonotok kényelmesen el tudja látni a picit.

Gondoljatok a gyerekmenüre

Forrás:
Pixel Művek

A cateringet biztosító céggel vagy étteremmel beszéljétek meg, hány éves kor fölött kell teljes fejadagot, mikor számolnak félárat és hány éves kor alatt nem kell a gyerekek menüjét kifizetni. Az sem mindegy, hogy mit kapnak a gyerekek. Gondoljatok arra, hogy ők mindig szívesen esznek spagettit, rántott húst vagy sült krumplit, de egészséges rágcsálnivalóval, különlegesen felaprított zöldségekkel vagy érdekesen tálalt színpompás gyümölcsökkel is levehetitek őket a lábukról. Csak arra figyeljetek, hogy az allergén ételeket (eper, málna mogyoró) kerüljetek.

Babakocsi és vendégágy legyen

Már a fejadagok számolása is meghatározza az ültetést, de azt is fontos tudnotok, ki hoz babakocsit, mert rájuk érdemes nagyobb helyet számolni és az ajtó közelébe ültetni. Ha a vendégek a szállodában alszanak, mérjétek fel előre a vendégágy-igényeket is.

Forrás:
Pixel Művek

Az extra figyelmesség még több élményt nyújt

A fentiekről sokat mesélt nekünk többek között Gerzsenyi-Raczko Tímea is, akinek az Esküvő Vintage csapatával együtt nagy tapasztalata van abban, mi okoz még több csillogó tekintetet és hatalmas gyerekmosolyt egy-egy esküvőn.

Bár nem kifejezetten a gyermeknek készül, de nagy élményt jelent nekik a fotósarok és a Candy Bar is.

Mi is tapasztaltuk, amikor a csokikkal, cukrokkal megrakott Candy Barunkat megrohamozták a csillogó szemű kisgyerekek. De ugyanilyen élmény egy-egy látványosabb desszertasztal is. Összességében tehát azt mondhatjuk, hogy az alapvető kényelmi kérdéseken túl minden más extra figyelmesség csak növeli mind a vendégek, mind a gyermekek élményét. A legnagyobb élmény pedig nem más, mint látni a boldog vőlegényt és menyasszonyt gyermeknek és felnőttnek egyaránt."

Forrás:
Pixel Művek

Kevés gyereknek nem kell külön játszósarok, de…

Ha csak néhány gyerekre számítotok, ne bonyolítsátok túl a dolgot külön gyereksarokkal, de azért ne feledkezzetek meg róluk – ezt vallja Varga-Kovács Tímea, a Waldorf-Wedding vezető esküvőszervezője is:

Ha csak 2-3 gyermek van, akik már nagyobbacskák, akkor néhány lufi, buborékfújó és esküvői színező, vagy a párnak készítendő kreatív feladat is igen hatásos módszer. A köszönetajándékoknál is javaslom a gyermekek figyelembe vételét, mert az további gyermek (és felnőtt) mosolyokkal ajándékozza meg a jegyespárt.

600

Lilla & Robi gyerekbarát esküvője

"Abból indultam ki, hogy a hároméves kisfiamnak is szuper program legyen az esküvőnk, de összesen 10-20 gyerekkel számoltunk. A színezőket mi nyomtattuk, készültünk színes ceruzákkal, vittem a mágneses horgászkészletemet és néhány kisautót. De voltak hajtogatott kishajók, szélforgók és a szalagfüggönyt is szerették."

Amikor már különterem is jól jöhet

Ötnél több kisgyerek esetén bérelhettek különtermet is a kicsiknek külön dizájnnal, asztalokkal, alvó- és játszósarokkal is. Ha nincs lehetőség különteremre, akkor érdemes a vacsorateremben elkülöníteni egy részt számukra. “Amennyiben van rá lehetőség, még jobb, ha ezt egy látható, nem túlságosan messze elhelyezkedő különteremben alakítják ki” – árulta el Landesz Katalin, a Creative Weddings by Landesz Kati vezető esküvőszervezője.

Itt mindenképpen alkalmazzatok gyermekekhez értő gyermekfelügyelőt, óvónőt, pedagógust a gyermeklétszámhoz alkalmazkodó számban, akikre a gyermekek rábízhatók akár a vacsora, akár a parti ideje alatt.

A részt vevő gyermekek számától és életkori megoszlásától függ, hogy milyen programokkal szórakoztatjuk őket, ez lehet egy egyszerű beltéri játszósarok kézműveskedéssel, rajzolással, meseolvasással, néhány játékkal, de nagyobb gyermeklétszám esetén terjedhet a gyermekek különteremben történő étkeztetéséig, komolyabb versenyekkel, programokkal, mozisarokkal, kültéri játékokkal történő szórakoztatásáig is."

Ha vendégként érkeztek

Forrás:
Pixel Művek

Nem csak az ifjú párnak kell odafigyelnie arra, hogy a csecsemővel vagy kisgyerekkel érkező vendégek számára mindent előkészítsenek. Ha vendégként érkeztek az eseményre, legyetek tisztában vele, hogy a gyerkőcötök milyen habitusú, kibírja-e a polgári vagy a templomi ceremóniát. Ne felejtsétek el, hogy bár a polgári ceremónia rövidebb, de nyáron beszorulhat a levegő, míg a templomi ceremónia hosszabb, de hűvösebb a helyszín, ami jóleshet a kánikula után a gyerekeknek. A hőmérsékletváltozás miatt tartalék ruha, takaró legyen nálatok. Pici babáknál az anya közelsége és a napi rutin megtartása a legfontosabb. Érdemes a babát a ceremónia előtt megetetni, átpelenkázni, hogy ne a bevonulás alatt sírjon az éhségtől. Csecsemővel, kisgyerekkel üljetek a leghátsó sorba, a kijárat közelébe, hogy ha kell, ki tudjatok menni a kicsivel a levegőre.

A cikkhez illusztrációként használt fotókat Lillától kaptuk, a képeket a Pixel Művek készítette. Lilla és Robi DIY esküvőjéről minden részletet megtalálsz ide kattintva.

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Már csak a szakdolgozat választ el a diplomádtól?
Világ
Már csak a szakdolgozat választ el a diplomádtól?
vous - 2023.01.19.
Minden gólyát a szakdolgozattal riogatnak, akik ezt persze rendszerint nem veszik komolyan, hiszen még annyira távolinak tűnik, és amúgy is az új élethelyzet felett érzett eufória tompít minden aggodalmat.

Otthon

Kényelem és praktikum egy szűkebb nappaliban is
Otthon
Kényelem és praktikum egy szűkebb nappaliban is
vous - 2023.01.26.
Amikor a nappalinkat rendeznénk be, az elsődleges szempontunk egyértelműen a kényelem, hiszen ez az a helyiség, ahol általában a legtöbb időt töltök, és ahol vendégeket is fogadunk. A helyiség mérete azonban olykor határt szab a lehetőségeknek: a praktikus helykihasználásra is figyelmet kell fordítani amellett, hogy egy kellemes hangulatú, jól használható nappalit szeretnénk kapni. Szerencsére a széles bútorválaszték ebben mellettünk áll.