Lélek

A belső csend megtalálása

A 21. századi ember ebben a felgyorsult, információval terhelt társadalomban csak ritkán tapasztalja meg a belső csendet, a belső békét. Az otthonunk, munkahelyünk és a gyerekeink iskolája vagy óvodája között rohanunk nap mint nap. Nincs időnk saját lelkünkkel foglalkozni, pedig az élet teljességéhez ez is hozzátartozik.
vous - 2023.03.16.
A belső csend megtalálása

A mentális és pszichés egészségünk érdekében azonban néha meg kell állni, ki kell lépni ebből a mókuskerékből. Ennek nincs kötelezően előírt módja, hiszen változó, hogy kinek mi jelenti a megpihenést, a lelki feltöltődést. Van, aki az alkotásban, van, aki a meditáció által találja meg a belső békéjét. Ez utóbbi esetében érdemes minél több meditációs fajtával megismerkedni, amelyeket a Mai-Könyv.hu meditációról szóló kiadványaiból megtudhatunk.

Racionalitás és meditáció kizárják-e egymást?

Azoknak az embereknek, akik nem hisznek a meditáció hatásában, mert csak a racionális dolgokat tartják fontosnak, érdemes átgondolniuk a Maslow-piramis elméletet, ami közgazdászok által is elfogadott, tehát abszolút racionális elképzelés. Abraham Maslow, a neves pszichológus elképzelése szerint az emberi szükségletek között hierarchikus sorrendet állíthatunk fel, s ezek mindannyiunkat jellemeznek. 

A Maslow-piramis

  1. A Maslow-piramis legalján a fiziológiai szükségletek állnak, vagyis fontos, hogy az életfeltételeket biztosító étel, ital, levegő, stb. rendelkezésre álljon. 
  2. Szintén alapszükséglet, bár a következő szinten helyezkedik el a létbiztonság, vagyis ne érezzük veszélyben magunkat, és meg tudjuk védeni az anyagi javainkat is. 
  3. Egy szinttel feljebb állnak a társas kapcsolatok, a család és a barátok meglétének igénye, a szeretetre vágyás, a valahová tartozás szükséglete, az intimitás biztosítása.
  4. Ezt követi az önbecsülés, a munkában való siker, valamilyen számunkra fontos pozíció betöltésére vagy feladat teljesítésére, elismerésre való igény.
  5. A piramis tetején pedig az önmegvalósítás, a bennünk lévő kreativitás kiteljesülése, a személyes fejlődés, a céltudatosság szükséglete található. 

A meditáció pozitív hatása az életünkre

A Maslow-piramis egyes szintjeit nem lehet átugrani, vagyis amíg az alsó szint nem teljesül, nem tudunk feljebb jutni, nem tudjuk megvalósítani a következő szükségletet. Így a piramis tetejére nehéz út vezet. Ha ezt elfogadjuk, akkor könnyen beláthatjuk, hogy a meditáció hozzásegíthet minket a felsőbb szintek elérésére. Bob Roth, világhírű meditációtanár A belső csend ereje című művében arról ír, hogy a transzcendentális meditáció módszere miként javítja a koncentrációt, a memóriát, a stressztűrő képességet, ezek pedig alapfeltételei az önmegvalósítás sikerességének. A módszer segítségével megtalálhatjuk a bennünk rejlő, velünk született kreativitást, azaz a piramis legfelső szintjére, életünk és személyiségünk kiteljesedéséhez juthatunk.

Ha bővebben szeretne informálódni a meditációs technikákról és azok mindennapi életünkre gyakorolt hatásáról, érdemes böngésznie a Mai-Könyv.hu izgalmas kiadványai között.

Ajánlott cikkek