Egyéb kategória

Így érheted el, hogy büszke, kihúzott testtartással kerekedj mások fölé

A Te hogy tartod magad? című cikkünkben tárgyaltunk arról, hogy a helyes tartás kialakulása legalább egy évtizedig tart, benne kritikus időszakokkal. Azért beszéltünk ilyen hosszan erről a folyamatról, hogy tisztában legyünk vele: a sportolás elején mennyi türelem kell az egyébként nem feltétlenül látható gerincproblémáink kompenzálására.

vous - 2021.02.20.
Így érheted el, hogy büszke, kihúzott testtartással kerekedj mások fölé

Ezért fontos a sportolás kezdeti szakaszában a helyes stílus kialakításával együtt megerősíteni, lenyújtani izmainkat.

A helytelen tartás –többnyire – javítható, alapvetően a helytelen, mozgásszegény életmód következménye, de eltarthat akár évekig a helyreállítás. Ne feledjük, a teljes sportolói terhelésre csak utána leszünk alkalmasak. Talán így érthető leginkább, hogy a mennyire türelmesnek kell lennünk a stílus és a technika megfelelő szintű elsajátításánál.

A hanyag tartás nagyjából két fő részre oszlik: egyik a domború hát, másik a nyerges hát. A leggyakoribb típus hat-tíz éves kor között alakul ki, amikor a törzs izomerejének kialakulása nincs szinkronban a gyerek gyors növekedésével.

mature-business-woman-posing-outside-office-5WUHU7L

Forrás:
CANVA.COM

Az intenzívebb, rendszeres sportolás megkezdésekor érdemes különös figyelemmel fordulni a probléma felé, hiszen ez a hanyag tartás jelezheti a test egyéb gyenge területeit, úgymint lúdtalp, túl laza ízületek, gyenge szalagok, izomzat hiányosságai, előre eső vállak vagy az előre tornyosuló has miatt a háti görbület eltűnése, a gerinc kiegyenesedése.

Ezért az intenzívebb sportolás megkezdése előtt érdemes a „helyzetet” szakemberekkel felmérni, hogy a helytelen tartást milyen sebességgel, milyen feladatok felhasználásával lehet kockázatmentesen mihamarabb megszüntetni.

Általánosságban elmondható, hogy a hanyag tartás a megfelelő izomcsoportok megerősítésével nyújtásával, a rendszeres és fokozatos terhelésemeléssel, (gyógy)tornával, futó iskolával, nyújtással, úszó stílusozással – és elsősorban a hátúszással – orvosolhatóak. A gerinccel kapcsolatos gond adottság, az emberré válás során a felegyenesedés következményeként alakult ki, amivel együtt kell élnünk.

Az ágyéki gerinc alsó részén a legnagyobb a változás a teherviselés növekedése miatt. Ezért van az, hogy a porckorongsérvek túlnyomó része a negyedik-ötödik ágyéki, illetve az ötödik ágyéki csigolya és a keresztcsont között alakul ki. Ezért kell ennek a területnek a tehermentesítése érdekében erősíteni a mozgásszervi izmokat, illetve a törzs izmait. Mindezt a legjobb, ha a várható túlterhelés bekövetkezte előtt tesszük. (Egy érdekes adat: fekve negyedannyi terhelés van a ágyéki porckorongokon, mint állva, ülésnél, előre hajlásnál másfélszer akkora a terhelésük, mint állva…)

Ajánlott cikkek