Egyéb kategória

Játékok a metaverzumban: melyek lesznek azok és melyek állnak már rendelkezésre

A metaverzumban való játék, bár talán kissé futurisztikusan hangzik, de egy ma már elérhető technológia. Egyre több olyan játékfejlesztő van, amelyek a metaverzum koncepcióját felhasználják a játékaik elkészítése során.

vous - 2022.09.05.
Játékok a metaverzumban: melyek lesznek azok és melyek állnak már rendelkezésre

Ma már olyan népszerű metaverzum játékok érhetőek el, mint például a következők:

  • Axie Infinity
  • Fortnite
  • The Sandbox
  • Minecraft.

Természetesen ez csak néhány cím, ennél sokkal nagyobb a piac, és a közeljövőben hatalmas növekedés várható.

Mi az a metaverzum?

A metaverzum nem más, mint a 3D-s virtuális világok integrált hálózata. Ezekhez a világokhoz egy virtuális valóság headset segítségével lehet hozzáférni. A felhasználók a szemük mozgatásával, a visszajelző kontrollerekkel vagy hangutasításokkal navigálnak a metaverzumban. A felhasználók a headset segítségével lépnek be a metaverzumba, amelynek segítségével úgy érezhetik, hogy ténylegesen abban a világban élnek.

A metaverzumban avatárok képében jelenünk meg, ezek segítségével lehet kapcsolatba lépni a digitális világgal. Ezek a virtuális közösségek a fizikai világban zajló tevékenységeket tükrözik. Virtuális tárgyakat lehet keresni, találni, létrehozni, eladni vagy vásárolni, a játékosok pedig befektethetnek és kereskedhetnek egymással.

Mire van szükség a metaverzumban való játékhoz?

A metaverzumban való játék egy rendkívül érdekes dolog. Mielőtt azonban elkezdenél vele játszani, érdemes utánajárni annak, hogy mire lesz ehhez szükséged. A metaverzum játékok ugyanis szükséges néhány olyan dolog, amelyet előre be kell szerezni, és üzemelni. Ezek nélkül ugyanis nem fogsz tudni játszani. De nézzük is meg azt, hogy mire lesz szükséged akkor, amikor a metaverzumban fogsz játszani.

Kriptopénztárca

Vannak olyan játékok, amelyekben fizetőeszközt kell használni. Ahhoz, hogy egy játékos ezt megtehesse, kriptovaluta, vagy valamilyen más digitális eszköz használatára lesz szükség. Ezekkel a virtuális valutákkal tudsz ugyanis fizetni a játék során. Ahhoz pedig, hogy a játékon kívül tárolhasd a kriptopénzeket, szükséged lesz egy erre a célra létrehozott speciális pénztárcára.

Egy VR headset-re

Ahhoz, hogy be tudj lépni a metaverzum játékokba szükséged lesz egy VR eszközre. Ezek hátránya, hogy egyelőre meglehetősen drágának számítanak. Azonban egyre nagyobb a választék belőlük, és a metaverzum, valamint a virtuális valóság fejlődésével várhatóan az áruk is kedvezőbb lesz. Ha azonban rászántad magad arra, hogy beszerzel egyet, akkor már most több lehetőség közül választhatsz. Például a következők mellett dönthetsz:

  • Google Carboard
  • Valve Headset
  • Sony Headset
  • HTC Headset
  • HP Headset
  • Oculus Quest.

Abban az esetben, ha a metaverzumba szeretnél belépni, és ott játékkal tölteni az idődet, akkor egy megbízható internet kapcsolatba is szükséged lesz. Ezek a játékok ugyanis online futnak, és így teremtik meg a maguk virtuális valóságét. Ehhez tehát olyan megbízható internet szolgáltatás szükséges, amellyel biztos lehetsz abban, hogy nem fog megszakadni. Sőt, az is fontos, hogy minél gyorsabb legyen az internet a megfelelő játékélmény biztosítása érdekében.

Forrás: Canva

Számítógépre

Ahogy azt már említettük, a virtuális valóság használatához szükséged lesz egy headset használatára. Ezek között vannak olyanok, amelyeket önállóan használhatsz. Azonban olyanok is léteznek, amelyekhez szükséged lesz egy számítógépre, vagy éppen egy okostelefonra, hiszen ezek segítségével tudod majd futtatni a játékot.

