Egyéb kategória

8 tanács, hogy ne legyen KOCKA az unokád

Igen, ez a cikk a nagyszülőkhöz szól, akik szerepe szinte felmérhetetlen érték a gyereknevelésben. Akkor is, ha a nagyszülők egy jelentős része „unokázás” mellett dolgozik. Akkor is ha lerövidült az idő, amit az unokák a nagyszülőkkel töltenek.

vous - 2019.08.18.
8 tanács, hogy ne legyen KOCKA az unokád

Amit viszont együtt töltenek, annak MINŐSÉGI időnek kell, hogy megéljék.

kid-1520705_1920

kid-1520705_1920
Forrás:
pixabay

Ez nem jelenti persze azt, hogy a nagyszülő kockás kötényben vagy virágos kisotthonkában retro tevékenységeken törje a fejét – főleg, ha az ő világa is távol áll a retrótól…. mert egy belevaló, modern mami vagy papi, de azt igen, hogy a felügyelete alatt a gyerek utolsó gondolata legyen a számítógépes játékok világa.

Mik legyenek a szabályok?

  1. Alapból ne engedd meg a számítógépezést a gyereknek, vagy legalábbis szigorú időkorlátok között legyen csak lehetősége a gyereknek „nyomni” a gépet.
  2. Különösen ne legyen elérhető a gyerek számára a számítógép akkor, ha a szülők egyébként már elindították otthon a számítógépes detoxot, és a gyerek pont azért töltene nálad több időt (jadejójönhozzámazunokám), mert te vagy a jó fej nagyi, aki úgyis megengedi. SOHA ne menj szembe a szülők által kijelölt úttal.
  3. Ha a gyerek számítógép előtt ül – ne adj neki enni. Ne kényeztesd, ne szolgáld ki. Akkor ehet, csemegézhet, ha „lejön a szerről”. Bármennyire is jól esik a kedvenc sütijét megsütni, tömni a gyereket.
  4. Vedd tudomásul, hogy a gyerek egy ideig NEM TUD majd mit kezdeni magával, ha megvonjátok tőle a számítógépezést. Látványosan szenvedni fog, unatkozik, beszólogat, haza akar menni. Vagyis mindent elkövet, hogy megenyhülj – vagy mindent elkövet, hogy ne bírd tovább cérnával. Jusson eszedbe, hogy egyébként (jól-rosszul) de csak felnevelted az apját vagy az anyját – vele is elboldogulsz.
  5. Találj utat hozzá – derítsd ki, van e bármi más a számítógépezésen kívül, ami örömet okoz számára. Először ez lehetetlennek tűnhet majd, mert szemlátomást SEMMI nem érdekli. De ne add fel.
  6. Ha magától nem nyílik meg, nem ad támpontot, nem segít, akkor neked kell felkínálnod programokat. Az szinte tuti, hogy minden gyerek szereti az állatokat. Ha időt, pénzt, energiát szánsz arra, hogy a gyerek ne egy számítógépes játékból ismerje (csak) az állatokat, hanem elviszed állatkertbe, állatsimogatóba, vadasparkba, valószínűleg előbb-utóbb megtörik a jég.
  7. Utazz vele sokat – legyetek mozgásban – ezzel (is) kibillented addig megszokott mindennapjaiból – cserébe lehet, tudsz mutatni újat.
  8. Sok aktív programot kínálj, de engedd pihenni is – ami NEM lehet a számítógép, de kínálj fel más lehetőséget…. és igen, itt egy kicsit lehetsz retro. Mesélj neki a saját gyerekkorodról, mutass meg néhány olyan játékot, ami nektek annak idején oké volt, de ne kényszerítsd rá- először idegen lesz neki minden, ami neked szívbéli élményed. Ha nem adod fel, ha megértő vagy, gyengéd, de határozott. ..Ha azt érzi, hogy a számítógép off, de te tűzön vízen át szereted, megnyílhatnak a kapuk egymás felé.
Ajánlott cikkek