Egyéb kategória

Árulkodó foltok, ráncok, bütykök – a tapintatlan, de szerethető kéz

A kéznek szinte mindenhez köze van. Beavatkozik, kutat. Ott van, megragad. Közel húz, eltaszít. Érez. Éreztet. Simogat. Biztonságot ad. Felemel, letaszít. Enni ad, elrabol.

vous - 2022.03.25.
Árulkodó foltok, ráncok, bütykök – a tapintatlan, de szerethető kéz

A fenti felsorolásból is látszik, alig van olyan területe az életnek, amihez ne kellene a kéz. Szerelem, szülői szerep, munka, táplálkozás, szórakozás. Kell a két kezünk mindenhova. Az öleléshez leginkább.

Forrás:
iStock

A kéz „nélkülözhetetlen”, szerethető testrészünk, amely óriási segítség a mindennapi életben. A nyelv is megemlékezik szerepéről:

Kézben tart, kezet rá, kézzel érint, kéz kezet mos, leveszi róla a kezét, enyves a keze, könnyen eljár a keze, megégeti a kezét, keze közé kaparint, messzire elér a keze – és még sorolhatnánk.

A kéz egyben a legtapintatlanabb testrészünk is. Mindent megmutat, nem rejti véka alá, hogyan bánunk vele – önmagunkkal. Megmutatja életmódunkat, feltárja munkánkat, rámutat táplálkozási szokásainkra és nem utolsósorban elárulja valódi korunkat.

A kéz ugyanis különleges: ápolni ugyan lehet, de a fiatalság múlása a kézen mutatkozik meg nagy erővel. Visszafordíthatatlanul. A kéz nem plasztikázható, pontosabban szólva a kéz esztétikája nem őrizhető meg plasztikai műtétekkel.

Amíg az arc, a nyak és szinte a test bármely területe, beleértve az intim részeket is, „fiatalítható”, feszesíthető, addig a kéz nem alkalmas erre.

A feszes kéz nem működik

A Tamed-Ex Sebészeti Magánklinika szakemberei szerint azért, mert a kéz bőre az életkor előrehaladtával nemcsak ráncosodik, de el is vékonyodik. Ráadásul a kéz bőre különösen érzékeny, hegesedésre hajlamos, éppen ezért fennállhat a zsugorodás veszélye is – az pedig a kéz (az idegek, inak, izmok) természetes mozgását akadályozná. Egy feszesre húzott kéz nem alkalmas finom mozgások elvégzésére.

A szépségipar természetesen dolgozik azon, hogy a kéz szépsége is megőrizhető, visszaállítható legyen, de még az ujjak közötti árkokba injektált kollagén sem vált népszerűvé. A kéz kényes, és az egyik legnagyobb kihívása ma a plasztikai sebészetnek.

Nincs olyan, hogy késő

Forrás:
iStock

Ápolni azonban szabad és kell is a kéz bőrét. Nincs olyan, hogy késő, ha vissza nem is lehet fordítani folyamatokat, a rendszeres ápolás megelőzheti a további öregedést vagy a kéz bőrének további gyors romlását.

A nők negyven körül ijednek meg igazán először, amikor a kézfejen megjelennek az első „májfoltok”, amik nem májfoltok ugyan, nem azonosak azzal, de a sötét, apró barna pöttyök sokat rontanak a kéz megjelenésén. Különösen a nagyon fehér bőrű nők keze „öregszik” gyorsan. Szárítja a napfény, a vegyszerek, előbújnak a barna pöttyök.

Hogyan segíthetünk?

  • Akadnak praktikák nagyanyáink kincsestárában és a korszerű tudomány is sokat dolgozik azon, hogy a kéz sokáig gyönyörű maradjon.
  • A barna foltok ellen hatékony lehet a citromlé illetve a banán héjának belső fele is. Halványítják a pöttyöket, miközben vitaminokkal töltik fel a bőrt.
  • A kéz szárazsága ellen hetente minimum egy este egyszer kenjük be alaposan kakaóvajjal a kezünket, húzzunk rá puha pamutkesztyűt és aludjunk egy jót. Reggelre álompuha lesz a bőr. Kakaóvaj helyett használhatunk sheavajat vagy olívaolajat is.
  • Nagyon repedezett, igénybe vett bőr szuper zöldsége a reszelt burgonya. Készítsünk pakolást belőle, hagyjuk pár órát a kéz kritikus részein, majd öblítsük le alaposan és kenjük be kakaóvajjal.
  • A ráncok ellen hatékony segítség a tejes áztatás vagy pakolás, majd utána uborkaleves, zabkorpás pakolással kényeztessük a bőrt. A tej hidratálja, az uborkalé valamint a zab feltölti a ráncokat.
  • Nem elég naponta egyszer, esetleg kétszer hidratálni a kezet. Naponta többször, akár minden kézmosás után (ha erre van mód) kenjük be vékonyan a kedvenc és számunkra leghatékonyabbnak tűnő, bevált kézkrémmel. Esténként pedig ne sajnáljuk tőle a krémes masszírozást.

Kesztyűs kézzel

  • Sokat segít a kéz öregedésének megelőzésében a megfelelően megválasztott és időben felhúzott kesztyű. A fagy sem tesz jót ugyanis a kéz bőrének, repedezett, durva lesz tőle a finom bőr.
  • Nyáron sem kell megijednünk a kesztyűhasználattól – akiket különösen fehér, vékony bőrrel áldott meg a természet, nyugodtan húzzanak vékony pamutkesztyűt utazáshoz vagy kültéren végzett munkához. Viccesnek tűnik? A kezünknek nincs humorérzéke, leég, kiszárad, foltosodik, ha nem vigyázunk rá.
  • Bármilyen vegyszert használunk – legyen az ártalmatlannak tűnő mosószer –, húzzunk gumikesztyűt. A kíméletes bánásmódért hálás lesz a bőrünk.
Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Már csak a szakdolgozat választ el a diplomádtól?
Világ
Már csak a szakdolgozat választ el a diplomádtól?
vous - 2023.01.19.
Minden gólyát a szakdolgozattal riogatnak, akik ezt persze rendszerint nem veszik komolyan, hiszen még annyira távolinak tűnik, és amúgy is az új élethelyzet felett érzett eufória tompít minden aggodalmat.

Otthon

Kényelem és praktikum egy szűkebb nappaliban is
Otthon
Kényelem és praktikum egy szűkebb nappaliban is
vous - 2023.01.26.
Amikor a nappalinkat rendeznénk be, az elsődleges szempontunk egyértelműen a kényelem, hiszen ez az a helyiség, ahol általában a legtöbb időt töltök, és ahol vendégeket is fogadunk. A helyiség mérete azonban olykor határt szab a lehetőségeknek: a praktikus helykihasználásra is figyelmet kell fordítani amellett, hogy egy kellemes hangulatú, jól használható nappalit szeretnénk kapni. Szerencsére a széles bútorválaszték ebben mellettünk áll.