Egyéb kategória

Hol jobb az élet? Budapestre költöztem, de örökre vidéki lány maradok

Egy költözés alapjaiban változtatja meg az ember életét, különösen akkor, ha egy vidéki kisvárosból költözik valaki egyenesen a fővárosba. Velem is ez történt, de büszkén mondhatom, hogy hiába a környezetváltozás, a lelkem mélyén örökké vidéki lány maradok.

vous - 2022.05.04.
Hol jobb az élet? Budapestre költöztem, de örökre vidéki lány maradok

Öt évvel ezelőtt költöztem Budapestre, amikor megkezdtem az egyetemi tanulmányaimat. Rengeteg minden történt velem azóta, lediplomáztam alapszakon, most pedig már a mesterszakot végzem, rengeteg új embert ismertem meg, és rengeteg élménnyel gazdagodtam.

Az egyetlen dolog, ami nem változott, az a vidéki élethez való töretlen hűségem.

Kéthetente járok haza a szüleimhez egy borsodi kisvárosba, ebből pedig az elmúlt öt évben egyszer sem engedtem, mivel szükségem van arra, hogy feltöltődjek a vidéki levegőn, és egy kicsit lelassítsak a nagyvárosi pörgés után.

A vidéki élet szépségeit pedig igyekszem kicsit a budapesti életvitelembe is bevezetni: rendszeresen járok a közelben lévő piacra, hogy friss zöldségeket, gyümölcsöket és húst tudjak venni, ezen kívül pedig az albérletem teraszán fűszernövényeket is elkezdtem nevelgetni.

pexels-jure-širić-691919

Szükségem van arra, hogy feltöltődjek a vidéki levegőn, és egy kicsit lelassítsak a nagyvárosi pörgés után.
Forrás:
Pexels

A pesti barátaim nagy részének szokatlan ez az életmód, és általánosságban furcsának veszik a vidékhez való ragaszkodásomat, de ez egyáltalán nem zavar. Szeretem, hogy kicsit ki tudok tűnni a társaságból, és új dolgokat tudok mesélni, vagy mutatni nekik.

Tavaly ősszel néhány barátomat meginvitáltam egy disznóvágásra is, és minden percét élvezték.

Arról már nem is beszélve, hogy mennyire istenítenek a lakótársaim, ha különféle évszakokban, szezonális gyümölcsökkel és zöldségekkel megpakolva térek vissza az albérletbe, mivel egyáltalán nem foghatóak a szupermarketek, de sokszor még a budapesti piacok kínálatához sem. 

Külön kitérnék arra is, hogy mennyivel másabb értékrenddel rendelkezem, mint a pesti barátaim nagy része. Semmiképpen nem szeretnék általánosítani, de meglepő volt számomra az, hogy sokan milyen ignoranciával fordulnak embertársaik felé

Sok esetben a mai napig én vagyok az első és az egyetlen ember a barátaim közül, aki rögtön átadja a helyét egy idős embernek a buszon, vagy odaugrik segíteni annak, aki éppen rászorul. 

Budapest valamiért rideggé és ignoránssá teszi az embereket, de büszke vagyok rá, hogy én nem hagytam a nyomásnak.

Bárhová költözik is az ember, fontos, hogy sose feledje el, honnan jött, és mindig büszkének kell lennünk arra, akik vagyunk.

Petra történetét Szatmári Gabriella dolgozta fel.

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Majka, Azahriah, Korda György és Balázs Klári – a legnagyobb magyar sztárokkal és legendákkal várja látogatóit júliusban az EFOTT fesztivál
Világ
Majka, Azahriah, Korda György és Balázs Klári – a legnagyobb magyar sztárokkal és legendákkal várja látogatóit júliusban az EFOTT fesztivál
vous - 2023.03.27.
A legnagyobb magyar sztárokkal és legendákkal várja látogatóit az EFOTT fesztivál július 12. és 16. között a Velencei-tónál. Hat színpadon több mint 100 fellépőt láthatnak a fesztiválozók, többek között a VALMAR, Azahriah, a Wellhello, a Halott Pénz, Majka vagy a nagyszínpadra visszatérő Korda György és Balázs Klári produkcióját.

Otthon

Matracvédő franciaágyra? Nem probléma, hiszen nagy méretben is kapható!
Otthon
Matracvédő franciaágyra? Nem probléma, hiszen nagy méretben is kapható!
vous - 2023.03.16.
A vízhatlan matracvédő megóvja a baba és kisgyermek ágyának a matracát a nemkívánatos foltoktól. De mi a helyzet a nagy méretű ágyakkal? Sok esetben ugyanis együtt alszik a kicsi a szülőkkel vagy hajnalban, ha felébred, bemászik a szülői ágyba. Szerencsére nagy, 180x200 és 200x200 cm-es méretben is elérhető a matracvédő, így nem történik semmi probléma, ha nem ébred fel a gyermek arra, hogy pisilni kell. A szobatisztaságra való szoktatáskor ez előfordul, így jobb felkészülni rá és megelőzni a bajt.