Egyéb kategória

A hatékony toborzás titka

Hiába van meg a megfelelő kereslet és kínálat a hazai munkaerőpiacon, az esetek többségében azt tapasztaljuk, hogy ezek az elhelyezkedésüket vagy kompetenciáikat tekintve nem találkoznak egymással.
vous - 2023.08.21.
A hatékony toborzás titka

A munkavállalók alkupozíciója pedig ennek köszönhetően rendkívül megerősödött, és sajnos egyre kevesebben jelentkeznek egy-egy meghirdetett munkakörre. Ennek ellenére még mindig akadnak olyan cégek, akik ragaszkodnak a hagyományos toborzási módszereikhez, pedig némi változtatás sokat segítene. 

Próbáljunk ki többféle állásportált!

Bár akadnak állásportálok, amelyek rendkívül nagy felhasználói bázissal rendelkeznek, de ez nem jelenti azt, hogy az álláskeresők csak ezeken a webhelyeken szoktak nézelődni. 

Érdemes a regionálisan célzott magyarországi állásközvetítő oldalakat is bevonni a toborzási csatornákat felsorakoztató portfóliónkba. Link to site feliratra kattintva megtaláljuk például a kétszáz darab ilyen webhelyet üzemeltető itnavot, amelyek többségét a Google a helyi álláskereső kulcsszavak beírására szinte elsőként dobja fel a keresések találati listájában. Ennek köszönhetően pedig az álláskeresők könnyen megtalálják majd az általunk meghirdetett munkalehetőségeket.

Ezeknek a webhelyeknek a használatánál azonban fontos, hogy pontosan tudjuk, milyen képességekkel és kompetenciákkal rendelkező jelölteket keresünk. Az álláskeresők ugyanis mind a nyelvtudás, mind a végzettség szintje alapján tudnak majd szűrni. 

De azért azt nem árt átgondolnunk, hogy érdemes-e feleslegesen sok elvárást támasztani. Így ugyanis csak a saját esélyeinket rontjuk a potenciális jelölt megtalálásánál. Gondoljuk át tehát alaposan, hogy tényleg szükséges-e például a nyelvtudás vagy a több éves tapasztalat az adott munkakör esetében.

Fejlesszük a cég karrieroldalát!

A karrieroldal nem csupán azt a célt szolgálja, hogy álláshirdetéseket töltsünk fel rá, hanem a segítségével bemutatható, hogy milyen munkakörülmények várják majd a jelölteket, és hogyan néz ki a kiválasztási folyamat. 

Ha viszont ezek a dolgok nincsenek feltüntetve rajta, akkor az adott látogató valószínűleg egyből meggondolja majd magát, és jelentkezés nélkül bezárja az oldalt. Ez bizonyítja a CareerBuilder egyik 2017-es tanulmánya is.

De a karrieroldal arra is lehetőséget ad, hogy a kiválasztási folyamatot automatizáljuk, ami hatalmas előnyt jelent, hiszen minden jelölt egy gyors, átlátható és kiszámítható kiválasztásról álmodik. Abban az esetben azonban, ha hetekig vagy akár hónapokig nem kap választ, akkor már el is veszítettük őt. Sőt, ki tudja, lehet, hogy az emiatt érzett haragja következtében még néhány negatív véleményt is ír rólunk a Facebookon vagy a Google felületén.

Végül javítsunk az ATS élményen!

Bár az ATS szoftverek rendkívül hasznos találmánynak bizonyulnak a kiválasztási folyamat lerövidítése tekintetében, ennek ellenére nagyon sok kritika éri őket. Ezért érdemes az általunk használt rendszert letesztelni úgy, hogy a karrieroldalon vagy az állásportálon rákattintunk a jelentkezésre, és végigmegyünk a teljes folyamaton.

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Hová menjünk nyaralni?
Világ
Hová menjünk nyaralni?
vous - 2024.05.06.
Minden évben komoly családi dilemma lehet a nyaralás kérdése. Akár hosszabb, vagy rövidebb időre szeretnénk elutazni, szerencsére a közelben is találhatunk rengeteg gyönyörű látnivalót. Strandolás a tengerparton? Városnézés? Vagy mindkettő? Sokféle utazás közül válogathatunk!

Otthon

Így csökkentsük a nyári meleget a lakásban – a privátszféra megvédésével!
Otthon
Így csökkentsük a nyári meleget a lakásban – a privátszféra megvédésével!
vous - 2024.06.29.
Itt a nyár, a hőség, mégsem szeretnénk egész nap a klímát használni. Jó ötletnek tűnik kinyitni az ablakot és szinte tárva-nyitva hagyni a lakást, házat, de ez sem mindig megoldás. A privátszféra sem utolsó szempont ugyanis. Szerencsére csökkenthetjük úgy is a lakás hőmérsékletét, hogy nem kell folyamatosan klímázni, és a magánéletünket is megvédhetjük a kíváncsi szemektől.