Egyéb kategória

Döbbenetesen sokára mehet éves rehabilitációra egy szívbeteg férfi: négy év múlvára kapott időpontot

Kihűltem, megmondom őszintén kihűltem és lemerevedtem, hogy ilyen létezik – mondta a szívbeteg férfi, amikor meglátta az időpontot.

vous - 2022.05.16.
Döbbenetesen sokára mehet éves rehabilitációra egy szívbeteg férfi: négy év múlvára kapott időpontot

Négy évet kell várnia, hogy rehabilitációra mehessen, pedig évente kellene járnia a szakorvosi javaslat szerint – erről panaszkodott egy szívműtött beteg.

Fehérvári Renátó szívét 2019-ben operálták Zalaegerszegen, műszívbillentyűt kapott egy rendellenesség miatt. Azt mondja, még abban az évben részt vett egy néhány hetes rehabilitáción a balatonfüredi Állami szívkórházban, ez gyógytornából, életmódtanácsokból, vizsgálatokból állt. Majd jött a covid és a kezelések leálltak. Az újraindulást követően ismét kért időpontot, ám nem akart hinni a szemének: az új kontrollra négy évet kell várnia.

Kapott is, négy év múlvára.

Szakorvosi ajánlása szerint viszont évente kellene neki a terápia, ehhez képest a papírján az áll, a járványhelyzet miatt ez a négy év múlva esedékes időpont is tolódhat.

Kihűltem, megmondom őszintén kihűltem és lemerevedtem, hogy ilyen létezik

– mondta a férfi, aki aggódik az egészsége miatt, ráadásul fizikai munkát sem tud végezni. Renátó először a közösségi oldalán osztotta meg a történetét.

" Megmondom őszintén sakkmatt helyzetben vagyok, mert nem tudom, hogy mit csináljak. Fizikai munkát egyáltalán nem tudok végezni a betegsége miatt" – mesélte az RTL.hu-nak kétségbeesve a 47 éves férfi.

Objektum doboz

A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara elnöke szerint a probléma általános. Az elmúlt két évben a rehabilitáció világát nagyon megtépázta ez a sorozatos átszervezés, sokkal nehezebben áll vissza a rendszer, mint ahogy azt gondoltuk –fogalmazott Balogh Zoltán.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma a Híradó kérdéseire adott válasz helyett egy márciusi közleményt küldött, amelyben többek között az áll, hogy a kormány 70 ezerről 28 ezerre csökkentette a műtéti várólistákon szereplők számát. A balatonfüredi Állami Szívkórház pedig egyáltalán nem reagált a médium megkeresésére.

Ajánlott cikkek