Egyéb kategória

A klasszikus költészet és a modern zene találkozása

Találós kérdés: mi a közös az egyik legismertebb magyar költőben és egy népszerű, fiataloknak szóló rádiócsatornában? Látszólag semmi, hiszen több száz év választja el őket egymástól.

vous - 2022.08.16.
A klasszikus költészet és a modern zene találkozása

Akkor mégis mi lehet a kapocs? Ne gondolkodj, tovább, eláruljuk: a név! Hiszen híres költőnk, Petőfi Sándor nevét viseli a manapság oly közkedvelt Petőfi Rádió, ami mind FM-hullámokon, mind az interneten, az Online Rádió weboldalán keresztül is hallgatható.

Néhány szó a névadóról

Habár az iskolában mindannyian tanultunk Petőfi Sándorról, a többség mostanra valószínűleg már nem igazán tudja felidézni a költő élettörténetét. Ezért most ismétlünk egy kicsit.

Petőfi 1823. januárjában született Kiskőrösön, és az utókor nemcsak költőként, hanem forradalmárként és nemzeti hősként is emlékszik rá. Bár már egészen fiatalon, mindössze 26 évesen életét vesztette egy csatában, rövid élete alatt is mintegy ezer verset írt, melynek a nagy része mindmáig fennmaradt. 

Már gyermekkorában is megmutatkozott a költészet és az irodalom iránti érdeklődése, mégis sokáig vándorszínészként próbált érvényesülni. Később egy magazinnál lett szerkesztő, és ekkor kezdett el más írókkal, költőkkel megismerkedni, akik felfedezték tehetségét.

Ezután pár év leforgása alatt híres költővé vált, kinek a nevét országszerte ismerték. Közben viszont kirobbant az 1848-as forradalom és szabadságharc, melynek az ifjú költő is az egyik kulcsfigurája volt. Nem futamodott meg a harcoktól, csatlakozott Bem József seregéhez, majd elesett a segesvári csatában. 

Halálának pontos körülményei mind a mai napig nem tisztázottak, mindenesetre a magyar történelem és kultúra egy kiemelkedő alakjává vált. Nevét hidak, iskolák, községek, illetve egy televíziós és rádiócsatorna is viseli. 

Forrás:
Unsplash

Utalások a költőre a Petőfi Rádióban

A Petőfi Rádió az egyik legrégebbi hazai rádiócsatorna, ennek ellenére a fő célcsoportja inkább a fiatal korosztály. A zenei kínálat nemcsak a legfrissebb mainstream slágerekből áll, hanem teret ad az alternatív hangzásvilágnak és olyan tehetséges, de még ismeretlen hazai zenekarok bemutatkozásának, akiket a nagyközönség még nem ismer, viszont fényes jövő előtt állnak.

Tévedés tehát a Petőfi Rádiót egy “öreges, biztosan csak verseket közvetítő” adóként felcímkézni, hiszen a klasszikus név ellenére egy friss, fiatalos hangzású csatornáról van szó. 

Persze a modern tartalom ellenére nem feledkeztek meg arról, hogy egy híres költő nevét viselik. 

Ha megfigyeljük, az egyes műsorok címei is Petőfi egy-egy költeményére utalnak: Eszembe jutottál, Egész úton hazafelé, Minek nevezzelek?, Rontom-bontom. De a költő neve is gyakran felbukkan, például a Petőfi Szieszta, Petőfi Chart vagy a Petőfi Elektrik című programoknál.

A csatorna tehát méltó emléket állít a legendás költőnek, ugyanakkor közel sem avíttas megközelítésben, hanem modern, a fiatalokat megszólító módon. Ugyanez elmondható “testvéréről”, az ugyancsak a közmédia tulajdonában lévő Petőfi TV-ről is. 

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Végre hazánkban is kapható a nagyobb élelmiszerüzletekben a visszaváltható cserepalackos ásványvíz
Világ
Végre hazánkban is kapható a nagyobb élelmiszerüzletekben a visszaváltható cserepalackos ásványvíz
vous - 2024.04.22.
A fenntartható ásványvízfogyasztás iránt egyre növekszik a kereslet Magyarországon. Eközben az év elején bevezetett visszaváltási rendszer akadozik, a beszerelt automaták többsége szinte üres. Az első negyedév alatt emiatt csak PET-palackból 400 millió fogyhatott el, amelynek kétharmada nem hasznosul újra. A környezettudatosság szempontjából így fontos állomás, hogy az első cserepalackos ásványvíz áprilistól az Interspar és a Príma szelektált üzleteiben is országszerte kapható. Az átlagosan 25-ször újratölthető palackos Oonly ásványvizet január közepén kezdte el gyártani pannonhalmai üzemében a magyar márka, amely a jelenleg ismert egyik legkörnyezetkímélőbb megoldás a hazai piacon.

Otthon

Minőségi és dizájnos bútorok az otthonokba, bel- és kültérre
Otthon
Minőségi és dizájnos bútorok az otthonokba, bel- és kültérre
vous - 2024.03.28.
Otthonaink berendezése mindig egy izgalmas, ugyanakkor embert próbáló, jelentős költséggel járó feladat, amely meghatározó a stílus és a kényelem szempontjából, így körültekintést, megfontolást igényel.