Egyéb kategória

Árulkodó foltok, ráncok, bütykök – a tapintatlan, de szerethető kéz

A kéznek szinte mindenhez köze van. Beavatkozik, kutat. Ott van, megragad. Közel húz, eltaszít. Érez. Éreztet. Simogat. Biztonságot ad. Felemel, letaszít. Enni ad, elrabol.

vous - 2022.03.25.
Árulkodó foltok, ráncok, bütykök – a tapintatlan, de szerethető kéz

A fenti felsorolásból is látszik, alig van olyan területe az életnek, amihez ne kellene a kéz. Szerelem, szülői szerep, munka, táplálkozás, szórakozás. Kell a két kezünk mindenhova. Az öleléshez leginkább.

Forrás:
iStock

A kéz „nélkülözhetetlen”, szerethető testrészünk, amely óriási segítség a mindennapi életben. A nyelv is megemlékezik szerepéről:

Kézben tart, kezet rá, kézzel érint, kéz kezet mos, leveszi róla a kezét, enyves a keze, könnyen eljár a keze, megégeti a kezét, keze közé kaparint, messzire elér a keze – és még sorolhatnánk.

A kéz egyben a legtapintatlanabb testrészünk is. Mindent megmutat, nem rejti véka alá, hogyan bánunk vele – önmagunkkal. Megmutatja életmódunkat, feltárja munkánkat, rámutat táplálkozási szokásainkra és nem utolsósorban elárulja valódi korunkat.

A kéz ugyanis különleges: ápolni ugyan lehet, de a fiatalság múlása a kézen mutatkozik meg nagy erővel. Visszafordíthatatlanul. A kéz nem plasztikázható, pontosabban szólva a kéz esztétikája nem őrizhető meg plasztikai műtétekkel.

Amíg az arc, a nyak és szinte a test bármely területe, beleértve az intim részeket is, „fiatalítható”, feszesíthető, addig a kéz nem alkalmas erre.

A feszes kéz nem működik

A Tamed-Ex Sebészeti Magánklinika szakemberei szerint azért, mert a kéz bőre az életkor előrehaladtával nemcsak ráncosodik, de el is vékonyodik. Ráadásul a kéz bőre különösen érzékeny, hegesedésre hajlamos, éppen ezért fennállhat a zsugorodás veszélye is – az pedig a kéz (az idegek, inak, izmok) természetes mozgását akadályozná. Egy feszesre húzott kéz nem alkalmas finom mozgások elvégzésére.

A szépségipar természetesen dolgozik azon, hogy a kéz szépsége is megőrizhető, visszaállítható legyen, de még az ujjak közötti árkokba injektált kollagén sem vált népszerűvé. A kéz kényes, és az egyik legnagyobb kihívása ma a plasztikai sebészetnek.

Nincs olyan, hogy késő

Forrás:
iStock

Ápolni azonban szabad és kell is a kéz bőrét. Nincs olyan, hogy késő, ha vissza nem is lehet fordítani folyamatokat, a rendszeres ápolás megelőzheti a további öregedést vagy a kéz bőrének további gyors romlását.

A nők negyven körül ijednek meg igazán először, amikor a kézfejen megjelennek az első „májfoltok”, amik nem májfoltok ugyan, nem azonosak azzal, de a sötét, apró barna pöttyök sokat rontanak a kéz megjelenésén. Különösen a nagyon fehér bőrű nők keze „öregszik” gyorsan. Szárítja a napfény, a vegyszerek, előbújnak a barna pöttyök.

Hogyan segíthetünk?

  • Akadnak praktikák nagyanyáink kincsestárában és a korszerű tudomány is sokat dolgozik azon, hogy a kéz sokáig gyönyörű maradjon.
  • A barna foltok ellen hatékony lehet a citromlé illetve a banán héjának belső fele is. Halványítják a pöttyöket, miközben vitaminokkal töltik fel a bőrt.
  • A kéz szárazsága ellen hetente minimum egy este egyszer kenjük be alaposan kakaóvajjal a kezünket, húzzunk rá puha pamutkesztyűt és aludjunk egy jót. Reggelre álompuha lesz a bőr. Kakaóvaj helyett használhatunk sheavajat vagy olívaolajat is.
  • Nagyon repedezett, igénybe vett bőr szuper zöldsége a reszelt burgonya. Készítsünk pakolást belőle, hagyjuk pár órát a kéz kritikus részein, majd öblítsük le alaposan és kenjük be kakaóvajjal.
  • A ráncok ellen hatékony segítség a tejes áztatás vagy pakolás, majd utána uborkaleves, zabkorpás pakolással kényeztessük a bőrt. A tej hidratálja, az uborkalé valamint a zab feltölti a ráncokat.
  • Nem elég naponta egyszer, esetleg kétszer hidratálni a kezet. Naponta többször, akár minden kézmosás után (ha erre van mód) kenjük be vékonyan a kedvenc és számunkra leghatékonyabbnak tűnő, bevált kézkrémmel. Esténként pedig ne sajnáljuk tőle a krémes masszírozást.

Kesztyűs kézzel

  • Sokat segít a kéz öregedésének megelőzésében a megfelelően megválasztott és időben felhúzott kesztyű. A fagy sem tesz jót ugyanis a kéz bőrének, repedezett, durva lesz tőle a finom bőr.
  • Nyáron sem kell megijednünk a kesztyűhasználattól – akiket különösen fehér, vékony bőrrel áldott meg a természet, nyugodtan húzzanak vékony pamutkesztyűt utazáshoz vagy kültéren végzett munkához. Viccesnek tűnik? A kezünknek nincs humorérzéke, leég, kiszárad, foltosodik, ha nem vigyázunk rá.
  • Bármilyen vegyszert használunk – legyen az ártalmatlannak tűnő mosószer –, húzzunk gumikesztyűt. A kíméletes bánásmódért hálás lesz a bőrünk.
Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Hová menjünk nyaralni?
Világ
Hová menjünk nyaralni?
vous - 2024.05.06.
Minden évben komoly családi dilemma lehet a nyaralás kérdése. Akár hosszabb, vagy rövidebb időre szeretnénk elutazni, szerencsére a közelben is találhatunk rengeteg gyönyörű látnivalót. Strandolás a tengerparton? Városnézés? Vagy mindkettő? Sokféle utazás közül válogathatunk!

Otthon

Miért praktikus a kinyitható kanapé mindennapi alváshoz?
Otthon
Miért praktikus a kinyitható kanapé mindennapi alváshoz?
vous - 2024.05.30.
A kinyitható kanapé nagyon praktikus akár mindennapos alváshoz is. Miért? Azért, mert egyszerre több funkciót is ellát, miközben rendkívül kényelmes bútordarab. De ne rohanjunk ennyire előre, vegyük sorra az előnyöket!