Egyéb kategória

Lassan jön a tél: hogyan készülj fel a fűtési szezonra?

A kellemes őszi idő becsapós lehet, hiszen már jelentősen alacsonyabb a napi átlaghőmérséklet, ezért egyre gyakrabban érezhetjük úgy, hogy be kell kapcsolni a fűtést. Mielőtt így teszünk, legyen szó konvektorról, radiátorról, kályháról vagy kandallóról, mindenképp nézessük meg otthoni fűtőeszközünket egy szakemberrel, mert egyrészt a biztonságunk múlhat rajta, másrészt a karbantartás még mindig olcsóbb, mint a fűtés szerelés hibaelhárítás céljából.

vous - 2021.10.08.
Lassan jön a tél: hogyan készülj fel a fűtési szezonra?

Fűtés kandallóval

Ha kandallónk van otthon és fával tüzelünk, akkor a kéményre különös figyelmet kell fordítani. A fűtési szezon előtt tehát hívjunk szakembert a kémény ellenőrzésére (hogy ne legyen benne például madárfészek) és tisztítására (a lerakódott karbolsav maradványok miatt, amiktől kéménytűz keletkezhet).

Távfűtés előkészületek

A légtelenítési probléma miatt még a fűtési szezon előtt érdemes ellenőrizni, hogy van-e minden radiátoron termosztatikus szabályozó szelep, illetve azt, hogy nem csöpög-e valamelyik radiátor vagy cső, például az illesztéseknél. Hogy a fűtésindítás problémamentes legyen, a közös képviselő kérheti gázszerelő segítségét abban, hogy a hőközponton túli, ún. szekunder rendszer (csövek, radiátorok stb.) helyes működéséről megbizonyosodjanak.

Családi ház és a gáz

Az elektromos rendszerek kivételével bármely fűtőberendezés mellett is döntünk, szereljünk fel mellé szén-monoxid ­jelzőt úgy, hogy a jelzés jól hallható legyen. Az égés melléktermékeként létrejövő szén-monoxid kis mennyiségben rosszullétet, nagy dózisban mérgezést, halált is okozhat.

A kazánt fontos megnézetni fűtésszerelővel még a nyári vagy a kora őszi idő­szakban, a fűtést bekapcsolása előtt (különösen, ha a kazán már elmúlt tízéves).

Amennyiben gázfűtésünk van és furcsa, fűtésből eredő szagot érzünk, akkor ne nyúljunk semmilyen elektromos kapcsolóhoz, ne használjuk a telefont, ne cigarettázzunk, és ne gyújtsunk gyufát sem. Szellőztessünk és mindenki azonnal hagyja el a házat, és mobiltelefonon vagy telefonfülkéből hívjuk a gázszolgáltatót vagy a 112-t.

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

EFOTT fesztivál: 4 nap, 6 színpad, több mint 100 fellépő a nyár legnagyobb egyetemi buliján
Világ
EFOTT fesztivál: 4 nap, 6 színpad, több mint 100 fellépő a nyár legnagyobb egyetemi buliján
vous - 2023.06.05.
A törökországi földrengésben érintett hallgatókat is vendégül lát idén az EFOTT fesztivál – jelentette be Dr. Hankó Balázs Zoltán felsőoktatásért felelős államtitkár a rendezvényt beharangozó sajtóeseményen. Elhangzott: az EFOTT az egyetemisták fesztiváljaként a 18-29 éves korosztály egyik legkedveltebb nyári programja. A rendezvény sokszínű zenei kínálatának köszönhetően a középiskolásoktól az egyetemistákon át minden korosztály megtalálhatja a számára legizgalmasabb előadókat, 6 színpadon több mint 100 fellépőt. Július 12. és 16. között többek között a VALMAR, a Wellhello, Dzsúdló, a Halott Pénz, a Follow the Flow, ByeAlex és a Slepp, Azahriah, Majka, a Blue, a La Bouche és a Culture Beat is koncertezik a Velencei-tó partján. A fesztivál nappali programjait összefogó UNIversumba idén rekordszámú felsőoktatási intézmény jelentkezett. A programok középpontjában a kultúra, az egészséges életmód, a digitalizáció és a fenntarthatóság áll majd.

Otthon

Milyen tolóajtók közül választhatunk?
Otthon
Milyen tolóajtók közül választhatunk?
vous - 2023.06.01.
Az emberek többsége olyan lakásra vagy házra vágyakozik, ahol valóban otthonra találhat. A modern lakberendezési irányzatokban a praktikus, esztétikus és energiahatékony lakberendezés kiemelten fontos, de gyakran szembesülünk a hely szűkösségével. Az alábbiakban néhány megoldást tekintünk át, amelyek egyszerűbbé és modernebbé változtatják mindennapjainkat, miközben a lakásunk is letisztultabb megjelenést kap.