Egyéb kategória

Ne kössetek kompromisszumot: válasszátok a legjobb fogimplantátumot!

A fogpótlás nem gyerekjáték, nem érdemes spórolni rajta, ha megtehetitek, válasszátok a legjobb megoldást. Ami szinte biztos, hogy a fogimplantátumot jelenti - igen ám, de melyiket a sokféle kategória közül? Cikkünk ebben segít eligazodni.

vous - 2021.06.02.
Ne kössetek kompromisszumot: válasszátok a legjobb fogimplantátumot!

A fogászati implantáció vagy fogbeültetés szavak hallatán sokan valami félelmetes beavatkozásra gondolnak – jellemzően azok, akik még sosem estek át ilyesmin. Pedig a fogbeültetés mára rutineljárásnak számít, ami az esetek döntő többségében mindössze apró kellemetlenséget jelent a páciensnek. Cserébe az egyik legtartósabb és legkomfortosabb megoldás, ami ráadásul az egészséges fogakat is maximálisan megkíméli.

Egy kis történelem: hogyan fedezték fel az implantációs technikát?

Az elmúlt években-évtizedekben számos új eljárás forradalmasította a fogászatot, közülük is kiemelkedik a fogászati implantáció. Annak felfedezése, hogy a titánium protézis és a csontszövet szervesen össze tud kapcsolódni, voltaképpen egy véletlennek köszönhető.

Egy fiatal svéd orvos, Dr. Ingvar-Branemark az 50-es években a vérkeringés mint élettani mechanizmus kutatásával foglalkozott. A kutatások során a kísérleti lábaiban található ereket olyan speciális optikai kamerával vizsgálta, amelynek anyaga titánium volt.

Az orvos azt tapasztalta, hogy a kis eszköz szinte hozzánőtt a csontok felszínéhez.

Ez a felfedezés vezetett végül a mai korszerű fogimplantátumok kifejlesztéséhez.

Mi is tulajdonképpen a fogimplantátum?

A fogimplantátum lényegében egy mesterséges fog, amelynek felépítése, szerkezete hasonló a valódi foghoz:

 • A foggyökeret egy fémből – jellemzően titániumból, illetve egy speciális kerámiából, cirkóniumból – készült csavar helyettesíti. (A fogimplantátum kifejezést szűkebb értelemben erre a csavarra is szokták használni.) Ezt az elemet ültetik bele az állkapocscsontba, ami azután azzal összenőve tartja a felépítményt.
 • Az implantációs csavarra egy közti elem kerül, ez kapcsolja össze a csavart a felépítménnyel.
 • A közti elemre kerül a felépítmény, ami a fog íny feletti részét helyettesíti.
A fogimplantátum részei

A fogimplantátum részei
Forrás:
drnemethbalint.hu

Milyen fajta fogimplantátumok közül lehet választani?

Ezen a téren kis túlzással a bőség zavarával találkozhattok. Nézzük meg, mi jellemzi az egyes implantátumtípusokat, illetve melyiknek milyen előnyei vannak.

1. Vékony fogimplantátumok

A megszokottnál keskenyebb, 2,5-3,5 mm átmérővel rendelkeznek.

Előnyök:

 • Akkor is használhatók, amikor az állkapocscsont annyira elvékonyodott, hogy nagyobb méretű implantátumok beültetése nem lehetséges.
 • Ha két egészséges fog közötti foghiányt kell pótolni, és a fogak között kicsi a távolság, szorosan helyezkednek el egymás mellett, akkor is jól alkalmazható.

2. Standard méretű implantátumok

Ez a típus az, amit a fogimplantátumon általában értünk, átmérője 3,5-4,2 mm.

Előnyök:

 • Az elülső, úgynevezett frontfogak pótlására ez a legjobb megoldás.

3. Széles fogimplantátumok

Ezek a legvastagabb implantátumok, átmérőjük 4,2-6 mm. Ennek köszönhetően a teherbírásuk is nagyobb az előző kettő típusnál.

Előnyök:

 • Ideálisak a rágás során nagyobb erőhatásnak kitett hátsó őrlőfogak pótlására.

4. Cirkónium implantátumok

Forrás:
Freepik

A titán mellett a legnépszerűbb és a legszélesebb körben alkalmazott alapanyag az implantátumok esetében. Anyaga cirkónium-dioxid, ami tulajdonképpen egy speciális, fémmentes kerámia.

Előnyök:

 • Kiemelkedő teherbírás, stabilitás és tartósság.
 • Semmilyen allergiás reakciót nem okoz.
 • Kiváló biokompatibilitás: a csontintegráció relatíve gyorsan végbemegy.

5. Titánium implantátumok

A titánból készült fogimplantátumok a leggyakrabban használt implantációs csavarok a fogpótlások során. Népszerűségük oka, hogy a cirkóniumhoz hasonlóan kifejezetten előnyös jellemzőik vannak a fogbeültetés szempontjából.

Előnyök:

 • Kiemelkedő szilárdság, teherbírás és élettartam.
 • Allergiás reakciók ennél az implantátumnál sem fordulnak elő.
 • Szövetbarát képessége kissé elmarad ugyan a cirkóniumtól, de a csontosodás folyamatát, sebességét ez nem befolyásolja számottevően. A páciens számára nem tapasztalható érdemi különbség.
 • Valamivel rugalmasabb a cirkóniumnál, aminek akkor van jelentősége, ha az implantátumot el kell távolítani vagy cserélni kell. Ez nagyon ritka eset, mert még az olcsóbb implantátumok bennmaradási aránya is 95% felett van – a jobb minőségűeknél pedig ennél is magasabb ez a szám. Tehát kivételes esetben kerül rá sor, hogy egy implantátumot cserélni kell.

