Egyéb kategória

„Nem akarok szülés után dolgozni…” – Tényleg így van?

A nők munkaerőpiaci helyzete kényes téma. Az egyenjogúság kérdését meglovagolva mára már sok vezető pozícióban is vannak nők. Mégis sokuk szájából hallani: „Szülés után már nem akarok visszamenni.” Miért lesz elegük a nőknek a munka világából?

vous - 2022.03.30.
„Nem akarok szülés után dolgozni…” – Tényleg így van?

Kiégés

Még akkor is, hogyha már vezető pozíciókat is elérnek, a nők személyiségükből adódóan nehezen dolgoznak például sok férfi között. Ez vezetőként különösen nagy probléma lehet. Sok vezető pozícióban dolgozó nő, a férfiak kioktatásaitól ég ki, aki pedig a ranglétra alsóbb fokain dolgozik, azok pedig gyakran már néhány év után tönkre mennek a monotonitás hatására. Sokan ezért vállalnak akár idő előtt is gyermeket. 

Néhány a munkaerőpiacon eltöltött év már elég tapasztalatot adott ahhoz, hogy sok ember rájöjjön: ebben a formában ezt nagyon nehéz hosszú ideig csinálni. A nőknek pedig erre kiváló alkalom a terhesség.

Kiváló alkalom a terhesség

Kiváló alkalom a terhesség
Forrás:
Pexels

GYES, GYED, a férjem fizetése

Ilyenkor gyakran merül fel a kérdés, hogy miből fog élni a család, főleg, ha bővül néhány taggal. Sok nő kifogásnak használja, hogy a férje jól keres, ami néhány esetben működhet is. Ám könnyen előfordulhat, hogy néhány év után a férjnek ez már csak terhet jelent. Emiatt is láthatunk nagyon sok középkorú, elvált nőt, aki egyedül neveli gyermekét. 2020-as mérések szerint a magyar házasságkötések 22%-a válással végződik. Ez elég magas szám. Nem mondhatjuk, hogy csak emiatt történnek a válások, de valószínűleg ez a tényező is közrejátszik.

Ha visszatérünk is… Hogyan? Mikor?

Ha a nők vissza is térnek a munkába szülés és több évnyi otthonlét után, nem mindegy, hogy azt milyen módon teszik. Sokan már nem a szokásos főnök-beosztott felosztást választják, hanem aki megteheti, inkább vállalkozóként próbálja ki magát. 

Magyarországon az ahány család, annyi megoldás attitűd mutatkozik meg. Egy felmérés szerint az anyák csupán 28%-a menne vissza dolgozni, ha a munkakörülmények megfelelnének nekik. Ezek közül néhányan teljes munkaidőben, mások részmunkaidőben dolgoznának. Van olyan is, aki a hibrid munkavégzést választja, és home office-ban is dolgozik a munkahelye mellett. Nyilván fontos a dolgok jogi oldalát is látni, hiszen a visszatéréskor nem mindegy meddig élvezte ki az anya az állami támogatást, illetve milyen pozícióban és mennyi pénzért szeretne újra dolgozni, hiszen nem is könnyű a visszahelyezkedés. 

Sok cég nem is veszi vissza egy idő után az alkalmazottait ugyanarra a helyre.

Fontos látni a dolgok jogi oldalát

Fontos látni a dolgok jogi oldalát
Forrás:
Pexels

Mi lesz a háztartással?

A munka világába való visszatérés előtt érdemes a ház körüli teendők listáját is fontolóra venni. A párunkkal mindig meg kell beszélni a feltételeket és azt, hogy a nő egyszerre dolgozni és háztartást teljes értékűen vezetni nem feltétlenül tud, így a férfi is be kell, hogy segítsen mindebbe. 

A munkaerőpiac újbóli felfedezése minden nő számára kihívás lehet. Minél több ideig vette igénybe az állami támogatást, annál inkább megterhelő. Érdemes tehát már visszatérés előtt rendezni háztartásbeli sorainkat, és a megfelelő helyek után kutatni, vagy megteremteni az anyagi alapot egy vállalkozáshoz, így biztos lehet a siker a visszatéréshez.

(Felhasznált forrás: penzcentrum.hu, ksh.hu, profession.hu)

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Már csak a szakdolgozat választ el a diplomádtól?
Világ
Már csak a szakdolgozat választ el a diplomádtól?
vous - 2023.01.19.
Minden gólyát a szakdolgozattal riogatnak, akik ezt persze rendszerint nem veszik komolyan, hiszen még annyira távolinak tűnik, és amúgy is az új élethelyzet felett érzett eufória tompít minden aggodalmat.

Otthon

Kényelem és praktikum egy szűkebb nappaliban is
Otthon
Kényelem és praktikum egy szűkebb nappaliban is
vous - 2023.01.26.
Amikor a nappalinkat rendeznénk be, az elsődleges szempontunk egyértelműen a kényelem, hiszen ez az a helyiség, ahol általában a legtöbb időt töltök, és ahol vendégeket is fogadunk. A helyiség mérete azonban olykor határt szab a lehetőségeknek: a praktikus helykihasználásra is figyelmet kell fordítani amellett, hogy egy kellemes hangulatú, jól használható nappalit szeretnénk kapni. Szerencsére a széles bútorválaszték ebben mellettünk áll.