Imádjuk a sajtokat, mert rengeteg előnnyel rendelkeznek, azonban ezek mellett egy nagy hátránnyal is. Nagyon könnyen megromlanak. Nálunk az élelmiszer-pazarlás kizárt dolog, így általában vagy megelőzzük, hogy gyorsan tönkremenjenek, vagy ha megelőzni már nem tudtuk, akkor utólag megpróbáljuk menteni a menthetőt.
Megelőzés
Miután hazavisszük a boltból, célszerű becsomagolni zsír- vagy sütőpapírba. Ez biztosítja számára a megfelelő páratartalmat, azonban lehetővé is teszi, hogy a sajt levegőzhessen. Ez nagyon fontos, hiszen a sajt egy „élő” anyag. Ha nem porózus csomagolással látjuk el, a sajt befülled, hiszen a belőle elpárolgó nedvesség lecsapódik a csomagoláson, és tönkreteheti a sajtot.
Ha a papírba csomagolt sajtot még egy réteg alufóliába is becsomagoljuk, akkor háromszor annyi ideig friss maradhat.