Egyéb kategória

5 fontos kellék a babák etetéséhez

A babák első etetése egy izgalmas kihívás babának és szülőnek egyaránt, legalábbis eleinte. A baba új, ismeretlen élményekre tesz szert, ismerkedik a különböző ízvilágokkal és felfedezi saját ízlését. Mindeközben fontos, hogy szülőként kitartóak maradjunk, hiszen előfordul, hogy az etetések nem a terv szerint alakulnak.
vous - 2024.06.26.
5 fontos kellék a babák etetéséhez

Ebben a cikkben összeszedtük a legfontosabb kellékeket, amelyek mindenki számára megkönnyítik az etetését.

1. Partedli, előke

A tapasztalt anyukák és apukák már tudják, hogy az etetés nem akkor ér véget, amikor a baba jóllakott, hanem miután sikerült eltakarítani minden nyomot. Evés közben ugyanis a babák nem csak a hasukba juttatnak ennivalót, hanem a ruhára, az asztalra, a padlóra és bizony a falakra is juthat belőle. Egy kiadós lakoma után az étkező valóságos csatatér hangulatát árasztja.

Az összepiszkolt, eláztatott ruhát persze azonnal ki kell cserélni és minél hamarabb kimosni, vagy legalábbis beáztatni, hogy a makacs foltok ellen legyen esélyünk. Ezt azonban naponta többször megismételni nem túl kellemes. Egyrészről, sokkal több ruha használódik el, másrészről pedig a baba is nehezen viselheti a folyamatos öltözködést.

A babaruha tisztaságát úgy óvhatjuk meg, ha a falatozó gyermekre adunk egy előkét. Az előkék közül is a szilikon előke bizonyul a legkiválóbb választásnak, mivel ez a típus vízálló, vagyis nem engedi, hogy elázzon a ruha. A szilikon anyagot könnyű tisztítani, könnyebb mint a teljes ruházatot lecserélni. Emellett állítható nyakrésszel rendelkezik a maximális kényelemért.

Így a nyugalmas étkezés érdekében érdemes beszerezni egy szilikon előkét, mely megóvja a ruhát a foltoktól és az ételmaradékoktól. A Pippadu online bababolt kínálatában változatos színekben és mintákkal kaphatunk szilikon előkét, így mindenki könnyedén megtalálja azt, amelyik a leginkább illik saját stílusához.

2. Etetőszék

A babák etetéséhez szükség lesz egy jó minőségű etetőszékre. Az etetőszék kiválasztásakor rendkívül fontos szempont az etetőszék tisztíthatósága. Ahogy arról már szó volt, a babák bizony igencsak maszatolva esznek. Legalábbis az első időkben, és sajnos az etetőszéket sem kímélik.

Így aztán kifejezetten fontos, hogy olyan etetőszéket vegyünk, amit egyszerűen lehet tisztítani. Olyan típust válasszunk, aminek csak kevés része készült ruhából és az is vízlepergető. Fontos, hogy az etetőszék anyaga könnyen törölhető legyen, így nem kell evések után sok időt tölteni a tisztogatással.

Az is szempont lehet, hogy az etetőszék állítható, dönthető legyen, hogy a baba kényelmes és biztonságos pozícióban fogyaszthassák el a finom falatokat. Az állítható etetőszék azért is praktikus, mert később is használható, amikor a baba már nagyobb.

3. Etető cumi

Az etető cumi egy rendkívül praktikus ételadagoló. Az alakja egy nagy cumihoz hasonlít annyi különbséggel, hogy a cumifejen sok kis lyuk található. A lyukakon keresztül a baba kiszívhatja a cumifejbe töltött finomságokat.

Ez a kialakítás kifejezetten hasznos, hiszen a baba nem tud egyszerre túl sok ennivalót venni a szájába. Ugyanakkor lehetősége adódik arra, hogy új ízekkel találkozzon, és ismerkedjen az ételek állagával.

Azáltal, hogy az ennivalóhoz a cumifej rágcsálásával és szívásával jut hozzá, lényegében megtanul önállóan étkezni, hiszen a saját tempójában fogyasztja el a kiporciózott adagot. Az etetőcumi végén egy lekerekített fogantyú található, ami pontosan illeszkedik a baba kezébe.

Az etető cumik általában élelmiszeriprai szilikonból készülnek, amely tökéletesen bababarát. A szilikon anyagot tisztítani is könnyű, ráadásul az etető cumi két részre szedhető, ami tovább egyszerűsíti a takarítását. Bizonyos etető cumikat akár mosogatógépbe is rakhatunk. A használat utáni gyors tisztítás kiemelten fontos, hiszen az etetőbe száradt maradványok sok kellemetlenséget okozhatnak.

4. Tálka és evőeszközök

A hozzátáplálás során természetesen előkerülnek a tálkák és evőeszközök is. Erre a célra érdemes kifejezetten a babák számára tervezett étkészleteket választani, hogy a kicsik ismerkedhessenek a kanállal, villával, és saját tányérjuk a mindennapi evés vagy etetési rutin része lehessen.

A baba evőeszközöket általában úgy alakítják ki, hogy kényelmesen beférjenek a babák szájába és biztonságosak legyenek. A babák számára tervezett étkészletek általában műanyag vagy puha szilikon anyagból készülnek. Amikor baba etetéshez keresünk evőeszközt és tányért, csak olyan terméket válasszunk, ami BPA-mentes, illetve praktikus, ha mosogatógépben is tisztítható.

5. Ételtároló dobozok

Néhány ételtároló doboznak is nagy hasznát vehetjük. Ha magunk gondoskodunk a baba ételeiről, egyszerre több adagot is készíthetünk. Az előre elkészített adagok tárolásához használjunk jól záródó edényeket és dobozokat. A légmentes tárolás megőrzi az ételek frissességét, és megakadályozza a szennyeződések bejutását.

Utazás során különösen hasznosak a többrekeszes uzsonnás dobozok és a tároló tasakok, így bárhová biztonságosan magunkkal vihetjük az általunk készített ételt, egy kis egészséges nasit vagy gyümölcsöt.

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Hová menjünk nyaralni?
Világ
Hová menjünk nyaralni?
vous - 2024.05.06.
Minden évben komoly családi dilemma lehet a nyaralás kérdése. Akár hosszabb, vagy rövidebb időre szeretnénk elutazni, szerencsére a közelben is találhatunk rengeteg gyönyörű látnivalót. Strandolás a tengerparton? Városnézés? Vagy mindkettő? Sokféle utazás közül válogathatunk!

Otthon

Így csökkentsük a nyári meleget a lakásban – a privátszféra megvédésével!
Otthon
Így csökkentsük a nyári meleget a lakásban – a privátszféra megvédésével!
vous - 2024.06.29.
Itt a nyár, a hőség, mégsem szeretnénk egész nap a klímát használni. Jó ötletnek tűnik kinyitni az ablakot és szinte tárva-nyitva hagyni a lakást, házat, de ez sem mindig megoldás. A privátszféra sem utolsó szempont ugyanis. Szerencsére csökkenthetjük úgy is a lakás hőmérsékletét, hogy nem kell folyamatosan klímázni, és a magánéletünket is megvédhetjük a kíváncsi szemektől.