Egyéb kategória

Így zajlanak a téli építési munkálatok

A hőmérséklet csökkenésével és a fagyok megjelenésével bizonyos építőipari munkálatokat pihentetni kell. Azonban nem a teljes iparág áll le ilyenkor, hiszen az hatalmas kiesés lenne. Nézzük meg, mi mindent lehet télen is elvégezni!

vous - 2022.02.04.
Így zajlanak a téli építési munkálatok

Kihívások és megoldások

Mi okozza azt, hogy bizonyos munkálatokat szüneteltetnek a téli időszakra? Amennyiben egy épület alapjai vagy a tető nem készülnek el időben, gyakran döntenek úgy magánprojekteknél, hogy halasztják a további feladatokat.

Az építőiparban tevékenykedő vállalatok esetében főleg a gazdaságosság az elsődleges szempont a kivitelezési munkálatok tervezésénél. Emiatt a szoros határidők komoly kihívásokat állíthatnak az ingatlan kivitelezője elé.

Az egyik legfőbb nehézség az időjárási körülmények, főképp az extrém időjárási viszonyok. Ahhoz, hogy a munkafolyamat rendben elvégezhető legyen, elengedhetetlen, hogy minden körülmény adott legyen a technológiájához

Éppen ezért télen erőteljesen befolyásolhatja az építőipari projektek generálkivitelezését és a dolgozók munkáját a hőmérséklet. Extrém hidegben vagy nem megfelelő páratartalomban a munkálatokat halasztani kell, mert azok elvégzése nem ideális ilyen körülmények között.

Mi mindennel lehetünk készen télen?

Az épületek beltéri munkálatainak nagy része évszaktól függően bármikor elvégezhető. Attól függően, hogy megtörtént-e már az alapozás, a szerkezeti építkezéseket lehetséges folytatni a megfelelő téli műszaki és biztonsági eljárások figyelembe vételével.

Az alappal, falakkal és tetővel is rendelkező épületeknél télen is folytathatóak hideg és meleg burkolatokkal kapcsolatos csere vagy telepítési munkálatok. El lehet végezni válaszfalak készítését, gipszkartonnal való feladatokat vagy belső vakolat felkenését is. Nem okoz gondot a beltéri festés, mázolás, emellett a villanyszerelő, fűtésszerelő, vízvezeték-szerelő szakemberek feladatainak elvégzése is zavartalan lehet.

Nemcsak beltéren, hanem kültéren is tevékenykedhetnek a szakemberek, tetőcsere egy esőmentes időszakban könnyedén elvégezhető. Az ereszcsatorna cseréjénél is csak arra szükséges odafigyelni, hogy enyhébb, szárazabb időben tegyük azt meg. Ajtók és ablakok beépítésénél vagy cseréjénél pedig szinte teljesen mindegy az időjárás, azok bármikor elvégezhetőek.

Körülmények optimalizálása télen

Télen fontos körülmény az ideális hőmérséklet biztosítása, melyet fűtéssel vagy csökkentett páratartalommal érhetünk el, ipari párátlanító segítségével. A korai sötétedés miatt a fényforrások is fontosak, így lámpák biztosításával sokat segíthetünk.

Kihívás lehet a betonöntés is, mely köztudott, hogy fagyott talajon nem elvégezhető. Ehelyett bizonyos magasabb hőfejlődéssel szilárduló cementek alkalmazása javasolt. Segíthetünk még kötésgyorsító, fagyásgátló készítményekkel is, valamint az elkészült betont el kell látni védőszigeteléssel.

Vedd igénybe a Színvonal Bau Kft. nagyszerű építőipari szakértelmét épületed generálkivitelezéséhez!

Ajánlott cikkek