Egyéb kategória

A modern világ mozgatóereje szépen lassan megöl minket?

Az elektromosság mindig körülöttünk van. Egyszerűbbé, biztonságosabbá és szórakoztatóbbá teszi életünket, ennek ellenére szinte sosem gondolunk rá. Lehetséges az, hogy már túl sok is? Előfordulhat az, hogy a modern világ mozgatóereje szépen lassan megöl minket?

vous - 2022.01.23.
A modern világ mozgatóereje szépen lassan megöl minket?

Mi az elektromosság, és hogyan hat az életünkre?

Az elektromosság az elektromos töltés mozgása. Ez a mozgás elektromos és mágneses mezőket kelt, melyek a térre kiterjedve energiát hordoznak. Ezt elektromágneses sugárzásnak nevezzük. A legtöbb sugárzás ártalmatlan, ám néhányuk veszélyes lehet az ember számára.

A rövid hullámhosszú sugárzás elég erős ahhoz, hogy elektronokat szakítson le az atomokról, ami égési sérüléseket és genetikai hibákat okozhat. Ez az, amire a legtöbb ember gondol, amikor sugárzásról van szó.

Ezek mellett azonban olyan sugárzás is létezik, amilyen a telefonból, a villanyvezetékekből, valamint a háztartási eszközökből származik.

Ez a sugárzás nem közvetlenül hat a molekulákra, azonban bizonyos fajtáik stimulálni tudják az izmokat és az idegeket.

Természetes elektromágneses sugárzás mindig is körülvett minket, de az ipari forradalom óta túl sokat adtunk hozzá a mindennapi életünkhöz. Emiatt többen azt kezdték állítani, hogy a telefonokból érkező elektromágneses sugárzásra érzékenyek. Ez fejfájást, hányingert, bőrbetegségeket, égő szemeket, valamint fáradtságot okoz, de ezek csak megfigyelés által feljegyzett tünetek.

Egereken és patkányokon végzett kísérletekben az elektromágneses sugárzás hatására hamarabb kialakulhatott rák, viszont ez csak a hím patkányoknál következett be. Ez pozitív és negatív eredményekre is utal, amit mindenki úgy tudott értelmezni, ahogy csak szeretett volna.

Tehát kellene aggódnod a telefonod sugárzása miatt?

A tudomány jelenlegi állása szerint: nem. Nem kell félned az elektronikai eszközöktől, hisz semmi sem bizonyítja, hogy jelentősen hatnának szervezetünkre.

Szabó Veronika

Ajánlott cikkek