Egyéb kategória

Te is balkezes vagy? Elmondjuk, miért lehetsz ettől oké!

Régen kifejezetten károsnak ítélték, büntették és minden lehetséges módon, akár agresszióval is az átszoktatásra törekedtek. Innen származik a használd a JÓ vagy  használd a SZÉP kezedet utasítások, amelyeket hogy is követhettek volna mindazok, akik balkezesnek születtek.

vous - 2019.08.13.
Te is balkezes vagy? Elmondjuk, miért lehetsz ettől oké!

A mai negyven feletti generációkban nagy számban találhatunk olyan embereket, akiket ilyen-olyan eszközökkel ÁTSZOKTATTAK a balkéz használatáról a jobbra. Ha a mai napig van egy fura érzés írás során, ha macskakaparáshoz hasonlít az írásod, ha természetesebb dolog balkézzel nyúlni tárgyak után, vagy ha egyformán jól (rosszul) használod mindkét kezed, akkor nagy valószínűség szerint te is balkezesnek születtél. 

balkez-balkezes-iras-fuzet

balkez-balkezes-iras-fuzet
Forrás:
pexels.com

Barbara, aki most 43 éves így emlékszik vissza írástanulására:

"Bár tény, hogy a csúnya kézírás nem csak az átszoktatott balkezesek sajátossága, egész életemet végigkíséri a kézírás bizonytalansága, a fura, ferde vonalvezetés, a tájékozódás során a gyakori iránytévesztés – például autóvezetésnél is tudatosítani kell magamban, hogy a jobb, az a JOBB, a bal pedig a BAL oldal. 

Bár megtanultam jobb kézzel írni, és nem igazán emlékszem erőszakos átszoktatásra, valószínűleg az írást megelőző évek során kaptam folyamatos utasítást arra, hogy melyik kezemet ILLŐ használnom, így mire iskolába kerültem, jobbnak láttam az addigi iránymutatásnak megfelelően jobb kézbe fogni az íróeszközöket. Jobb kézzel eszek, de a mai napig bal kézzel lapozom az újságot és amióta van módom kreatív énem megmutatására – akvarelleket festek – azóta igazán erős bennem a gyanú, hogy átszoktattak. Ugyanis bal kézzel fogom az ecsetet – alkotni csak bal kézzel tudok. A szüleimet nem tudom erről megkérdezni sajnos, mert mindkettem elmentek már. "

Én magam is gyanakszom, hogy velem hasonló dolog történt, bár én a jobb kezemet használom minden tevékenység során (és nagyon csúnya a kézírásom), nem okoz gondot a bal kéz használata sem, az iránytévesztés, a zavar a tájékozódásban pedig adott.

A legkisebb fiam meg egyértelműen KÉTKEZES. Balkézzel ír, fociban bal ábbal rúg, de jobb kézzel eszik és egy-két dolog llik rá még az alábbi jellemzőkből, amelyeket balkezesekről állapítottak meg:

  •  a balkezeseknél erősebb a kreatív gondolkodás
  • és okosabbak is – legalábbis a St. Lawrence Egyetem IQ tesztjei szerint, ahol azonos számú jobb és balkezes ember IQ-ját hasonlították össze, nagyobbb számban találtak 140 feletti IQ val rendelkező embert a balkezesek között, mint a jobbkezesek között.
  • a balkezesek hamarabb dühbe gurulnak, érzelmi kontroljuk gyengébb a jobbkezeseknél
  • a balkezesek kevésbé magamutogatóak, nehezebben nyitnak, zárkózottabbak
  • de úgy tűnik egy kicsivel több a erős alkoholfogyasztó is közöttük.

Ez utóbbi három jellemző persze összefügghet azzal is, hogy balkezesnek lenni sokáig szégyen volt, negatív bélyeg, amely folyamatos frusztrációt okozott – ebből fakadhat az indulat, a zárkózottság, sőt az alkoholfogyasztás magasabb szintje is.

Ajánlott cikkek