Egyéb kategória

Hol jobb az élet? Budapestre költöztem, de örökre vidéki lány maradok

Egy költözés alapjaiban változtatja meg az ember életét, különösen akkor, ha egy vidéki kisvárosból költözik valaki egyenesen a fővárosba. Velem is ez történt, de büszkén mondhatom, hogy hiába a környezetváltozás, a lelkem mélyén örökké vidéki lány maradok.

vous - 2022.05.04.
Hol jobb az élet? Budapestre költöztem, de örökre vidéki lány maradok

Öt évvel ezelőtt költöztem Budapestre, amikor megkezdtem az egyetemi tanulmányaimat. Rengeteg minden történt velem azóta, lediplomáztam alapszakon, most pedig már a mesterszakot végzem, rengeteg új embert ismertem meg, és rengeteg élménnyel gazdagodtam.

Az egyetlen dolog, ami nem változott, az a vidéki élethez való töretlen hűségem.

Kéthetente járok haza a szüleimhez egy borsodi kisvárosba, ebből pedig az elmúlt öt évben egyszer sem engedtem, mivel szükségem van arra, hogy feltöltődjek a vidéki levegőn, és egy kicsit lelassítsak a nagyvárosi pörgés után.

A vidéki élet szépségeit pedig igyekszem kicsit a budapesti életvitelembe is bevezetni: rendszeresen járok a közelben lévő piacra, hogy friss zöldségeket, gyümölcsöket és húst tudjak venni, ezen kívül pedig az albérletem teraszán fűszernövényeket is elkezdtem nevelgetni.

pexels-jure-širić-691919

Szükségem van arra, hogy feltöltődjek a vidéki levegőn, és egy kicsit lelassítsak a nagyvárosi pörgés után.
Forrás:
Pexels

A pesti barátaim nagy részének szokatlan ez az életmód, és általánosságban furcsának veszik a vidékhez való ragaszkodásomat, de ez egyáltalán nem zavar. Szeretem, hogy kicsit ki tudok tűnni a társaságból, és új dolgokat tudok mesélni, vagy mutatni nekik.

Tavaly ősszel néhány barátomat meginvitáltam egy disznóvágásra is, és minden percét élvezték.

Arról már nem is beszélve, hogy mennyire istenítenek a lakótársaim, ha különféle évszakokban, szezonális gyümölcsökkel és zöldségekkel megpakolva térek vissza az albérletbe, mivel egyáltalán nem foghatóak a szupermarketek, de sokszor még a budapesti piacok kínálatához sem. 

Külön kitérnék arra is, hogy mennyivel másabb értékrenddel rendelkezem, mint a pesti barátaim nagy része. Semmiképpen nem szeretnék általánosítani, de meglepő volt számomra az, hogy sokan milyen ignoranciával fordulnak embertársaik felé

Sok esetben a mai napig én vagyok az első és az egyetlen ember a barátaim közül, aki rögtön átadja a helyét egy idős embernek a buszon, vagy odaugrik segíteni annak, aki éppen rászorul. 

Budapest valamiért rideggé és ignoránssá teszi az embereket, de büszke vagyok rá, hogy én nem hagytam a nyomásnak.

Bárhová költözik is az ember, fontos, hogy sose feledje el, honnan jött, és mindig büszkének kell lennünk arra, akik vagyunk.

Petra történetét Szatmári Gabriella dolgozta fel.

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Hová menjünk nyaralni?
Világ
Hová menjünk nyaralni?
vous - 2024.05.06.
Minden évben komoly családi dilemma lehet a nyaralás kérdése. Akár hosszabb, vagy rövidebb időre szeretnénk elutazni, szerencsére a közelben is találhatunk rengeteg gyönyörű látnivalót. Strandolás a tengerparton? Városnézés? Vagy mindkettő? Sokféle utazás közül válogathatunk!

Otthon

Így csökkentsük a nyári meleget a lakásban – a privátszféra megvédésével!
Otthon
Így csökkentsük a nyári meleget a lakásban – a privátszféra megvédésével!
vous - 2024.06.29.
Itt a nyár, a hőség, mégsem szeretnénk egész nap a klímát használni. Jó ötletnek tűnik kinyitni az ablakot és szinte tárva-nyitva hagyni a lakást, házat, de ez sem mindig megoldás. A privátszféra sem utolsó szempont ugyanis. Szerencsére csökkenthetjük úgy is a lakás hőmérsékletét, hogy nem kell folyamatosan klímázni, és a magánéletünket is megvédhetjük a kíváncsi szemektől.