Egyéb kategória

Nespresso: a kávékapszulák sikertörténete és árnyoldalai

A svájci cég kávékapszulái meghódították a munkahelyeket és az otthonokat. Cikkünkből kiderül, hogyan kezdődött a kapszulás kávé története és milyen jelentős problémák merültek fel vele kapcsolatban napjainkban.

vous - 2021.01.19.
Nespresso: a kávékapszulák sikertörténete és árnyoldalai
Nespresso kávékapszulák

Nespresso kávékapszulák
Forrás:
Freepik

A kapszulás kávé a Nespressónak köszönhetően a 2000-es évekre meghódította a világot. Bár a kávé igazi szerelmesei általában elzárkóznak tőle, és olyanok is szép számmal akadnak, akik a kotyogós kávéfőzőre esküsznek, a Nespresso kapszulás kávéja továbbra is népszerű. Sokan az ízére esküsznek, nekik azonban érdemes lehet közelebbről is megismerkedni a kávékészítés fortélyaival. Budapesten is indulnak színvonalas barista tanfolyamok, ahol a kávékészítés legapróbb műhelytitkai is elsajátíthatók – a végeredmény pedig biztosan felülmúlja majd a legjobb kapszulás kávé ízét is. 

A Nespresso kapszulás kávé persze ennek ellenére nagyon is élvezhető, fő előnye pedig – a gyors és egyszerű elkészítés – megkérdőjelezhetetlen. Népszerűsége mégsem töretlen, hiszen néhány éve már megjelentek a versenytársak is, amelyek egyre nagyobb szeletet hasítanak ki a piacból. De ennél is nagyobb gond, hogy ez kávé minden más fajtánál nagyobb terhet ró a környezetre.

Cikkünkben áttekintjük:

  • hogyan született meg a kapszulás kávé,
  • hogyan vált népszerűvé világszerte,
  • mekkora fenyegetést is jelentenek a kávékapszulák a bioszférára.

Egy rakétamérnök zseniális találmánya

A kávékapszulák története elválaszthatatlan a Nespressótól, ahol kifejlesztették ezt a technológiát, és Eric Favre-tól, a kávékapszula feltalálójától. Favre, miután frissen végzett rakétamérnökként a Lausanne-i Műszaki Egyetemen, tisztában volt vele, hogy hazája az űrkutatás terén nem számít komoly tényezőnek. Ezért az ambíciózus fiatalember 1975-ben a Nestléhez igazolt. A visszaemlékezései szerint ebben az is szerepet játszott, hogy szerette volna bebizonyítani olasz feleségének, hogy a svájciak is képesek kiváló minőségű kávét készíteni.

Favre nem aprózta el a felkészülést a feladatra. A kávé hazájába, Olaszországba utazott, hogy ellesse a valódi espresso titkát.

A tanulmányúton szerzett tapasztalatai alapján úgy vélte, a titok megfelelő hőmérséklet és nyomás alkalmazásában, vagyis a fokozott oxidációban van.

Ennek alapján Svájcba visszatérve a Nestlé támogatásával megtervezte a ma is ismert kávékapszula prototípusát. A kapszulába zárt, frissen őrölt kávé garantálta, hogy minden szükséges aroma benne lesz az elkészülő kávéban. A technológia pedig szavatolta a megfelelő oxidációhoz szükséges nyomást és hőmérsékletet. A találmányt végül a Nestlé szabadalmaztatta.

Így vált az olcsó kávékapszulából prémium minőségű luxuscikk

A tökéletes technológia és a maival megegyező végeredmény ellenére az eladások nem akartak beindulni. A fogyasztók bizalmatlanok voltak az új termékkel, de a Nestlén belül is meglehetős kétkedés övezte a cég slágertermékéhez, a Nescaféhoz képest forradalmi újításnak ható kávékapszulákat.

A fordulatot egy marketingguru, Jean-Paul Gaillard hozta el, aki teljesen átpozicionálta az új terméket, és luxuscikket csinált belőle. Ennek részeként klubszerű értékesítést vezetett be, amelynek köszönhetően a Club Nespresso közösség tagjai úgy érezhették, valódi különlegességhez, igazi VIP-élményhez jutnak a kapszulák megvásárlásával. A kapszulák a legfelkapottabb Michlein-csillagos éttermekben is megjelentek, tovább erősítve az exluzivitás érzését.

