Egyéb kategória

Mindent bele vacsora – avagy a klasszikus kőleves

Azt hiszitek, csak a mesében létezik a kőleves? Dehogy. Fogadni mernék, hogy a szüleitek, de még inkább a nagyszüleitek ismerték ezt a remek fogást. Csak sokszor észre se vettétek, hányszor mentettek át maradékot a másnapra és dobták azt új köntösben az asztalra, vagy változtattak a recepten azért, hogy az fogyjon el, ami a konyhán van. 

vous - 2019.09.17.
Mindent bele vacsora – avagy a klasszikus kőleves

Mi magunk is ismerünk ilyen megoldást, gyakoroljuk is serényen. Ma már újra és méginkább, mert a felismerés, hogy igenis pazarló módon bánunk a természettel és a forrásokkal – nem engedi meg, hogy csak úgy kidobjuk maradékot.

noodles-516635_1920

noodles-516635_1920
Forrás:
pixabay

Ma már újra ILLIK végiggondolni, mi mindent lehet kezdeni a megmaradt falatokkal, féladagokkal. Pár deka ezzel-azzal.

Nézzük például a következő helyzetet:

Maradt pár deci paradicsomleves, ami már nem kell senkinek. Mit kezdesz vele? Kiöntöd a mosogatóba és ha szerencséd van a benne lévő tészta nem akad fenn a szűrőn?

Vagy benézel a fagyasztóba, a kamrába és ráébredsz, hogy tulajdonképpen remek mártásalap lehet belőle a másnapi sűlt hús mellé. Hogy ÉDESEBB, mint egyébként azt megszoktad? Sebaj, Turbózd fel mégjobban. Tegyél hozzá egy kanálka mézet, vagy ha ez nem jön be, akkor enyhítsd egy kis citrommal az édes ízt. Fűszerezd erősebbre a család ízlése szerint, sűrítsd be egy kis kölespehellyel és már kész is van a mártás. Frissen főtt burgonyával, egy-egy szelet hússal remek vacsora.De ha van a mélyhűtőben lefagyasztott párolt rizs, akkor azt is bevetheted köretként, így egyszerre KÉT maradéktól szabadulsz meg, miközben jóllakatod a családot. (Egyébként ha zavar a levesben lévő tészta, szűrd le, és csak a levet használd fel újra. A tésztát meg, ha nincs nagyon "szétázva" lefagyaszthatod simán, és a legközelebb azzal dúsíthatod a levesed.) 

Ez a példa egy nagyon egyszerű példa, és inkább azt a célt szolgálja, hogy megértsük, TUDATOS konyhavezetéssel és takarékos szemlélettel tudajdonképpen egyetlen falat élelmiszert se kell kidobni. Hatalmas logisztikai  kihívás, tudjuk, de megéri. Megéri pénzben, időben a családnak. De megéri a környezetnek is, ha tisztelettel és figyelemmel bánunk vele.

Ha nem dobod ki a megmaradt szalámit, kolbászvéget, főtt tojást, piskóta szélét. Ha az utolsó cseppig kikanalazod a lekvárt az üvegből. ha hajlandó megmenteni a romlásnak indult gyümölcsöt, ha eszedbe se jut a sajtot csak azért kihajítani, mert gondatlan voltál és kiszáradt. Ha nincs nálad kukában landoló SZÁRAZ kenyér, mert tudod,hogy újra lehet gőzölni és megint puha lesz, vagy pirítósnak azért még tök oké…..

Ha tudod, hogy a pörköltszaft pompás levesalap – csak kis zöldséget kell beledobni, hogy a füstölt szalonna bőre felér 3 tasak méregdrága fűszerkeverékkel…….akkor jobb szakács vagy a legtrendibb mesterséfnél. Akkor te JÓ konyhát viszel. Hidd el. Mert ezek a praktikák viszik előre a család szekerét. 

Ha van olyan KŐLEVES RECEPT amit te, vagy a családod régóta alkalmaz, írd meg nekünk a vous fészbuk oldalára. Összegyűjtjük és megosztjuk az olvasókkal.

Ajánlott cikkek