Egyéb kategória

Akár ékezetes domained is lehet

A frissen alakuló vállalkozások általában igyekeznek olyan cégnevet választani, ami könnyen megjegyezhető, mégis egyedi. Miután egyre több a cég, egyre nehezebb olyan elnevezést találni, ami minden szempontnak megfelel, és még frappáns is.
vous - 2022.10.18.
Akár ékezetes domained is lehet

A magyar nyelv gyönyörű, ugyanakkor az ékezetek a digitális térben kissé megnehezítik a helyzetet. Ha végül olyan cégnévre esik a választás, amely következtében aztán a domain név is ékezetes lesz, az felvet néhány kérdést. Ha meghallja valaki például egy hirdetés alatt az ékezetes szót tartalmazó domainünket, vajon az ékezetes vagy az ékezet nélküli változatot fogja a böngészőbe gépelni? Mi történik, ha az ékezetest választja?

Ma már lehet ékezetes domaint regisztrálni

Ha olyan szót vagy kifejezést tartalmaz az általunk választott domain név, amit könnyű elgépelni, akkor érdemes lehet több domain nevet is regisztrálni az AB Plusznál. Értelemszerűen ha lefoglalunk például három domain nevet, akkor nem kell három különböző honlapot felhúzni ezért. Megtehetjük, hogy a felhasználókat átirányítjuk arra a honlapra az általunk lefoglalt domainekről, amelyikre szeretnénk.

Ott van példának okáért a Google esete. Ha begépeled azt, hogy gogle.com, vagy azt, hogy googel.com, ugyanúgy a google.com oldalon kötsz ki, mintha eleve pontosan gépelted volna be a keresőóriás url-jét. Ezt ékezetes domain esetében is meg lehet csinálni.

Ha tehát fennáll a veszélye annak, hogy a felhasználók egy része az ékezetes, másik részük pedig az ékezet nélküli domaint fogja begépelni, akkor érdemes lefoglalni mindkettőt. Észszerű lehet úgy dönteni, hogy az ékezetes domaint begépelők ugyanúgy az ékezet nélküli domainen kössenek ki, mint azok, akik eleve az ékezet nélküli url-t gépelik a böngészőjükbe.

Az ékezetes domain valójában nem is ékezetes

Bár úgy látszik, mintha az ékezetes domain valóban ékezetes lenne, a valóság egy kicsit árnyaltabb ennél. Technikailag ugyanis az ékezetes domain nem tartalmaz ékezetes betűket. Éppen ezért a domain regisztrációkor punycode segítségével kell megadni az ékezetes betűket tartalmazó domaint.

A modern böngészőknek nem okoz gondot, hogy átalakítsák az ékezetes domain neveket automatikusan punycode verzióra. Nem kell tehát semmilyen konverter, a böngésző megoldja, ha valaki ékezetes verziót gépel a böngésző címsorába, hogy abból punycode verziót készítsen. A weboldal meg fog jelenni, emiatt kár is aggódni.

A regisztrációkor viszont kelleni fog a punycode változat. Az AB Plusz oldalán van ékezetes domain konvertáló, ezt használva villámgyorsan ki tudod deríteni az ékezetes domain punycode változatát. Fontos, hogy a megrendeléskor ezt is kell megadnod.

Az ékezetes domain ára is függ a végződéstől

Ahogyan normál domain esetében, ékezetesnél is nagyban függ az ár a domain végződéstől. A .hu-s ékezetes domain esetében a legolcsóbbak általában a tarifák a legtöbb domain regisztrátornál, míg a .eu, .com vagy a .net végződések esetében egy kicsit többet kell fizetni.

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Neked milyen a BudaPart? – Most fotópályázatban mutathatod meg!
Világ
Neked milyen a BudaPart? – Most fotópályázatban mutathatod meg!
vous - 2023.05.23.
Mutasd meg, hogy neked mit jelent a BudaPart! Szívesen töltesz időt a BudaParton, itt élsz vagy épp itt dolgozol? Most itt a lehetőség, hogy megörökítsd kedvenc pillanatod vagy hangulatod! Május 22-én, hétfőn indul a „Nekem a BudaPart...!” fotópályázat, ahol három témában mutathatják be a városnegyedet a pályázók, a legizgalmasabb 50 fotóból pedig kültéri pop-up kiállítás készül, mely ingyenesen lesz látogatható a nyár folyamán.

Otthon

Milyen tolóajtók közül választhatunk?
Otthon
Milyen tolóajtók közül választhatunk?
vous - 2023.06.01.
Az emberek többsége olyan lakásra vagy házra vágyakozik, ahol valóban otthonra találhat. A modern lakberendezési irányzatokban a praktikus, esztétikus és energiahatékony lakberendezés kiemelten fontos, de gyakran szembesülünk a hely szűkösségével. Az alábbiakban néhány megoldást tekintünk át, amelyek egyszerűbbé és modernebbé változtatják mindennapjainkat, miközben a lakásunk is letisztultabb megjelenést kap.