Egyéb kategória

Az operációs rendszer felhasználási módjai

Az operációs rendszer olyan számítógépes alapprogram, amely betölti és vezérli a gépen futó alkalmazásokat és programokat, elosztja és ütemezi az erőforrásokat. Kezeli a hardvert, valamint biztosítja a felhasználó és a számítógép közötti kommunikációt.
vous - 2023.02.15.
Az operációs rendszer felhasználási módjai

Az asztali számítógépek operációs rendszere

Az egyik legismertebb és legelterjedtebb operációs rendszer a Windows. Több verziót is megélt már, és van külön szervereket vezérlő változata is. Ezeket a programokat ma már könnyedén letölthetjük a netről, például a VR Soft kínál Windows Servert, és a digitális aktiváló kód megvásárlásával akár azonnal használhatjuk is. 

Az operációs rendszerek három részre bonthatók:

  1. Felhasználói felület: amit shellnek vagyis héjnak szokás hívni, lehet szöveges vagy grafikus felület.
  2. Alacsony szintű segédprogramok.
  3. Kernel: ezt magként szokás lefordítani, ez áll kapcsolatban közvetlenül a hardverrel.

A kernel és shell feladata

A mag feladatai közé sorolhatóak a következők: kezeli a ki- és bemeneti eszközöket, például az egeret, a billentyűzetet vagy a monitort. Irányítja a programokat: elindítja, biztosítja a futási feltételeket, és ha kell, leállítja. Lehetővé teszi a memóriához való hozzáférést. Beosztja a processzorok idejét. Kezeli a háttértárolókat, fájlrendszereket. 

Shell nélkül nem lehet programokat indítani, feladata az, hogy a felhasználói felület segítségével a számítógépen dolgozót kiszolgálja. Vagyis ha rákattint egy program ikonjára, az elinduljon és megfelelően fusson, majd ha ki akarja kapcsolni, az is működjön.

A szerver számítógépek operációs rendszere

A hálózati operációs rendszer olyan szoftver, amely a szerveren fut, és lehetővé teszi a szervernek az adatok, felhasználók, csoportok, alkalmazások, a hálózati biztonság és egyéb más funkciók kezelését. 

Úgy tervezték meg, hogy engedélyezze a fájlok megosztását, a hálózati nyomtatókhoz kapcsolódást több számítógép számára – általában egy helyi hálózaton vagy magánhálózaton keresztül. A legnépszerűbb szerver operációs rendszerek a Microsoft Windows Server, az UNIX, Linux-disztribúciók, MAC OS X, Novell NetWare.

A Windows Server feladatai

A Windows által fejlesztett hálózati operációs rendszernek a feladatai közé tartozik a programok, adatok, eszközök központi kezelése, biztonságos hozzáférés létesítése a hálózathoz, lehetővé teszi, hogy távolról is hozzá lehessen férni a rendszerhez, illetve az egyéb hálózatokhoz való csatlakozás, például az internetezés biztosítása. Menti az adatokat, amihez a felhasználó hozzáférhet, felügyeli a hálózati rendszer állapotát, szoftverfrissítéseket bocsát rendelkezésre.

Az operációs rendszerek megléte alapkövetelmény asztali gépek használatánál csak úgy, mint a hálózati számítógépek esetében, hiszen ez teszi lehetővé, hogy kapcsolódni tudjunk a számítógépeink tartalmához.

Ajánlott cikkek