Egyéb kategória

Alkalmi munka, a bérkiegészítés kényelmes módja

Bár a hazánkban elérhető bérek az utóbbi időben sok szektorban megnőttek, sokan maradtak olyan helyzetben, hogy alapfizetésük nem fedezi megfelelően a kiadásaikat. A bérkiegészítés egyik legáltalánosabb és legnépszerűbb hivatalos módja az alkalmanként végezhető munka. Akár pár plusz óra az időnkből is értékes bevételt jelenthet.

vous - 2022.08.18.
Alkalmi munka, a bérkiegészítés kényelmes módja

Legyen szó akármilyen állásról vagy munkahelyről, a munkavállalók számára az egyik legrelevánsabb kérdés a megszerezhető jövedelem. Az, hogy ez számukra milyen formában ideális, abszolút szubjektív. Munkáltatótól függően a fizetésünket kaphatjuk kizárólag munkabér formájában, de nagy népszerűségnek örvendenek a különféle juttatási csomagok is. A lényeg, hogy mindenki számára az a cél, hogy a hónap végén se kelljen élére állítani a filléreket, vagy épp meggondolni, hogy mely élelmiszert emeli le a polcról. A létminimum tehát alapelvárás, de jellemzően mindenki e fölé kívánja belőni a kereseti szintjét.

Ahogy egyre több multinacionális vállalat jelenik meg hazánkban, úgy a bérek is elkezdtek egyfajta növekvő tendenciát mutatni. A néhol megjelenő nyugati szintű bérek sokszor magukkal húzzák az itthon jellemzően alacsonyabb jövedelmeket is. A munkáltatók pedig jó esetben igyekeznek valamelyest lekövetni az inflációt is és ezzel arányosan kompenzálni dolgozóikat. Emellett azonban sajnos továbbra is igaz az, hogy sokak számára az alapjövedelem nem elegendő a szükségletek maximális kielégítésére. Ennek fényében sokan néznek plusz jövedelem után, melyre kiváló lehetőséget kínálhat egy-egy alkalmi munka is.

Alkalom szülte jövedelem

Miben is áll az alkalmi munka lényege? Nos, az elnevezés meglehetősen beszédes, hiszen gyakorlatilag alkalomszerűen végezhető munkáról van szó. Ez történhet akár ad hoc jelleggel is, de adott esetben le is szerződhetünk egy-egy céggel, akik időnként megkeresnek majd minket, ha akad valamilyen aktuális munka. Ebből is jól látszik, hogy az alkalmi munka akár főállás mellett is könnyedén végezhető. Sőt, sokszor éppen esti, éjszakai vagy épp hétvégi munkavégzésről van szó. Így tehát az alkalmi munka sem zavar be a főállásunkba és a különféle műszakpótlékokkal még szebb összeg ütheti a markunkat. Lássuk be, akár rászorulunk, akár nem, ez mégiscsak vonzó jövedelemkiegészítési lehetőség lehet.

Forrás:
mezohir.hu

Azt persze kár lenne tagadni, hogy akadnak bizonyos hátulütők is. Az első és legfontosabb, hogy gyakorlatilag a szabadidőnket kell feláldozni az alkalmi munka kedvéért. Ez a „valamit valamiért” tipikus esete, melyet mindenki egyénileg értékelhet. Ha nagyobb szükségünk van a plusz pénzre, az alkalmi munka által felemésztett extra munkaórák csekély áldozatnak tűnhetnek. Tekintve pedig, hogy ezek a munkák aktuálisan kerülnek meghirdetésre, dönthetünk úgy, hogy tartunk némi szünetet és inkább nem jelentkezünk a lehetőségre. Ez a fajta flexibilitás kizárólag egy alkalmi munka sajátja lehet. Mi dönthetjük el, hogy mennyit vállalunk és mit vagyunk hajlandóak megcsinálni az extra profitért.

Ad hoc lehetőségek nem csak főállás mellett

A különféle ad hoc jellegű alkalmi munkák persze nem csupán klasszikus értelemben vett jövedelem kiegészítésként szolgálhatnak. A szerényebb keresettel rendelkező munkavállalói réteg mellett akár a diákokat is említhetjük a munkatípus célcsoportjaként. A tanulók egy-egy alkalmi munka során tapasztalatot szerezhetnek a munka világában és zsebre tehetnek némi költőpénzt, így jóval önállóan működhetnek már fiatalabb korukban is. A legtöbb esetben az ilyen munkák nem járnak különösebb megkötéssel és nem kívánnak komolyabb előképzettséget sem, hacsak nem valamilyen alkalomszerűen végzendő szakmunkáról van szó.

Az alkalmi munka palettán található állások sokszor kötődnek például a kereskedelemhez, a vendéglátáshoz, vagy épp rendezvényekhez. A különböző hostess munkák például igencsak szemléletes példái ennek a munkatípusnak. De adott esetben előfordulhat, hogy egy-egy vendéglátóhely beugrósként keres felszolgálót, pultost. Nem ritka még az sem, hogy üzletekben van szükség raktárosra, árufeltöltőre és még sorolhatnánk. Az alkalmi munkák kínálata tehát meglehetősen színes és tényleges szabadsággal rendelkezünk abban, hogy mit szeretnénk elvállalni. Persze sokat nyom a latba az is, hogy mekkora szükségünk van a plusz jövedelemre, ám egy alkalmi munka mindenképpen kiváló lehetőség annak megszerzésére.

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Hová menjünk nyaralni?
Világ
Hová menjünk nyaralni?
vous - 2024.05.06.
Minden évben komoly családi dilemma lehet a nyaralás kérdése. Akár hosszabb, vagy rövidebb időre szeretnénk elutazni, szerencsére a közelben is találhatunk rengeteg gyönyörű látnivalót. Strandolás a tengerparton? Városnézés? Vagy mindkettő? Sokféle utazás közül válogathatunk!

Otthon

Miért praktikus a kinyitható kanapé mindennapi alváshoz?
Otthon
Miért praktikus a kinyitható kanapé mindennapi alváshoz?
vous - 2024.05.30.
A kinyitható kanapé nagyon praktikus akár mindennapos alváshoz is. Miért? Azért, mert egyszerre több funkciót is ellát, miközben rendkívül kényelmes bútordarab. De ne rohanjunk ennyire előre, vegyük sorra az előnyöket!