Egyéb kategória

Mi kell a lelki egészségünkhöz?

Vannak időszakok, amikor szinte elkerülhetetlen, hogy rövidebb-hosszabb ideig megfázásban szenvedjünk. Bármennyire is figyelünk oda étrendünkre, sportolunk rendszeresen, és alszunk eleget, nem tudjuk megvédeni magunkat a megfázástól. Természetesen sok út vezet a mihamarabbi gyógyuláshoz – a legtöbb nem gyógyszerek szedéséről szól – azonban vannak tények, amelyeket, csak akkor hiszünk el, ha már tapasztaltuk. Ilyen például az, hogy lelki egészségünk hatással van fizikai állapotunkra. Tehát, ha már huzamosabb ideig nem tudunk meggyógyulni a megfázásból, gondoljuk végig, mi állhat a háttérben.

vous - 2022.04.20.
Mi kell a lelki egészségünkhöz?

A lelki egészség összetevői

  • Kiegyensúlyozottság

Nagyon fontos, hogy életünk során megtaláljuk azt az egyensúlyt magánélet és karrier közt, amely mellett meg tudunk felelni saját elvárásainknak. Természetesen nem csak saját elvárásainknak kell eleget tennünk, feletteseink, családunk elvárásai is helyet kapnak e tekintetben, viszont vigyáznunk kell, nem szabad irreális célokat kitűznünk magunk elé. Például azt, hogy „mindenkinek megfeleljünk”. Sokkal jobb, ha elérhető célokért küzdünk, és a totális maximalizmust félretesszük. Ritkán élnek boldog életet azok, akik túlzottan maximalisták, és csak a tökéletes végkimenet az opció számukra.

Test-szellem-lélek. Erről a hármasról hallanunk kellett már. Mindháromnak szüksége van rendszeres ápolásra és megfelelő táplálékra. És mivel a táplálkozás minden ember mindennapi tevékenysége, hadd említsük meg a kiegyensúlyozott táplálkozás fontosságát. „Mi a PENNY-nél tudjuk, hogy mennyire fontos a kiegyensúlyozott és egészséges táplálkozás. Ezért üzleteinkben minden nap megtalálod a legfrissebb zöldség és gyümölcs kínálatunkat, hogy a legkiválóbb alapanyagokat használhasd fel.” – áll a Penny újságban és a cég honlapján. Aki még nem hallott az ételpiramis fogalmáról, javasolt mielőbb utána nézni, hogy tudjuk, miből áll az egészséges táplálkozás.

  • Társas kapcsolatok

Az emberek mindig is társaságban éltek. Az egyik legveszélyesebb jelenség a magány. Ha valamilyen oknál fogva úgy alakul életünk, hogy egyedül maradunk, igyekezzünk olyan közösségeket keresni, ahová szívesen tartoznánk. Lehet ez hobbi vagy munkahely, a lényeg, hogy törekedjünk olyan társaság tagjává válni, ahol fejlődhetünk, és mi is hozzá tudunk adni valamilyen értéket az adott közösséghez.

  • Szemlélet

A magyarokra jellemző a pesszimista hozzáállás. A negativitás rossz hatással van lelkivilágunkra. Hajlamosabbak vagyunk csak a problémákat észrevenni és a jó dolgokat alapvetőnek tekinteni. Szinte megfeledkezünk hálásnak lenni azért, amink van, és általában csak akkor értékelnénk, ha már a hiányát érezzük. Ez gyakran az egészséggel kapcsolatban figyelhető meg, az alapvető képességek egyikének elvesztése nagy fájdalmat okozhat.

Fontos tehát, hogy néha álljunk meg egy pillanatra, és legyünk hálásak mindazért, amivel rendelkezünk, mondjuk a képességeinkért. Ha problémával szembesülünk, ne csak a forrását keressük, a megoldáson is gondolkozzunk. Ha pozitívan állunk a dolgokhoz, sokkal hamarabb leljük örömünket az élet számos területén.

  • Stresszkezelés

Eltérően viselkedünk stresszes helyzetekben, ezzel nincs semmi probléma, azonban, ha tudjuk, hogy teljesítményünk rovására megy idegeskedésünk, próbáljuk tudatosan javítani stresszkezelésünket. Különböző módszerekkel segíthetünk magunkon, hogy elkerüljük az esetleges nehézségeket, amelyek a feszült helyzetekben jöhetnek létre.

  • A túlgondolás

Sokan hajlamosak vagyunk egy-egy helyzetet túlgondolni, és olyan szcenáriókat is létrehoz a leleményes agyunk, mely teljesen abszurd is lehet. Érdemes tehát mértékletesen átgondolni egy-egy döntés előtt a helyzetet, és megmaradni a reális térben. Több szemszögből gondoljunk végig egy-egy szituációt, akár más szemével is nézzük meg a dolgokat.

  • Önbizalom

Egy lényeges szempont, hogy megfelelő szintű önbizalmunk legyen. El kell hinnünk, hogy igenis vannak erősségeink, és érdemes ezeket hangsúlyozni, nem pedig a gyengeségeinkre összpontosítani. Gyakran elegendő, ha elhitetjük valakivel, hogy mi az adott kérdésre tudjuk a választ. Még ha nem is minden részletét tudjuk pontosan, akkor is szükséges, hogy az önbizalmunkkal meggyőzzük az adott személyt. Ilyen esetek lehetnek például az iskolai feleletek során, de akár a munkahelyünkön is, ha felettesünknek kell bebizonyítanunk, hogy a mi ötletünk jobb, mint munkatársunké. Tény, vannak, akiknek már olyannyira sok az önbizalmuk, hogy átlép egy bizonyos szintet, és inkább tekintjük ezeket a személyeket egoistának, mintsem magabiztos embereknek. Tehát e téren is szükséges a megfelelő mérték felismerése és megtartása.

Összegezve tehát fizikai egészségünkhöz elengedhetetlen, hogy lelkileg is egészségesek legyünk. Ezt nagyrészt mi kontrolláljuk, ezért fontos, hogy fordítsunk a lelki egészségünk megtartására/megteremtésére elegendő figyelmet.

Ajánlott cikkek