Egyéb kategória

A csontozókés bemutatása

A mai cikkünkben a csontozókések fajtáit és használatát fogjuk körbejárni, továbbá a végén adunk még a karbantartásával kapcsolatban is néhány tanácsot.
vous - 2024.04.30.
A csontozókés bemutatása

A csontozókések tulajdonságai

Az ArthurMarket kínálatában is kapható csontozókés nem összekeverendő a filézőkéssel, amely leginkább abban különbözik, hogy nem a csontot választja le a húsról, hanem elsősorban a bőr eltávolítására szolgál. 

Első ránézésre az tűnik fel rajta, hogy a pengéje elég hegyes, általában 12-17 cm hosszúságú, és egy kis felfelé hajló ívvel rendelkezik a csúcsa felé. Maga a penge pedig a legtöbb esetben közepesen rugalmas, bár azt hozzá kell tenni, hogy elérhető már merevebb kialakítású változata is.

Az utóbbival rendelkező késsel általában sertés- vagy marhahúst csontoznak, míg a puhább, flexibilis pengéjű kést a baromfi és a halak csontozásához használják.

Hogyan válassz csontozókést?

Az egyik legfontosabb szempont a minőség, amely leginkább a csontozókés súlyában nyilvánul meg. Ha kissé nehéznek érzed, akkor az minőségibb alapanyagra enged következtetni.

Mindemellett fontos még, hogy a kiszemelt kés nyele fából vagy kemény műanyagból készüljön, hiszen a fémből készült nyél vizes környezetben könnyen csúszóssá válhat, így komoly veszélyforrást jelenthet.

A pengével kapcsolatban pedig arra kell figyelned, hogy minimum 12 cm-es hosszúsággal rendelkezzen, és végigfutó penge legyen, ami annyit jelent, hogy a penge végig követi majd a kés teljes hosszát a nyél végéig.

A csontozókés nem csupán csontozásra használható

A csontozókés egy rendkívül sokoldalú eszköz. Használható akár filézésre is, de sokan például a friss gyümölcsöket is ezzel szokták előkészíteni, akár egy gyümölcstálra mennek majd, akár valamilyen étel mellé dekorációként. A kis pengével ugyanis igazán könnyű a vágás, még a kisebb méretű gyümölcsök esetében is. 

Emellett kiváló eszköz lehet még a sütemények és a torták díszítésére is. Sőt, még a cupcake töltelék előkészítésére is jól jön majd: a hegyes végével egy kis mélyedést vághatsz a süti közepébe, és máris kanalazhatod a krémet. Persze ezt a műveletet kizárólag teljesen kihűlt süteménytésztákkal lehet kivitelezni.

A csontozókés karbantartása

Ahogy ígértük, a cikk befejezéseképpen adunk néhány tanácsot a csontozókés karbantartását illetően, hiszen hiába sikerül egy minőségi késre szert tenned, ha nem figyelsz oda megfelelően a karbantartására, akkor nem valószínű, hogy hosszú ideig használni fogod majd. 

Fontos, hogy a kést soha ne fordítsd élével felfelé, és ne hagyd az ételben vagy valamilyen alapanyagba beleszúrva! Ezzel ugyanis csak csorbítod és roncsolod a pengéjét. Továbbá nem szabad megfeledkezned a rendszeres élezéséről sem, mivel csak így lehetsz biztos az eszköz vágási hatékonyságában. 

Végül, de nem utolsósorban, ügyelj arra, hogy a kés tisztításához meleg, mosószeres vizet használj, és mindig töröld szárazra egy konyharuhával!

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Hová menjünk nyaralni?
Világ
Hová menjünk nyaralni?
vous - 2024.05.06.
Minden évben komoly családi dilemma lehet a nyaralás kérdése. Akár hosszabb, vagy rövidebb időre szeretnénk elutazni, szerencsére a közelben is találhatunk rengeteg gyönyörű látnivalót. Strandolás a tengerparton? Városnézés? Vagy mindkettő? Sokféle utazás közül válogathatunk!

Otthon

Elöltöltős vagy felültöltős mosógépet érdemes venni?
Otthon
Elöltöltős vagy felültöltős mosógépet érdemes venni?
vous - 2024.05.28.
Több szempontot is figyelembe kell venni, ha azt szeretnénk eldönteni, hogy elöltöltős vagy felültöltős mosógép volna ideálisabb a számunkra. Az első és legfontosabb aspektus az, hogy mekkora terület áll a mosógép rendelkezésére.