Egyéb kategória

„Nem akarok szülés után dolgozni…” – Tényleg így van?

A nők munkaerőpiaci helyzete kényes téma. Az egyenjogúság kérdését meglovagolva mára már sok vezető pozícióban is vannak nők. Mégis sokuk szájából hallani: „Szülés után már nem akarok visszamenni.” Miért lesz elegük a nőknek a munka világából?

vous - 2022.03.30.
„Nem akarok szülés után dolgozni…” – Tényleg így van?

Kiégés

Még akkor is, hogyha már vezető pozíciókat is elérnek, a nők személyiségükből adódóan nehezen dolgoznak például sok férfi között. Ez vezetőként különösen nagy probléma lehet. Sok vezető pozícióban dolgozó nő, a férfiak kioktatásaitól ég ki, aki pedig a ranglétra alsóbb fokain dolgozik, azok pedig gyakran már néhány év után tönkre mennek a monotonitás hatására. Sokan ezért vállalnak akár idő előtt is gyermeket. 

Néhány a munkaerőpiacon eltöltött év már elég tapasztalatot adott ahhoz, hogy sok ember rájöjjön: ebben a formában ezt nagyon nehéz hosszú ideig csinálni. A nőknek pedig erre kiváló alkalom a terhesség.

Kiváló alkalom a terhesség

Kiváló alkalom a terhesség
Forrás:
Pexels

GYES, GYED, a férjem fizetése

Ilyenkor gyakran merül fel a kérdés, hogy miből fog élni a család, főleg, ha bővül néhány taggal. Sok nő kifogásnak használja, hogy a férje jól keres, ami néhány esetben működhet is. Ám könnyen előfordulhat, hogy néhány év után a férjnek ez már csak terhet jelent. Emiatt is láthatunk nagyon sok középkorú, elvált nőt, aki egyedül neveli gyermekét. 2020-as mérések szerint a magyar házasságkötések 22%-a válással végződik. Ez elég magas szám. Nem mondhatjuk, hogy csak emiatt történnek a válások, de valószínűleg ez a tényező is közrejátszik.

Ha visszatérünk is… Hogyan? Mikor?

Ha a nők vissza is térnek a munkába szülés és több évnyi otthonlét után, nem mindegy, hogy azt milyen módon teszik. Sokan már nem a szokásos főnök-beosztott felosztást választják, hanem aki megteheti, inkább vállalkozóként próbálja ki magát. 

Magyarországon az ahány család, annyi megoldás attitűd mutatkozik meg. Egy felmérés szerint az anyák csupán 28%-a menne vissza dolgozni, ha a munkakörülmények megfelelnének nekik. Ezek közül néhányan teljes munkaidőben, mások részmunkaidőben dolgoznának. Van olyan is, aki a hibrid munkavégzést választja, és home office-ban is dolgozik a munkahelye mellett. Nyilván fontos a dolgok jogi oldalát is látni, hiszen a visszatéréskor nem mindegy meddig élvezte ki az anya az állami támogatást, illetve milyen pozícióban és mennyi pénzért szeretne újra dolgozni, hiszen nem is könnyű a visszahelyezkedés. 

Sok cég nem is veszi vissza egy idő után az alkalmazottait ugyanarra a helyre.

Fontos látni a dolgok jogi oldalát

Fontos látni a dolgok jogi oldalát
Forrás:
Pexels

Mi lesz a háztartással?

A munka világába való visszatérés előtt érdemes a ház körüli teendők listáját is fontolóra venni. A párunkkal mindig meg kell beszélni a feltételeket és azt, hogy a nő egyszerre dolgozni és háztartást teljes értékűen vezetni nem feltétlenül tud, így a férfi is be kell, hogy segítsen mindebbe. 

A munkaerőpiac újbóli felfedezése minden nő számára kihívás lehet. Minél több ideig vette igénybe az állami támogatást, annál inkább megterhelő. Érdemes tehát már visszatérés előtt rendezni háztartásbeli sorainkat, és a megfelelő helyek után kutatni, vagy megteremteni az anyagi alapot egy vállalkozáshoz, így biztos lehet a siker a visszatéréshez.

(Felhasznált forrás: penzcentrum.hu, ksh.hu, profession.hu)

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Hová menjünk nyaralni?
Világ
Hová menjünk nyaralni?
vous - 2024.05.06.
Minden évben komoly családi dilemma lehet a nyaralás kérdése. Akár hosszabb, vagy rövidebb időre szeretnénk elutazni, szerencsére a közelben is találhatunk rengeteg gyönyörű látnivalót. Strandolás a tengerparton? Városnézés? Vagy mindkettő? Sokféle utazás közül válogathatunk!

Otthon

Miért praktikus a kinyitható kanapé mindennapi alváshoz?
Otthon
Miért praktikus a kinyitható kanapé mindennapi alváshoz?
vous - 2024.05.30.
A kinyitható kanapé nagyon praktikus akár mindennapos alváshoz is. Miért? Azért, mert egyszerre több funkciót is ellát, miközben rendkívül kényelmes bútordarab. De ne rohanjunk ennyire előre, vegyük sorra az előnyöket!