Egyéb kategória

Gesztenye, a sokoldalú téli csemege

A gesztenye az egyik legfinomabb téli csemege, és jóval sokoldalúbban használható, mint ahogy általában szoktuk. Sósan és édesen is isteni és egészséges, magas keményítőtartalmú dióféle, és mikróban párolva gyors és egyszerű a megtisztítása.

vous - 2019.09.28.
Gesztenye, a sokoldalú téli csemege

A gesztenye alacsony zsír- és kalóriatartalma, valamint magas szénhidráttartalma miatt ideális összetevője a gluténmentes táplálkozásnak, akár egészben, akár liszt formájában. A gesztenyében megtalálható a legtöbb fontos ásványi anyag, bár kis mennyiségben, vasban és káliumban viszont gazdag. Ami összetételét illeti, 50%-a víz, 45%-a keményítő, 5%-a pedig zsír, pontosabban jótékony növényi olaj, rostokban is igen gazdag.

Gesztenye

Gesztenye
Forrás:
Depositphotos

Nálunk a leggyakrabban édes püré formájában fogyasztjuk, desszertbe téve vagy egyszerűen csak egy jó adag tejszínhabbal elkanalazva, illetve olykor sütve elszemezgetjük, pedig ennél jóval többet tud. Az október vége felé beérő gesztenyék hosszan eltarthatóak, így februárig érdemes kihasználni őket minél több formában. Bármilyen friss salátát feldobhatunk, ha megszórjuk egy kevés aprított sült vagy főtt gesztenyével, összepárolhatjuk káposztával, édesburgonyával, sütőtökkel, sőt gombával, húsfélékkel is nagyon finom, de pürésítve tölteléket is készíthetünk, gazdagíthatunk vele.

A cikk folytatását a cookta.hu oldalán lelitek.

Ajánlott cikkek