Lélek

A házas, harmincas fiatalok a legelégedettebbek a párkapcsolatukkal

A párkapcsolati elégedettség többek között olyan tényezőkkel is összefügg, mint például az életkor, az anyagi helyzet vagy a párkapcsolati státusz. Mindent összevetve elmondható: a 15–39 évesek közül a harmincas, házas fiatalok a leginkább elégedettek a párkapcsolatukkal – derül ki az Ifjúságkutató Intézet legfrissebb közvélemény-kutatásából.
vous - 2023.05.23.
A házas, harmincas fiatalok a legelégedettebbek a párkapcsolatukkal

Az Ifjúságkutató Intézet legújabb kutatása a 40 év alatti fiatalok párkapcsolati elégedettségét vizsgálta. A megkérdezett 15–39 évesek 73 százalékának van párkapcsolata, amely korosztályonként különbözőképpen alakul. A 15–19 évesek nagy része független, csupán 37 százalékuk van kapcsolatban. A 20–24 évesek több mint fele (64%) kapcsolatban van, egyharmaduk (33%) pedig élettársi viszonyban él vagy házas. A 25–29 évesek háromnegyede foglalt, többségük (58%) párjával együtt vagy házasságban él. A 30–34 évesek 84 százalékának van valakije, körükben a házasok aránya már meghaladja az élettársi kapcsolatban élők arányát (39% vs. 30%). A 35–39 évesek nagyobb része házas (58%) vagy együtt él valakivel (23%), mindössze tizedük (11%) nevezhető szinglinek.

A fiatalok jellemzően a húszas éveik végén találják meg hosszútávú partnerüket, így nem annyira meglepő, hogy a párkapcsolatok terén a 30–34 évesek (69%) és a 35–39 évesek (70%) a legelégedettebbek. A legfiatalabbak (15–19 évesek) nagyjából fele (48%) érezte úgy, hogy meg van elégedve jelenlegi viszonyával.

Forrás: Canva

A Ifjúságkutató Intézet kutatásából az is kiderül, hogy a kapcsolatukkal legfőképp az intézményesített kötelékben élők elégedettek: a házasok 75, a párjukkal összeköltözött fiatalok pedig 70 százalékban. Figyelemre méltó, hogy – az élettársi viszonyt ápolókhoz képest – azok elégedettebbek a kapcsolatukkal, akik nem laknak együtt kedvesükkel.

Az intézményesítettség mellett további tényezők is befolyásolják az elégedettséget: ilyen az anyagi helyzet vagy az iskolai végzettség. Azok a fiatalok, akik pénzügyi szempontból ‘gondok nélkül élnek’ vagy ‘beosztással jól kijönnek’ a leginkább elégedettek párkapcsolatukkal, hasonlóképpen azokhoz, akik megszerezték a felsőfokú végzettséget.

Az adatok olyan közvélemény-kutatásból származnak, amelyet az Ifjúságkutató Intézet 2022. december és 2023. január között készített a 15–39 éves magyar állampolgárok körében, országos, reprezentatív 1000 fős mintán, személyes megkérdezéssel (TAPI).

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Neked milyen a BudaPart? – Most fotópályázatban mutathatod meg!
Világ
Neked milyen a BudaPart? – Most fotópályázatban mutathatod meg!
vous - 2023.05.23.
Mutasd meg, hogy neked mit jelent a BudaPart! Szívesen töltesz időt a BudaParton, itt élsz vagy épp itt dolgozol? Most itt a lehetőség, hogy megörökítsd kedvenc pillanatod vagy hangulatod! Május 22-én, hétfőn indul a „Nekem a BudaPart...!” fotópályázat, ahol három témában mutathatják be a városnegyedet a pályázók, a legizgalmasabb 50 fotóból pedig kültéri pop-up kiállítás készül, mely ingyenesen lesz látogatható a nyár folyamán.

Otthon

Milyen tolóajtók közül választhatunk?
Otthon
Milyen tolóajtók közül választhatunk?
vous - 2023.06.01.
Az emberek többsége olyan lakásra vagy házra vágyakozik, ahol valóban otthonra találhat. A modern lakberendezési irányzatokban a praktikus, esztétikus és energiahatékony lakberendezés kiemelten fontos, de gyakran szembesülünk a hely szűkösségével. Az alábbiakban néhány megoldást tekintünk át, amelyek egyszerűbbé és modernebbé változtatják mindennapjainkat, miközben a lakásunk is letisztultabb megjelenést kap.