6. Kétfázisú implantátumok

A leggyakrabban alkalmazott implantációs eljárás. Első lépésben az implantációs csavart ültetik be, majd egy ideiglenes zárócsavarral fedik be, és összevarrják felette az ínyt. Ha a csontosodás folyamata lezajlott, általában 2-3 hónap elteltével, egy apró beavatkozással feltárják az implantátumot, és ráteszik a végleges felépítményt.

Előnyök:

 • Kisebb csontállomány esetén is alkalmazható.
 • A gyógyulási folyamat a nyáltól és a szájüreg baktériumflórájától elzárva történik, ezért a fertőzés kockázata szinte kizárható.

7. Egyfázisú implantátumok

A kétfázisú implantátumoknál hosszabbak, így beültetéskor a felső részük az íny fölé kerül. Ennek köszönhetően néhány nap elteltével már lehet helyezni a végleges felépítményt, anélkül, hogy a kétfázisú implantátumoknál megszokott várakozási időt meg kellene várni. Ráadásul a feltáró beavatkozást is megspórolhatjuk.

Az egyfázisú implantátumoknál is fontos, hogy az implantátum összeforrjon a csontszövettel. Itt azonban az állkapocscsont állománya elég vastag ahhoz, hogy mechanikusan is megtartsa az implantátumot, amíg a csontintegráció befejeződik.

Előnyök:

 • Az implantátum jó esetben már néhány nap elteltével használható, terhelhető.
 • Nincs szükség a kétfázisú implantátumoknál megszokott feltáró beavatkozásra.

Melyik a legjobb fogimplantátum?

Az eddigieket látva a kérdés nem könnyű, szerencsére van néhány szempont, ami segít, hogy jó döntést hozzatok:

 • Mekkora az adott implantátumtípus átlagos bennmaradási aránya?
 • Mekkora stabilitással, teherbíró képességgel rendelkezik?
 • Milyen minőséget képvisel az implantátumok között?

Az implantátumokra is igaz, ami a legtöbb termékre:

a kiváló minőséget megalapozó technológiát és szaktudást rendszerint a nagy, neves gyártócégek tudják produkálni.

Ilyen cég, illetve márka például a Straumann, amelynek neve világszerte a prémium kategóriás fogimplantátumok szinonimája. A cég mögött több évtizedes múlt, számtalan szabadalom, egyedülálló kutatási-fejlesztői háttér áll, aminek eredményeként valóban csúcsminőségű implantátumokat kínál.

A számok nyelvére lefordítva ez azt jelenti, hogy a Straumann:

 • minden kerámia alkatrészre 5 év,
 • minden fém alkatrészre 10 év,
 • magukra az implantátumokra pedig örök (!) garanciát vállal. (Feltéve, hogy a páciens betartja az utasításokat és megjelenik a féléves ellenőrzésen.)

Persze egy ilyen kérdésben nem érdemes egyedül dönteni – ahogy a reklámokban mondják,

“Kérdezze meg kezelőorvosát!”

Vagyis egy fogorvost, aki az implantáció specialistája, és behatóan ismeri az egyes implantátumkategóriákat. És persze képes annak megállapítására is, hogy az adott páciensnek mekkora csontállománya van.

Dr. Németh Bálint

Dr. Németh Bálint

Ilyen specialista Dr. Németh Bálint szájsebész fogorvos is, aki az implantációs kezelések szakértője. Ezen a területen sok éves rutinnal rendelkezik és számos elégedett páciense használja az általa beültetett fogimplantátumokat. Fővárosi, központi fekvésű rendelőjében a legkorszerűbb berendezések, eszközök és fogászati anyagok is rendelkezésre állnak. A fogimplantátumokkal kapcsolatos felvilágosításért – de más fogászati kérdéssel kapcsolatban is – forduljatok hozzá bizalommal.

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Hova tűntek Budapest gyönyörű kupolái? – A főváros eltűnt épített öröksége tovább él az Animatiqua Stúdió legújabb rövidfilmjében
Világ
Hova tűntek Budapest gyönyörű kupolái? – A főváros eltűnt épített öröksége tovább él az Animatiqua Stúdió legújabb rövidfilmjében
vous - 2022.10.26.
Október 20-án tartották Az Eltűnt Budapesti Kupolák című rövidfilm exkluzív premierjét. A rendhagyó kisfilm, amely egy letűnt kor értékes tetődíszeit eleveníti fel, különleges videotechnikával készült. Az alkotásban a főváros egykori stílusát jelentősen meghatározó kupolák kelnek életre. A premier díszvendége Sólymos Sándor, Ybl-díjas építész és filozófus volt, akivel Kondacs András, a film rendezője beszélgetett a vetítést követően budapesti városépítészeti lehetőségekről, az egykori épületek, valamint a kupolák jelenéről és jövőjéről.

Otthon

4 tudnivaló, amivel számolni kell, ha kiadjuk a lakásunkat
Otthon
4 tudnivaló, amivel számolni kell, ha kiadjuk a lakásunkat
vous - 2022.11.28.
A folyamatosan dráguló ingatlanpiac bizonytalanságai miatt a bérlakások iránt évről-évre folyamatosan növekszik a kereslet, ezzel párhuzamosan a kiadó lakások száma is egyre nagyobb. A lakástulajdonosok számára ugyanis jól fizető, passzív jövedelemszerzési lehetőséget jelent, ráadásul minimális befektetéssel egy felújítás többszöröse jöhet vissza egy jó állapotú lakás bérleti díjából. A számos előny persze csak a jéghegy csúcsa.