Gaillard emellett a más cégeknél már bevált üzleti modellt is meghonosította. A kapszulás kávéfőzők árát radikálisan csökkentette, miközben a kapszulák árát megemelte. Így könnyű volt belevágni a kapszulás kávé fogyasztásába, miközben a vásárlók rendszeresen jó pénzt adtak a kapszulákért. Ráadásul ekkoriban még nem jártak le a szabadalmak, így a Nespresso kapszuláján kívül egyetlen hasonló termék sem volt a piacon.

Klónok a kapu előtt

Képeink illusztrációk

Képeink illusztrációk
Forrás:
Freepik

Ettől kezdve a Nespresso egyeduralkodó volt az általa létrehozott kapszuláskávé-piacon. A 2000-es évek közepén ez a szegmens ötször gyorsabban bővült, mint a kávépiac egésze. A Nespressónak pedig 2010-re évi 3 milliárd svájci frank bevétele volt a kapszulák eladásából.

A sikerszéria először 2012-ben tört meg, amikor a Nespresso szabadalmai – nagyjából 1700 darab – elkezdtek lejárni. Az ugrásra kész versenytársak azonnal rávetették magukat az ígéretes piacra. Sorra jelentek meg a boltok polcain a Nespresso-kompatibilis kapszulák a konkurens gyártóktól. A becslések szerint két év múlva már 25%-os részesedést szerzett a kapszulák világpiacán a konkurencia. 

Rengeteg kapszula, rengeteg szemét

Ennek ellenére a svájci cég nem panaszkodhat a forgalomra: 2013-ban 13,3 milliárd svájci frank nyereséget értek el a kapszulák eladásával, 2020-ban pedig 14 milliárd kapszulát értékesítettek.

Csakhogy mivel alumínium, kávézacc és műanyag is van bennük, a használt kapszulákat nem lehet a szelektív hulladékgyűjtés hagyományos folyamatába beilleszteni. A cég ugyan hangsúlyozza, hogy a használt kapszulák újrahasznosíthatók, és le is lehet ezeket adni az üzleteiben. Ennek ellenére becslések szerint a világszerte percenként legyártott 39.000 kapszulából 29.000 a szeméttárolókban végzi.

Optimista becslések szerint a Nespresso kapszuláinak újrahasznosítási rátája 30% – de vannak olyan kutatások, amelyek mindössze 5%-ra teszik ezt a hányadot. Ha csak az alumíniumot nézzük, amiből 0,9 gramm van minden egyes kapszulában, és a cég – igen kedvező – újrafeldolgozottsági adatait vesszük alapul, akkor is évente minimum 12.600 tonna alumíniummal szaporodik a környezetet terhelő hulladék mennyisége.

Emiatt minden kávéfogyasztónak döntést kell hoznia: a bolygó jövője vagy a saját kényelme az elsődleges. Anélkül, hogy bárkit befolyásolni szeretnénk, azért megjegyezzük: számos más kávékészítési forma is rendelkezésre áll. Ezek között pedig vannak gyorsak és egyszerűek (instant kávék), és vannak olyanok is, amelyek ízükben felveszik a versenyt, vagy egyenesen le is körözik a kapszulás kávékat. Mindenki döntsön belátása szerint.

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Már csak a szakdolgozat választ el a diplomádtól?
Világ
Már csak a szakdolgozat választ el a diplomádtól?
vous - 2023.01.19.
Minden gólyát a szakdolgozattal riogatnak, akik ezt persze rendszerint nem veszik komolyan, hiszen még annyira távolinak tűnik, és amúgy is az új élethelyzet felett érzett eufória tompít minden aggodalmat.

Otthon

Kényelem és praktikum egy szűkebb nappaliban is
Otthon
Kényelem és praktikum egy szűkebb nappaliban is
vous - 2023.01.26.
Amikor a nappalinkat rendeznénk be, az elsődleges szempontunk egyértelműen a kényelem, hiszen ez az a helyiség, ahol általában a legtöbb időt töltök, és ahol vendégeket is fogadunk. A helyiség mérete azonban olykor határt szab a lehetőségeknek: a praktikus helykihasználásra is figyelmet kell fordítani amellett, hogy egy kellemes hangulatú, jól használható nappalit szeretnénk kapni. Szerencsére a széles bútorválaszték ebben mellettünk áll.