Egyéb kategória

Ezért nem szeretünk beszélni a pénzről

A legtöbb ember kerüli azokat a beszélgetéseket, amikor a pénzről van szó. Vannak, akik sosem hozzák fel anyagi helyzetüket, még barátaik előtt sem, de ennek is megvannak az okai. Legtöbben ilyenkor gyorsan témát váltanak, és nem merülnek el a beszélgetésben.

vous - 2021.12.26.
Ezért nem szeretünk beszélni a pénzről

Többen zavarban érzik magukat, elszégyellik magukat, mérgesek lesznek akkor, amikor az anyagiakról van szó, még akkor is, ha a barátok, vagy a családtagok előtt van erről szó. Mintha tabu témává vált volna, még a hozzánk legközelebb állók előtt is.

Mi ennek az oka?

1. Ítélet, minden oldalról

Nem szeretünk a pénzről beszélni, mert nem akarjuk, hogy elítéljenek minket a pénzügyi döntéseink, vagy körülményeink miatt. Az anyagi hátterünk azonban nem határozza meg az értékünket, emiatt felesleges szégyellni, ki mennyit keres. Magánügy természetesen, de nem szégyellnivaló.

2. Megsért másokat, főleg, ha túl jól megy a szekered

A pénzhez alapvetően kötődik a státusz, az osztály és a privilégium. Ha olyan emberekkel beszélünk a pénzről, akik nem értik meg ezzel kapcsolatos döntéseinket, sokszor rosszul érezhetik magukat, esetleg még idegesíteni is tudjuk vele a másikat.

Mintha tabu témává vált volna az anyagiakról beszélni.

Mintha tabu témává vált volna az anyagiakról beszélni.
Forrás:
Pexels

3. Nem kell tanácsokat elfogadnod a barátaidtól

Sokan azért nem szeretnének anyagi helyzetükről beszélni, mert nincs kedvük azt hallgatni, hogy mit csinálnak rosszul, miben kellene változniuk. Még egy jószívű tanácsot is lehet rosszindulatúnak érezni, emiatt nem szerencsés másoknak bárminemű pénzügyi tanácsot adni.

4. Jogod van a privát szférához

Nem kell róla beszélni. Ha valaki nem kívánja megosztani másokkal anyagi problémáit, helyzetét, akkor azt tiszteletben kell tartani. Hiába kíváncsi a másik fél, az még nem jogosítsa fel, hogy kellemetlen kérdésekkel bombázza beszélgető partnerét, és nem is kell behódolni az ilyen jellegű agresszív támadásoknak.

Szabó Veronika

Címkék: #gazdaság #pénz #tabu
Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Neked milyen a BudaPart? – Most fotópályázatban mutathatod meg!
Világ
Neked milyen a BudaPart? – Most fotópályázatban mutathatod meg!
vous - 2023.05.23.
Mutasd meg, hogy neked mit jelent a BudaPart! Szívesen töltesz időt a BudaParton, itt élsz vagy épp itt dolgozol? Most itt a lehetőség, hogy megörökítsd kedvenc pillanatod vagy hangulatod! Május 22-én, hétfőn indul a „Nekem a BudaPart...!” fotópályázat, ahol három témában mutathatják be a városnegyedet a pályázók, a legizgalmasabb 50 fotóból pedig kültéri pop-up kiállítás készül, mely ingyenesen lesz látogatható a nyár folyamán.

Otthon

Milyen tolóajtók közül választhatunk?
Otthon
Milyen tolóajtók közül választhatunk?
vous - 2023.06.01.
Az emberek többsége olyan lakásra vagy házra vágyakozik, ahol valóban otthonra találhat. A modern lakberendezési irányzatokban a praktikus, esztétikus és energiahatékony lakberendezés kiemelten fontos, de gyakran szembesülünk a hely szűkösségével. Az alábbiakban néhány megoldást tekintünk át, amelyek egyszerűbbé és modernebbé változtatják mindennapjainkat, miközben a lakásunk is letisztultabb megjelenést kap.