Egyéb kategória

A súlyozás fontossága a sikeres pergetőhorgászathoz

Mennyit számít a súlyozás a pergetőhorgászat sikerességének szempontjából? Mennyire kell foglalkozni egyáltalán ezzel a kérdéskörrel, és milyen szegmensei lehetnek akkor, amikor a felszerelés összeállítása a cél?

A bejegyzés minden felmerülő kérdésre meg fogja adni a választ, ami csak szóba jöhet a pergetőhorgászat súlyozásának a kérdésében. Máris rátérünk a gyakorlati szempontokra, jöjjenek is a részletek!

vous - 2022.01.01.
A súlyozás fontossága a sikeres pergetőhorgászathoz

Pergetésnél a súlyozást a csali szemszögéből érdemes megközelíteni

Logikusan átgondolva a dolgot könnyen belátható, hogy nem is igazán célszerű másfajta megközelítést alkalmazni, hiszen a peca közben használni kívánt műcsalik súlya alapvetően meghatározza a körülményeket.

Ott van például a gumihallal és a twisterrel történő pergetés, ami ugyebár azért komplex művészet, mivel a feltűzött műcsalihoz megfelelő ólomfejet is célszerű illeszteni.

Márpedig az ólomfej súlyozása elképesztően fontos kérdés abból a szempontból, hogy a finoman pergetett műcsali hogyan viselkedik a víz alatt, a vízoszlop mely rétegeit járja be, milyen mozgást kivitelezve.

A súlyozás összefüggései a pergetőhorgászat egyéb körülményeivel

A súlyozás nagyban befolyásolja azt is, hogy a pergetés ideje alatt egyáltalán mekkora távolságok elérésében tudunk gondolkodni. Tiszta fizika az egész, hiszen minél nehezebb a műcsali, annál messzebbre dobható.

Ezzel a körülménnyel is erősen javasolt számolni olyankor, amikor például a Fishinda webáruház műcsalijait böngésszük. Az eredményesség kulcsa egyébként az arányok eltalálásában, az ideális súly megtalálásában rejlik.

Tegyük fel példaként, hogy egy viszonylag kisebb, 7-10 centiméteres gumihalat tűzünk a karabinerre. Az ólomfej súlyát ilyenkor úgy érdemes megválasztani, hogy ezt az aránylag finom pergetést kellő tempóban, bármiféle erőltetés nélkül meg tudjuk oldani.

A súlyozás kérdése a horgászbot kiválasztása kapcsán

Ahogy arra már fentebb is utaltunk, a súlyozást érdemes a műcsali felől megközelíteni. Azzal együtt természetesen, hogy a horgászbot karakterisztikája is döntően befolyásolhatja a peca eredményességét.

Arra érdemes törekedni, hogy a választott bot és a használni kívánt műcsalik tökéletesen passzoljanak egymáshoz. A lágyabb pálcák 10-30 grammos, a némileg erősebbek pedig 15-45 grammos tartománnyal bírnak.

Nyilván úgy célszerű kalkulálni a súlyozás kérdésében, hogy alapul vesszük a kiszemelt vízterületet, ezt összevetjük a kifogni kívánt halakkal, majd belekalkuláljuk még a képletbe a műcsali kiválasztását is. Ha így járunk el, úgy nem igazán történhet baj a súlyozás kérdéseiben.

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Neked milyen a BudaPart? – Most fotópályázatban mutathatod meg!
Világ
Neked milyen a BudaPart? – Most fotópályázatban mutathatod meg!
vous - 2023.05.23.
Mutasd meg, hogy neked mit jelent a BudaPart! Szívesen töltesz időt a BudaParton, itt élsz vagy épp itt dolgozol? Most itt a lehetőség, hogy megörökítsd kedvenc pillanatod vagy hangulatod! Május 22-én, hétfőn indul a „Nekem a BudaPart...!” fotópályázat, ahol három témában mutathatják be a városnegyedet a pályázók, a legizgalmasabb 50 fotóból pedig kültéri pop-up kiállítás készül, mely ingyenesen lesz látogatható a nyár folyamán.

Otthon

Milyen tolóajtók közül választhatunk?
Otthon
Milyen tolóajtók közül választhatunk?
vous - 2023.06.01.
Az emberek többsége olyan lakásra vagy házra vágyakozik, ahol valóban otthonra találhat. A modern lakberendezési irányzatokban a praktikus, esztétikus és energiahatékony lakberendezés kiemelten fontos, de gyakran szembesülünk a hely szűkösségével. Az alábbiakban néhány megoldást tekintünk át, amelyek egyszerűbbé és modernebbé változtatják mindennapjainkat, miközben a lakásunk is letisztultabb megjelenést kap.