Egyéb kategória

Miért éppen Marokkó kellett a Rolling Stonesnak (és a hippiknek)?

70 évesek és még mindig úgy tolják a rock and rollt, hogy a fiatalok is csak loholnak utánuk. Hogy mi a titkuk? Pont ez, a rock and roll lifestyle. Hogy mit kerestek Marokkóban? Pont ezt. A lazulást.

vous - 2015.07.12.
Miért éppen Marokkó kellett a Rolling Stonesnak (és a hippiknek)?

A helyszín: Tanger

Tanger Marokkó Európához legközelebbi városa a Földközi-tenger és az Atlanti-óceán találkozásánál. A vele szemben fekvő Gibraltárral egyetemben történelmének hosszú évszázadai során hajózási, stratégiai, hadi és kereskedelmi szempontból mindig is fontos szerepet töltött be a nagyhatalmak játékában. Többek között a portugálok, a spanyolok, a franciák és az angolok is igényt tartottak időnként a város területére, mígnem 1923-ban nemzetközi zónává nem minősítették. 1956-ban, Marokkó függetlenségének kikiáltásakor vált az ország szerves részévé.

Forrás:
rollingstones.com/Dominique Tarlé

Hippik paradicsoma

Éppen ennek a nagy jövés-menésnek és a harmincéves nemzetközi fennhatóságnak köszönhetően a város csak úgy vonzotta a külföldieket.

Tangert elözönlötték a diplomaták, a kémek, az üzletemberek, a művészek és nem utolsósorban a hippik. Ez utóbbiak főként a Rifben termesztett kender, a marihuána és a hasis csábítása miatt érkeztek szép számban. 

Bár ma már illegális, Marokkó a mai napig a világ vadkender-termésének közel felét állítja elő. A Rif-hegységben autókázva úgy terülnek el a szemünk előtt a zöld mezők, mintha búzatáblák lennének. A hippik idején Tanger világszerte nevezetes volt hihetetlen partijairól és orgiáiról, ahol számos híresség megfordult. A Rolling Stonesnak még saját háza is volt itt, ahonnan kisbusszal kirándulták és bulizták végig egész Marokkót.

Forrás:
rollingstones.com/Dominique Tarlé

Művészeknek kötelező

Delacrois 1831-ben egy hivatalos küldöttséggel járt Marokkóban, ahol a színek, a fények és a hangulatok különösen erős hatással voltak művészetére, a későbbiekben követőinek (pl. Matisse) szinte kötelező volt Tangerbe látogatniuk. A hírességek és celebek ma is előszeretettel látogatják Marokkót, többeknek saját ingatlana is van Marrakeshben.

Ouarzazate városában több filmstúdió épült, ahol rengeteg hollywoodi sikerfilmet forgattak, de számos film készült a sivatagban és a kisebb városokban is. A bohémek korábbi fellegvárának számító Tangerben többek között két James Bond-részt, a Bourne-ultimátumot és  a Leonardo diCaprio főszereplésével készült Eredetet forgatták.

Szóval, valami tényleg van a levegőben.

Forrás:
rollingstones.com/Dominique Tarlé

Hippik a dinoszauruszok lábnyomában

A Marokkóban megismert sok-sok érdekes és furcsa ember közül talán a dinoszaurusz-fosszíliákkal kereskedő, amerikai-német állampolgár, Aissa és szüleinek története volt a legszürreálisabb sztori, amiről aztán a könyvemben is írtam (Fülöp T. Mariann: A kétszínű Marokkó). A poént nem lelőve elárulom, a Rolling Stonesnak is szerepe volt az őrült hippipáros megismerkedésében és a kalandos fordulatokkal, fura életvezetési ötletekkel megtűzdelt folytatásban.

Ajánlott cikkek