Milyen játékok lesznek elérhetőek a metaverzumban?

A metaverzumban számos izgalmas tevékenység lesz elérhető. Szinte azt is mondhatjuk, hogy az életünk egy része áthelyezhető lesz a virtuális világba. Bár erre azért még várni kell, az azonban már ma is valóságos, hogy rengeteg játék érhető el ilyen formában, amelyekkel egy teljesen új, virtuális valóságba léphetünk be. Az alábbiakban áttekintjük azokat a legfontosabb játék típusokat és játékokat, amelyek már ma is elérhetőek.

Gazdasági szimulátorok valódi pénzkereseti lehetőséggel

A metaverzumban léteznek olyan játékok, amelyek lényegében gazdasági szimulátorként működnek, ahol akár még való pénzt is kereshetsz. Ezek közül talán a legismertebb a Decentraland játék, amelyet 2020-ban mutattak be. Ebben a MANA nevű kriptovaluta segítségével avatárokat hozhatsz létre, viselhető tárgyakat vásárolhatsz, és ingatlanokat szerezhetsz be egy több mint 90 000 földterületből álló virtuális térben.

Földtulajdonosként bérbe adhatsz telkeket, vagy bármit, ami rajta van, így akár házakat, szállodákat, parkokat, mozikat és még sok minden mást. Bevételre tehetsz szert azzal is, hogy koncertet szervezel és jegyeket árulsz, kiállítást rendezel, hogy digitális műalkotásokat árverezz el, és így tovább. A játékosok ezek lebonyolításához a MetaMask nevű a népszerű digitális pénztárcát használják.

Küldetések és rejtvények

A különféle rejtvények, kirakós játékok, illetve nyomozások mindig is nagy népszerűségnek örvendtek a játékosok körében, és rendkívül hosszú múltra tekintenek vissza. Természetesen ezek a videójátékok között is megtaláhatóak és toplistásak voltak. Így a metaverzum játékok között is az elsők között jelentek még, és a népszerűségük itt is tartja magát, hiszen rengeteg ilyen játék vár itt a rajongókra. Legyen az puzzle, valamilyen rejtvény, sőt már szabadulószoba is megjelent a virtuális világban.

A rejtvények és labirintusok szerelmesei biztosan élvezni fogják a Krystopia kalandjátékot, amelyben Nova Dune kapitány, egy űrkutató bőrébe bújhatnak. Ebben a játékban a kapitány a Krystopia bolygó felé veszi az irányt, miustán egy titokzatos vészjelzést észlel onnan. Nova és földönkívüli háziállata, Skrii találkoznának a lakosokkal, és közben szabadulószoba-típusú kihívásokba keverednek, ahol számtalan feladványt és rejtvényt kell megoldaniuk, hogy megfejtsék a vészjelzés okát.

A GTA-hoz hasonló új játék formátumok

A nyílt világú játékok rendkívül nagy népszerűségnek örvendenek. A nyílt világú játékok esetében a játékos szabadon barangolhat egy virtuális világban, és jelentős szabadságot kap abban, hogy hogyan és mikor közelíti meg a célokat. A metaverzumban az egyik legismertebb és legnépszerűbb ilyen játék a Sandbox.

A Sandbox egy olyan virtuális világot kínál a játékosoknak, ahol saját virtuális élményeiket építhetik és pénzzé tehetik. A Sandbox szintén egy olyan metaverzum játék, amely a játékosoknak egy virtuális földterületet kínál NFT-k formájában. A játékosok végigböngészhetik a virtuális térképet, és kiválaszthatnak egy olyan földterületet, amelyet úgy érzik, hogy meg kellene szerezniük, és megvásárolhatják azt a kriptotárcájukon keresztül. Van egy virtuális piac is, ahol a játékosok böngészhetnek és vásárolhatnak tárgyakat Sandért cserébe, amely a játék hivatalos pénzneme.

