A körte nagy mennyiségű rostot tartalmaz, ami segít jóllakni, és egészségesen tartja a szívet és a bélrendszert. A körte emellett viszonylag alacsony kalóriatartalmú. Fogyasszuk fehérjetartalmú finomságokkal – például sajttal vagy dióval –, így egy jól összeállított, egészséges nassolnivalót kapunk.
Arról nem is beszélve, hogy a körte nagyszerű smoothie alapanyag. Ha egy karakteres ízvilágú finomságra vágyunk, próbáljuk ki a következő receptet, amelynek a hozzávalói:
A 6 gramm rosttal büszkélkedő körte több rostot tartalmaz, mint 1 csésze kelkáposzta. Az elegendő rostfogyasztás – az egészséges testsúly megőrzésétől kezdve a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatának csökkentéséig – a kiegyensúlyozott étrend szerves részét képezi. Arról nem is beszélve, hogy nagyon hálásak vagyunk a magas rosttartalmú étrend emésztést segítő előnyeiért (a rostok lágyabbá és terjedelmesebbé teszik a székletet), és imádjuk, hogy a napi ajánlott érték több mint 20 százalékát egy körtéből is megszerezhetjük.
A BMC Medicine 2022-ben megjelent tanulmánya megerősíti azt, amit számos korábbi kutatás kimutatott: A rostok szerepet játszanak a vérnyomás és a koleszterinszint csökkentésében, ami csökkenti a szívbetegségek kialakulásának kockázatát. Mivel a körte magas rost- és káliumtartalommal rendelkezik – ami az Amerikai Szívgyógyászok Szövetsége szerint segít ellensúlyozni a felesleges nátriumot –, remek nassolnivaló, amelyet beilleszthetünk a szívbarát étrendbe.
A körte alacsony kalóriatartalmú, magas rost- és víztartalmú gyümölcs, ennek megfelelően segít a teltségérzet fenntartásában. Egy tanulmány, amely a gyümölcsök, például az alma vagy a körte étrendhez való hozzáadásának hatását vizsgálta a zabhoz képest, megállapította, hogy a gyümölcsök idővel segítettek csökkenteni az energiafelhasználást és a testsúlyt.
Noha a körtében van némi természetes cukor, magas rosttartalma biztosítja, hogy a vércukorszinted nem fog az egekbe szökni, miután megettél belőle egyet. Egy 2017-ben megjelent tanulmány például kimutatta, hogy azok az emberek, akik rendszeresen fogyasztanak körtét és almát, jelentősen csökkentették a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát. Ráadásul alacsony glikémiás indexüknek köszönhetően nem leszel éhes percekkel azután, hogy elrágcsáltál egyet.
A körtében lévő C-vitamin felveszi a harcot a szabad gyökökkel. Ez nagyszerű hír, mivel a szabad gyökök oxidatív stressz alá helyezhetik a sejteket, és krónikus betegségekhez vezethetnek – olvasható a Frontiers in Physiology című szakfolyóiratban 2020-ban megjelent tanulmányban. Ez azt jelenti, hogy a körte – és más, antioxidánsokban gazdag élelmiszerek – fogyasztása csökkentheti a rák, a cukorbetegség, a szívbetegségek, sőt az olyan neurodegeneratív betegségek, mint a demencia kialakulásának kockázatát.