Egyéb kategória

SUP! Sokkal több mint divatőrület!

SUP (Stand Up Paddle Boarding) mint sport? Igen! Egy ideje már bajnokságot is rendeznek látványos helyszíneken. Nincs min csodálkozni, a divatsportág körül forr a víz, most ez a trendi nyári sport. Bizonyos források szerint, most ez a világ egyik leggyorsabban növekvő sportja, de azt kevesen tudják, milyen régi múltra tekint vissza.

vous - 2021.06.08.
SUP! Sokkal több mint divatőrület!

Története az ’50-es ’60-as évekre nyúlik vissza, amikor is hawaii-i szörf edzők oktatás közben használták a stabilabb, szélesebb deszkákat, úgy, hogy a deszkáikhoz kölcsönkértek egy hosszabb evezőt és így mentek ki a vízre. Ezzel a megoldással évtizedekig csendesen el volt   zárva az óceán közepére a felhasználás ilyen módja, egészen a 2000-es évek elejéig kellett várni az áttörésre. Néhány szörfös elkezdte önálló edzésformává fejleszteni a SUP-ot olyan időkre, amikor a szörfözés nem lehetséges a hullámok hiánya miatt. Nem sokkal később már önálló sportágként találkozhattunk ismét a Stand up paddlilg-el a különböző kishajós versenyeken. Mostanra odáig jutottunk, hogy az amerikai parti őrség járművé nyilvánította a SUP deszkákat, Euróbában pedig kezdetét vette sportág bekebelezéséért folytatott csata, a különböző sportági szakszövetségek versenyeznek a jogokért.

A SUP egészségügyi hatásai is hozzájárulnak sikeréhez. A tevékenység rengeteg pozitív hatással van a testre és a lélekre egyaránt. Egyrészt fejleszti az egyensúly érzéket, az állóképességet és az erőnlétet; másrészt pedig a víz és a természet közelsége, az ott végzett testmozgás miatt pedig rendkívül jó hatással van a lélekre, segít levezetni a stresszt és kikapcsolódni, eltávolodni a hétköznapi gondoktól.

Az egyéb evezős sportokkal szembeni előnye, elsősorban abból fakad, hogy állva végezzük a tevékenységet. Emiatt nem csak a felsőtestet mozgatja meg, de az alsót is, valamint az egyensúlyérzék fejlesztése is ennek köszönhető. Egy másik nagy előny, ami szintén az álló helyzetből fakad az a nézőpont. Egyrészt messzebbre is látunk mint ülve, másrészt pedig mélyebbre látunk a vízben is (már ahol a víz megfelelően átlátszó). A harmadik nagy előny a könnyű szállíthatóság. A felfújható változatok elférnek egy hátizsákban az evezővel együtt. Még egy felfújható kajak is több helyet foglal, kb egy 60-70 literes túrazsáknyit. A SUP igazából bármilyen vízfelületen űzhető egy megfelelően kiválasztott deszkával. Manapság már nem csak, hogy tengeren folyókon és tavakon űzik ezt a sportot, de megjelentek a vadvízi típusok és a hosszú többnapos túrákra szánt modellek is.

A sok minden más mellett, ami a SUP-ot érinti, a megfelelő deszka kiválasztásáról is fogunk még írni. Érdemes minket követni, ha kíváncsi vagy a sportág eseményeire, rendezvényekre, hírekre.

Címkék: #balaton #nyár #sport
Ajánlott cikkek