A Sandboxot először 2012-ben indították el mobiljátékként. A metaverzumban a felhasználókat blokkszerű, testre szabható avatarok képviselik, a blokklánc és az okos szerződések segítségével tulajdonosai lesznek annak, amit létrehoznak.

Pokémon GO a virtuális valóságban

A Pokémon GO-t valószínűleg senkinek sem kell bemutatni, hiszen biztosan mindenki hallott már róla. Ennek a játéknak a virtuális valóságban is vannak megfelelői. A legnépszerűbb ezek közül a 2018-ban kiadott Axie Infinity. A Pokemon által inspirált játékban Axie-knek nevezett fantázialények szerepelnek, amelyeket a játékosok tenyészthetnek, nevelhetnek, gyűjthetnek és kereskedhetnek velük. Minden lénynek több mint 500 testrésze van, amelyeket testre szabhatsz. Az Axie-k utódai új képességekre és tulajdonságokra tesznek szert, génkombinációjuktól függően.

Ebben a játékban a résztvevők kincsekre vadászhatnak, vagy harcolhatnak más játékosok ellen, így jutalmakat szerezhetnek. Vásárolhatnak földet és házakat az Axie-k számára, amelyekben élhetnek, a platformon található erőforrásoknak megfelelően alakítva ki őket.

A virtuális háziállatok és egyéb tárgyak ebben a játékban NFT vagy a blokklánc-technológia által szabályozott digitális tulajdonosi tanúsítványok formájában rendelkeznek értékkel. A játékosok találhatnak olyan tudósokat vagy embereket is, akiknek kölcsönadhatják három Axijukat, így tokeneket szerezhetnek. A játék fő pénzneme az Axie Infinity Shards vagy AXS.

Forrás: Canva

Online játékok további fejlődése a metaverzumban

A játékok során érdemes megnézni azt is, hogy mit történik azokkal az online játékokkal a metaverzumban, amelyek jelenleg népszerűek, és sok játékost vonzanak. Ez azért izgalmas téma, mivel az előzőekben vizsgáltak vagy egy-egy videojáték továbbfejlesztett változatai, vagy kifejezetten a metaverzumra készült játékok voltak. A jó hír az, hogy sokan már elindultak azon az úton, amely a metaverzumba vezet. Abban az esetben, ha valamilyen pénzügyi tranzakció szüksége a szolgáltatások igénybevételére, akkor sok helyen például már a kriptovalutákat is elfogadják. Ilyen lehet például a https://onlinekaszinojatekok.com/ oldalon megtalálható legjobb online játékok Magyarországon elérhető listája is. A különféle, jelenleg online játékok azonban egyelőre még csak limitáltan vannak jelen a metaverzumban, azonban ez idővel változni fog.

A versenyjátékok fejlődése

A metaverzumban a versenyzéssel kapcsolatos játékok még mindig eléggé a fejlesztések elején járnak, és egyelőre még messze vannak a hagyományos videójátékok minőségétől. Természetesen azért ez a fajta játék megtalálható a metaverzumban. A legismertebb ezek közül a DeathRoad, amely 2021-ben jelent meg és a Binance Smart Chainre épül. A DeathRoad egy átfogó, újgenerációs ökoszisztémává kíván válni, ahol a versenyzők kihasználhatják képességeiket, és kereskedhető és értékes digitális eszközöket szerezhetnek.

A Fortnite a metaverzumban

A Fortnite játéknak rengeteg rajongója van, és nagyon sokan várják azt, hogy a játék megjelenjen a metaverzumban is. Jelenleg azonban egyelőre technikai akalyai vannak annak, hogy az online játékok, mint a Fornite, a metaverzum részei legyenek, többek között az is, hogy a Steam betiltotta az NFT-ket. Ez azonban várhatóan megtörténi a jövőben, hiszen a Fortnite már most is rendelkezik olyan jellemzőkkel, amelyek szükségesek lesznek a Metaverzumban. Ezt bizonyítja például, hogy egy nem túl régi fejlesztésnek köszönhetően a Fortnite már támogatja a VR headseteket például, illetve a történet mesélés folyamatán is dolgoznak, hogy az a későbbiekben kompatibilis legyen majd a metaverzummal.

Ajánlott cikkek