Test

Testünk fontos alkotórésze, a nyirokrendszer

Létezik a testünkben egy másik fontos keringési rendszer az érrendszeren kívül: ez nem más, mint a nyirokrendszer. Az immunrendszer második védővonalának is tekinthető, hiszen fontos szerepet játszik az immunsejtek karbantartásában és tisztításában. Ennek ellenére sokan mégsem szentelnek elég figyelmet neki.

vous - 2022.07.12.
Testünk fontos alkotórésze, a nyirokrendszer

Hogy működik a nyirokrendszer?

Bár sokan az érrendszerhez hasonlítják a működését, ez azonban csak félig igaz. Ugyanis míg az erek esetében egy zárt “körről” beszélhetünk, ahol a keringetést a szív biztosítja, addig a nyirokrendszernek nincs ilyen “pumpája”. Emiatt előfordul, hogy a szövetek közt a nyiroknedv felszaporodik. 

Ez különféle problémákhoz vezethet, melynek megelőzéséhez érdemes figyelmet szentelni a nyirokrendszer optimális működésének biztosítására, amiben segíthetnek a Myrobalan természetes nyiroktisztító készítményei is.

Mi a nyirokrendszer feladata?

A nyirokrendszert nevezhetnénk akár szervezetünk “szemétszállítójának” is, hiszen a kötőszövetekben lévő folyadék összegyűjtése és megszűrése a dolga. Emiatt az egyik fő méregtelenítő rendszerünknek is tekinthető. A felgyülemlett folyadékot a nyirokcsomók tisztítják meg, majd juttatják vissza a véráramba. Csak érdekességként: egy felnőtt embernek naponta mintegy 2 liternyi nyiroknedv áramlik keresztül a testén.

Az áramlás azonban nem magától megy végbe, hanem a bőr és az izmok mozgása biztosítja. Mivel testünk minden egyes mozdulatának következtében megfeszülnek és elernyednek az izmok, ezért a nyirokerek ilyenkor összenyomódnak, és a folyadék kipréselődik belőlük. Visszaszivárogni viszont nem tud, hiszen a nyirokerek belsejében kis billentyűk találhatóak, amelyek ezt megakadályozzák.

Mindebből az következik, hogy a nyirokrendszer optimális működésében nagyon nagy szerepe van a testmozgásnak. Ha azt szeretnénk, hogy képes legyen maradéktalanul ellátni a feladatát, akkor az a minimum, hogy igyekszünk aktív, sportos életet élni, hogy biztosítsuk a folyadék áramlásához szükséges izommunkát. 

Ezenfelül azonban a táplálkozási szokásokról sem szabad megfeledkezni. Hisz a nyirokrendszer bár részt vesz a méregtelenítésben, viszont manapság annyi méreganyag jut be a szervezetünkbe, hogy sokszor még így is túlterheljük. Ennek csak egy része kerül be a feldolgozott, adalékokkal teli élelmiszerek által, a többi a kemikáliákkal teli kozmetikumoknak és a szennyezett levegőnek “köszönhető”.

Forrás:
Unsplash

A nyirokrendszer egészségének megőrzése 3 lépésben

Az első lépés a már említett rendszeres mozgás, mellyel biztosítható a nyiroknedv áramlása, így hatékonyabban lesz képes ellátni a feladatait.

A második az egészséges táplálkozás, amivel csökkenthető a szervezetbe kerülő méreganyagok mennyisége, így nem terhelődik túl a nyirokrendszer.

A harmadik pedig a természetes összetételű étrend-kiegészítők alkalmazása, amivel plusz támogatást adhatunk a nyirokrendszerünknek.

Ajánlott cikkek