Egyéb kategória

Így ne halj meg holnap a másnaposságtól: Kisokos estére

Ezer féle trükköt lehet olvasni arról, hogy mi jó a másnaposságra, de egyik sem olyan hatásos, mint az alapos felkészülés! A legtöbbet a cudar macskajaj ellen még a buli estéjén tudod tenni!

vous - 2021.12.26.
Így ne halj meg holnap a másnaposságtól: Kisokos estére

Elszoktál a nagymértékű ivászattól, amióta a járvány miatt kevesebbet mozdulsz ki? Vagy sosem voltál az az ember, aki jól bírja az alkoholt? Már nem bírod úgy, mint a húszas éveid elején? Ezen esetekben potenciálisan ki vagy téve annak, hogy a szilveszteri mulatozás vagy más nagyobb parti alaposan meg fog gyötörni a következő reggelen!

Mondanánk, hogy az a legegyszerűbb, hogy ellenállsz a kísértésnek, és végig gyümölcslét szürcsölgetsz egész este, vagy a látszat kedvéért nullás söröket, de ilyet senki nem vár el tőled! Nem vagy te szerzetes!

1. Igyál vizet folyamatosan!

Fontos a hidratálás, ennek hiánya okozza, hogy másnap szétszakad a fejed. Ne csak az ágyad mellé készítsd be este elalvás előtt egy flakonnal, bár ez is remek módszer, de az este folyamán egy-egy nagy pohár vizet iktass be az alkoholos tartalmú italok közé. Ha pedig feledékenységtől tartasz, akkor még az is jobb, mint a semmi, ha a mosdóban a csapból iszol egy picit, amikor kimész pisilni és kezet mosol. 

2. Váltott ivás: Téveszd meg a többieket!

Ha igazán pro akarsz lenni, és a nagy pohár víz mellé még több védelmet szeretnél, akkor érdemes felváltva innod az alkoholos és a mentes italokat. Ez sörrel a legkönnyebben kivitelezhető, senki nem fog nyaggatni, hogy miért hagytad abba az alkoholizálást átmenetileg, ha ugyan úgy korsóból iszod a gyöngyöző italt! A tudatalattid is el fogja hinni, hogy tovább iszol, nem érzed magad korlátozva, csak egyszer ilyet, egyszer olyat kell venned, és lassabban fogsz kidőlni, hiszen fele annyi szesz jut a szervezetedbe.

3. Ne keverj!

pezsgő koccintás

Szilveszterkor ihatsz bármit, valószínűleg egy pohár pezsgőt MINIMUM beléd fognak tukmálni.
Forrás:
Pexels

Szilveszterkor ihatsz bármit, valószínűleg egy pohár pezsgőt beléd fognak tukmálni, nem is ezzel lesz a probléma. Kezdjük az ismert mondással, hogy „borra sör, meggyötör, sörre bor, mindenkor”, amit sajnos megcáfoltak. Kiderült, hogy a mennyiség jobban számít, mint a sorrend, ez viszont nem jelenti, hogy 4-5 féle pia jót tenne a kis testednek. Sör, bor, pálesz, vodka, rum és pezsgő… ha ezt így egybeöntve nem innád meg szívesen, akkor gondolj a gyomrodra, hogy neki se kelljen egy ilyen kombóval megbarátkoznia. 

4. Megfelelő táplálkozás

Ha éhgyomorral indulsz el bulizni, akkor magadnak keresed a bajt, hamar rottyon leszel. Piálás előtt mindenképpen vacsorázz meg alaposan, legyen kibélelve rendesen a pocid, amikor megérkezik az első korty alkohol a gyomrodba. Haladó szint, ha folyamatosan eszegetsz valamit buli közben, így szinten tartod magad, és lesz, ami felszívja a további mennyiségeket. Az igazán profik pedig a buli után is esznek valami kiadósat! Minél töményebb és laktatóbb, annál jobb! Itt persze felhívnánk a figyelmet, hogy az utcai gyros elsőre csodás ötletnek tűnhet, de egy másnapos hasmenés annyira nem kecsegtető, jobb, ha már korábban letesztelt helyen falatozol, akár otthon is, és nem csak bedőlsz az ágyba korgó gyomorral.

5. Mondj nemet a feleseknek

A májad hálás lesz érte! A hosszú italokkal is lehet durva másnapot előidézni, de megelőzheted a teljes megpusztulást, ha nem fogadsz el mindenféle felest a többiektől. Sokszor nem is jó minőségűek, a házi pálinkák pláne hullámzó szinten mozognak az ablakmosó, a kerítésszaggató és a teljes vakságot okozó kategóriák között. Udvariasan maradj ki a huszadik koccintós körből, és szebb lesz az életed. 

6. Tudd a határaidat

Attól, hogy abbahagyod az este egy pontján a vedelést, nem fogsz azonnal kijózanodni, és ugyan úgy tudod élvezni az estét.

Attól, hogy abbahagyod az este egy pontján a vedelést, nem fogsz azonnal kijózanodni, és ugyan úgy tudod élvezni a bulit.
Forrás:
Pexels

Jó, könnyű ezt mondani. De ha megfigyelted, hogy egy üveg bor után kezdődnek a bajok, vagy a tizedik sör környékén, akkor mi lenne, ha előtte hagynád abba a fogyasztást? Hidd el, attól, hogy abbahagyod az este egy pontján a vedelést, nem fogsz azonnal kijózanodni, és ugyan úgy tudod élvezni a bulit. Erre csak az igazi zen mesterek képesek, de hiszünk benned!

7. Taktikai hányás

Ez igazából az este végére és a másnapra is érvényes, ha úgy érzed, hogy hánynod kell, jobb, ha kiengeded magadból a mérget. A tested hálás lesz neked, mert ha hosszasan szenvedsz, hogy ne dobd ki a taccsot, csak elnyújtod a szenvedéseidet, így lassabban ürül ki a túlzásba vitt alkohol a szervezetedből.

8. Elalvás előtt fájdalomcsillapító

Nem azt mondjuk, hogy rendszeres rutinná váljon, hogy begyógyszerezve aludj el, de ha alaposan ettél buli után, és már kezd fájni a fejed elalvás előtt, egy kis Algopirin nem árthat, legalább jobban ki tudod pihenni magadat, és nem szenvedve merülsz álomba.

Összességében persze nincs teljes csodagyógyszer: a mértéktelen duhajkodásnak mindig te fogod meginni a levét. Jobb, ha kicsit minimalizálod a károkat.

Ajánlott cikkek