Egyéb kategória

Nagyon sok szenvedés és fizikai fàjdalom – A betegség neve: IC

Amikor minden rendben van az egészségünkkel, hajlamosak vagyunk elfelejteni, mennyire fontos is a működésünk szempontjából, hogy rendben legyen a testünk. Akkor nem aggódunk a napi kólamennyiség, az elfogyasztott szarkaja, vagy a kevés mozgás miatt. Minek is? Nem hízunk, nem viszket a bőrünk, nem fáj a fejünk. Azok, akik nap mint nap megküzdenek a fájdalommal, a szenvedéssel, a félelemmel, az állapotukból adódó bizonytalansággal, azok mindent megadnának az egészség üveggolyójáért.

vous - 2022.04.18.
Nagyon sok szenvedés és fizikai fàjdalom – A betegség neve: IC

Hazánkban körülbelül húszezer embert érint az IC (Interstitialis Cystitis), azaz a hólyagfájdalom szindróma, emiatt nagyon kevesen ismerik a betegsétek. A hólyagfájdalom szindróma (BPS) kialakulásának okairól szinte semmit nem tudunk.

Objektum doboz

Tünetei között szerepel a

  • gyakori vizelési inger,
  • kínzó hólyagtáji fájdalom,
  • húgycsőfájdalom,
  • hüvelyfájdalom,
  • a hólyag felszínét bevonó nyálkaréteg (GAG) nem megfelelő működése, amely miatt a hólyeg felszínét folyamatosan ingerlik a vizeletünkben megtalálható savak, maró anyagok.

A húgyhólyag a fentiek miatt állandó gyulladásban van, amitől a hólyag falának szerkezete átalakul. Kialakulhat zsugorhólyag is, amely a vizeletgyűjtést és -ürítést nehezíti meg. A betegség nem gyógyítható, de jó esetben lassítható, a legjobb esetben pedig leállítható és panaszmentessé tehető.

Objektum doboz

A betegséget csak nagyon nehezen lehet felismerni, ugyanakkor a beteg életminősége a kínzó tünetek miatt teljesen leromlik. Éjszaka képtelen pihenni, a munkaképessége csökken, kénytelen felmondani, a legtöbben képtelenek intim életet élni a fájdalom miatt. Aki éveken keresztül nem talál megoldást, nem tudják diagnosztizálni, kénytelen megtapasztalni az egészségügyben az empátia, az odafigyelés, a támogatás hiányát, azok fejében a legsötétebb jövőkép alakulhat ki – írja a holyagfajdalom.hu oldal.

A betegek bban reménykednek, hogy a szakorvosok és kutatók felfigyelnek erre a betegségre, és kifejlesztenek egy gyógyszert a számukra.

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

EFOTT fesztivál: 4 nap, 6 színpad, több mint 100 fellépő a nyár legnagyobb egyetemi buliján
Világ
EFOTT fesztivál: 4 nap, 6 színpad, több mint 100 fellépő a nyár legnagyobb egyetemi buliján
vous - 2023.06.05.
A törökországi földrengésben érintett hallgatókat is vendégül lát idén az EFOTT fesztivál – jelentette be Dr. Hankó Balázs Zoltán felsőoktatásért felelős államtitkár a rendezvényt beharangozó sajtóeseményen. Elhangzott: az EFOTT az egyetemisták fesztiváljaként a 18-29 éves korosztály egyik legkedveltebb nyári programja. A rendezvény sokszínű zenei kínálatának köszönhetően a középiskolásoktól az egyetemistákon át minden korosztály megtalálhatja a számára legizgalmasabb előadókat, 6 színpadon több mint 100 fellépőt. Július 12. és 16. között többek között a VALMAR, a Wellhello, Dzsúdló, a Halott Pénz, a Follow the Flow, ByeAlex és a Slepp, Azahriah, Majka, a Blue, a La Bouche és a Culture Beat is koncertezik a Velencei-tó partján. A fesztivál nappali programjait összefogó UNIversumba idén rekordszámú felsőoktatási intézmény jelentkezett. A programok középpontjában a kultúra, az egészséges életmód, a digitalizáció és a fenntarthatóság áll majd.

Otthon

Milyen tolóajtók közül választhatunk?
Otthon
Milyen tolóajtók közül választhatunk?
vous - 2023.06.01.
Az emberek többsége olyan lakásra vagy házra vágyakozik, ahol valóban otthonra találhat. A modern lakberendezési irányzatokban a praktikus, esztétikus és energiahatékony lakberendezés kiemelten fontos, de gyakran szembesülünk a hely szűkösségével. Az alábbiakban néhány megoldást tekintünk át, amelyek egyszerűbbé és modernebbé változtatják mindennapjainkat, miközben a lakásunk is letisztultabb megjelenést kap.