Egyéb kategória

A diófa láda – Nagymamám kívánsága

A nagypapa nagy gondossággal ment ki a kertjébe, hogy a háború utáni hazatérésének emlékére ültessen egy diófát – írja Boglárka, aki a VOUS vendégszerzői felhívására küldte be írását. A következő sorokban Egyed-Husti Boglárka novelláját olvashatjátok.

vous - 2022.04.14.
A diófa láda – Nagymamám kívánsága

Mikor a diófa már szép nagy és terebélyes volt, gyakran kiültek nagymamával az árnyékába, és nézték a fa felett a kék égboltot.

– Olyan kicsiny az ember, tele rengeteg vággyal – mondta nagymama.

– Mi a te vágyad? – kérdezte nagypapa.

– Egy láda – felelte a nagymama.

– Egy láda? – csodálkozott nagypapa.

– Igen, egy ládára vágyom, ami a diófából készül majd el. A láda legyen tele leveses motívumokkal, és belé pedig emlékeket fogunk tenni.

diófa

Gyakran kiültek nagymamával az árnyékába, és nézték a fa felett a kék égboltot.
Forrás:
Canva

– Milyen emlékekre gondolsz? – faggatta tovább nagyapa.

– A mi közös életünk emlékeire, ruhákra, képekre, újságokra. 

– És kié lesz a láda?

– A kisunokánké, aki majd esetleg gyerekruhákat is beletesz.

A nagyapa egyik reggelen kivágta a diófát. 

Hetekig készítette nagy aprólékossággal a ládát a szeretett asszony számára. Mire a láda elkészült nagymama meghalt. Eltelt sok év azóta. 

A láda most itt van mellettem, érezni lehet, amikor kinyitja az ember, a diófa illatát. Tele van képekkel, újságcikkekkel, versekkel és rajzokkal. Az egyik fakó régi fényképen egy fiatal férfi és egy nő áll díszes esküvői ruhában, a nagyszüleim azok.  A nagymamám, akit soha nem ismerhettem meg, és a nagypapám, aki a ládát készítette.

Ha kíváncsi vagy vendégszerzőnk korábbi cikkeire, akkor olvasd el az Elcserélt életek: Hol a gyermekem?, Detox: Én már nem sietek sehova, a Csak egy átlagos hétfő: Nem akartam változni, inkább a kényelmesebb utat választottam és a Vakrandi: Nem tudtam, mit is kellene ilyenkor csinálni választottam című írásait is!

Vendégszerző

Vendégszerzőket keresünk: Írj tartalmat a Vous.hu-ra!

Szívesen kipróbálnád magad a Vous szerzőjeként? Eljött a te időd! Ha van egy jó témád, dolgozd fel, küldd el nekünk, és megjelenik a Vous.hu-n!  A részleteket ITT olvashatod el!

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Már csak a szakdolgozat választ el a diplomádtól?
Világ
Már csak a szakdolgozat választ el a diplomádtól?
vous - 2023.01.19.
Minden gólyát a szakdolgozattal riogatnak, akik ezt persze rendszerint nem veszik komolyan, hiszen még annyira távolinak tűnik, és amúgy is az új élethelyzet felett érzett eufória tompít minden aggodalmat.

Otthon

Kényelem és praktikum egy szűkebb nappaliban is
Otthon
Kényelem és praktikum egy szűkebb nappaliban is
vous - 2023.01.26.
Amikor a nappalinkat rendeznénk be, az elsődleges szempontunk egyértelműen a kényelem, hiszen ez az a helyiség, ahol általában a legtöbb időt töltök, és ahol vendégeket is fogadunk. A helyiség mérete azonban olykor határt szab a lehetőségeknek: a praktikus helykihasználásra is figyelmet kell fordítani amellett, hogy egy kellemes hangulatú, jól használható nappalit szeretnénk kapni. Szerencsére a széles bútorválaszték ebben mellettünk áll.