Egyéb kategória

„Nemcsak szörnyű, de undorító is” – ilyen hajléktalanként menstruálni

Bizonyára ti is gondolkoztatok már azon, hogy az utcán élő emberek hogyan oldják meg a mindennapi higiéniát. Nos, sajnos nehézkesen. Ez pedig egy hajléktalan nőre hatványozottan igaz. 

vous - 2022.05.11.
„Nemcsak szörnyű, de undorító is” – ilyen hajléktalanként menstruálni

Milliónyi hajléktalan él világszerte, akik mindennap higiéniai porblémákkal küzdenek. Nem tudnak kényelmesen tisztálkodni, a nedves törlőkendő nem megoldás, és számukra az sem mindig elérhető. A hajléktalan nők számára talán a legkellemetlenebb időszak a menstruáció. Őszintén elszégyelltem magam, miközben írtam ezt az anyagot: eddig egyszer sem jutott eszembe ez a probléma. A Bustle szerzőjének viszont igen, és egy 27 éves, 8 éve az utcán élő lánnyal beszélgetett arról, hogyan oldja meg azokat a napokat.

A New Yorkban élő Kailah Willcuts azt mondja, számára ez a legnehezebb időszak. 

Nemcsak szörnyű, de undorító is. Arról nem is beszélve, hogy most is fotlos a nadrágom. Csak ez az egy ruhám van, amit viselek. Amikor összekenem, félmeztelenül kell kimosnom.

Kailah a Starbucksba jár meleg vízért, ami mint mondja, enyhíti a görcseit. A lány betétekből gyárt magának tampont. Azt mondja, a tampon számára sokkal higiénikusabb, tisztábban tudja tartani magát. Volt már, hogy zoknit használt, amit szintén nyilvános helyen kellett kimosnia.

Képernyőfotó 2016-10-20 - 16

Előállt történetével az 5 éve menstruáló lány

Az átlagos menstruáció 28 naponta kb. 4–5 napig tart. Ezt persze rengeteg tényező befolyásolhatja. Egy biztos: ha 5 évig tart a menstruáció, ott valami nagyon nincs rendben. Egy ausztrál nő, Chloe Christos 14 éves korától egészen 19 éves koráig menstruált.

Cikkünket ITT olvashatjátok!

New York egyébként az első városok közé tartozik, ahol előírták az iskoláknak, börtönöknek és a hajléktalanszállóknak, hogy ingyenes tampont és betétet kell biztosítaniuk a nőknek.

Nem elfogadható, hogy választanod kelljen: ebédelsz vagy tampont veszel.

– mondja Julissa Ferreras-Copeland, a New York-i Tanács egyik tagja, akinek leginkább köszönhető az „ingyenes tampon”-program.

Ajánlott cikkek