Egyéb kategória

Nagyon sok szenvedés és fizikai fàjdalom – A betegség neve: IC

Amikor minden rendben van az egészségünkkel, hajlamosak vagyunk elfelejteni, mennyire fontos is a működésünk szempontjából, hogy rendben legyen a testünk. Akkor nem aggódunk a napi kólamennyiség, az elfogyasztott szarkaja, vagy a kevés mozgás miatt. Minek is? Nem hízunk, nem viszket a bőrünk, nem fáj a fejünk. Azok, akik nap mint nap megküzdenek a fájdalommal, a szenvedéssel, a félelemmel, az állapotukból adódó bizonytalansággal, azok mindent megadnának az egészség üveggolyójáért.

vous - 2022.04.18.
Nagyon sok szenvedés és fizikai fàjdalom – A betegség neve: IC

Hazánkban körülbelül húszezer embert érint az IC (Interstitialis Cystitis), azaz a hólyagfájdalom szindróma, emiatt nagyon kevesen ismerik a betegsétek. A hólyagfájdalom szindróma (BPS) kialakulásának okairól szinte semmit nem tudunk.

Objektum doboz

Tünetei között szerepel a

  • gyakori vizelési inger,
  • kínzó hólyagtáji fájdalom,
  • húgycsőfájdalom,
  • hüvelyfájdalom,
  • a hólyag felszínét bevonó nyálkaréteg (GAG) nem megfelelő működése, amely miatt a hólyeg felszínét folyamatosan ingerlik a vizeletünkben megtalálható savak, maró anyagok.

A húgyhólyag a fentiek miatt állandó gyulladásban van, amitől a hólyag falának szerkezete átalakul. Kialakulhat zsugorhólyag is, amely a vizeletgyűjtést és -ürítést nehezíti meg. A betegség nem gyógyítható, de jó esetben lassítható, a legjobb esetben pedig leállítható és panaszmentessé tehető.

Objektum doboz

A betegséget csak nagyon nehezen lehet felismerni, ugyanakkor a beteg életminősége a kínzó tünetek miatt teljesen leromlik. Éjszaka képtelen pihenni, a munkaképessége csökken, kénytelen felmondani, a legtöbben képtelenek intim életet élni a fájdalom miatt. Aki éveken keresztül nem talál megoldást, nem tudják diagnosztizálni, kénytelen megtapasztalni az egészségügyben az empátia, az odafigyelés, a támogatás hiányát, azok fejében a legsötétebb jövőkép alakulhat ki – írja a holyagfajdalom.hu oldal.

A betegek bban reménykednek, hogy a szakorvosok és kutatók felfigyelnek erre a betegségre, és kifejlesztenek egy gyógyszert a számukra.

Ajánlott cikkek