Egyéb kategória

Fogjunk kezet! Egy másodperc alatt tudni fogom, milyen vagy

Kezet fogunk egymással, mert megszoktuk, és mert amolyan hagyományféle. Ennek a ma már jelképesnek nevezhető cselekedetnek – mint ahogy minden másnak – van jelentése, amit kevesen ismernek.

vous - 2015.07.01.
Fogjunk kezet! Egy másodperc alatt tudni fogom, milyen vagy

Bizony, kézfogás és kézfogás között is van ám különbség! De mit jelent, ha két kézzel, erősen vagy gyengén fogják meg a kezeteket? És mit jelent, ha nem viszonozzák a karnyújtást? Összegyűjtöttem: hat kézfogás, hat különböző jelentés.

A kézfogás régen – kicsit pontosabban az ősidőkben – azt jelentette, hogy üres kezünket mutatva tudatjuk a másikkal: baráti szándékkal, fegyver nélkül jöttünk.

Mára kicsit átalakult a dolog. A szokás megmaradt, de leginkább találkozásoknál, első bemutatkozásnál használjuk – jelképes cselekedetté vált. Az, hogy kezet nyújtunk valakinek, a bizalom jele is, hiszen valamilyen formában érzelmi kapcsolatba kerülünk a másik féllel. Az első kézfogás pedig meghatározó lehet a további kontaktusban.

Rövid kézfogás

Határozott, tudatos személyiségre vall. Erős, bátor embert ismerhetünk meg benne, aki tudja, mit akar.

Hosszú kézfogás

Egy kicsit talán tolakodó, a másikra rátelepedő személyre utal, aki uralkodni próbál partnerén – legfőképpen akkor, ha két kézzel fogja meg a partnere csuklóját.

Erős kézfogás

Aki erősen fog kezet, az így akarja kimutatni dominanciáját. Agresszivitásról és alacsony intelligenciaszintről árulkodik.

Erőtlen kézfogás

Olyan személyre utal, aki csak magával foglalkozik, lobbanékony ember. Ha a kézfogás tulajdonosa nő, az szinte felhívás keringőre – szóval kacérkodni akar.

Balkezes kézfogás

Beképzeltséget, lenézést és önteltséget jelent.

Kétkezes kézfogás

Régebben fennálló ismeretség után, ha két kézzel fogják meg a kezeteket, akkor tisztelnek és rokonszenvesek vagytok partneretek számára.

Számos országban köszöntik egymást a nők kézfogással. Bár nálunk ez inkább a férfiakra jellemző, az illem úgy kívánja, hogy itt is legyenek írott és íratlan szabályok. 

Férfi nőnek soha nem nyújt kezet – kivéve, ha nagy a korkülönbség. Ha pedig kézfogással szeretnének titeket köszönteni, mindig fogadjátok el. Hatalmas sértés, ha nem viszonozzátok a felétek nyújtott kezet!

Utolérik a sánta kutyát

A VOUS pszichológusa, Luca Michaletzky szerint persze jó, ha mindezeket tudjuk, de nem túl szerencsés ötlet, ha direkt módon, a kézfogásunkkal próbálunk manipulálni, hiszen a turpisság úgyis hamar kiderül a későbbi beszélgetés során.

Az első benyomás fontos, de egy kézfogás milyensége rengeteg dologtól függ: a kézfogó kulturális helyzetétől, aktuális állapotától, érzelmeitől, így messzemenő következtetéseket ne vonjunk le belőle a másik személyiségére vonatkozóan.
Saját kézfogásunkra figyeljünk oda, legyen nyugodt, határozott, nézzünk közben a másik szemébe! Ne próbáljunk felvenni valamilyen tőlünk távol álló stílust, mert könnyen kitűnhet a csalás.
Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Hova tűntek Budapest gyönyörű kupolái? – A főváros eltűnt épített öröksége tovább él az Animatiqua Stúdió legújabb rövidfilmjében
Világ
Hova tűntek Budapest gyönyörű kupolái? – A főváros eltűnt épített öröksége tovább él az Animatiqua Stúdió legújabb rövidfilmjében
vous - 2022.10.26.
Október 20-án tartották Az Eltűnt Budapesti Kupolák című rövidfilm exkluzív premierjét. A rendhagyó kisfilm, amely egy letűnt kor értékes tetődíszeit eleveníti fel, különleges videotechnikával készült. Az alkotásban a főváros egykori stílusát jelentősen meghatározó kupolák kelnek életre. A premier díszvendége Sólymos Sándor, Ybl-díjas építész és filozófus volt, akivel Kondacs András, a film rendezője beszélgetett a vetítést követően budapesti városépítészeti lehetőségekről, az egykori épületek, valamint a kupolák jelenéről és jövőjéről.

Otthon

4 tudnivaló, amivel számolni kell, ha kiadjuk a lakásunkat
Otthon
4 tudnivaló, amivel számolni kell, ha kiadjuk a lakásunkat
vous - 2022.11.28.
A folyamatosan dráguló ingatlanpiac bizonytalanságai miatt a bérlakások iránt évről-évre folyamatosan növekszik a kereslet, ezzel párhuzamosan a kiadó lakások száma is egyre nagyobb. A lakástulajdonosok számára ugyanis jól fizető, passzív jövedelemszerzési lehetőséget jelent, ráadásul minimális befektetéssel egy felújítás többszöröse jöhet vissza egy jó állapotú lakás bérleti díjából. A számos előny persze csak a jéghegy csúcsa.