Egyéb kategória

Staycation – indulhat a nagy OTTHONI vakáció

Vannak olyan évek, olyan nyarak, amikor egész egyszerűen nem fér bele anyagilag az utazás, a  nyár igazi vakáció nélkül repül el és mi csalódottan és lelkileg megviselten toppanunk be az őszbe. Pedig nem kell, hogy a pénz hiánya megkeserítse a szabadság napjait. Nyaralj otthon és élvezd minden pillanatát.

vous - 2019.07.18.
Staycation – indulhat a nagy OTTHONI vakáció

Sokan azt állítják, az otthoni környezet nem alkalmas az igazi kikapcsolódásra, ahhoz, hogy elengedjék a hétköznapok feszültségét, valódi környezetváltozásra van szükség – valamint a problémáktól való földrajzi eltávolodásra. Ebben lehet némi igazság, de teljesen azért nem fedi a valóságot, mert ha  a pihenéshez TÁVOL kell (ene) lenni mindig az otthonunktól, akkor sose mennénk haza.

nyaralás otthon

nyaralás otthon
Forrás:
pixabay

Az otthonunk az egyben pihenésünk helyszíne is. A hely, ahol (jó esetben) komfortosan tudjuk érezni magunkat, ahol kizárhatjuk a külvilágot. A PIHENÉS azon kívül, hogy nem dolgozunk (fizikailag), leginkább  belső, lelki történés. Az elengedés, a görcsök oldása nem feltétlenül Firenzében fog megtörténni, hanem ott, ahol arra lehetőséget adunk, ahol azt megengedjük magunknak. Ha otthon, akkor otthon.

Ehhez természetesen kell némi lazaság, egy kicsivel több pénz is, mint a hétköznapokon, de közel sem annyi, mintha a világ másik felére utaznánk, és kell a DÖNTÉS, hogy bizony mi ezen a nyáron a  staycation-t választjuk és kész. Van ilyen, ettől nem kell a kardunkba dőlni.

Mert a nyaralás tényleg ott kezdődik, hogy nem a hiányra fókuszálunk, hanem az elénk terített lehetőségekre. A lusta reggelekre, a nagy sétákra, a finom ételekre. A könyvekre, amiket hónapok óta szerettünk volna elolvasni, a filmekre, amiket délutánonként, a hűsre sötétített szobában megnézhetünk. A ráérős szerelmeskedésekre a kedvesünkkel, mert végre egyikünk se rohan sehova……..

Általános tippek tucatját olvashatjátok az otthoni vakációra vonatkozóan, amelyeket magatokra szabhattok:

  • Tegyetek úgy, mintha ti is turisták lennétek, és fedezzétek fel a várost, a környezetet, ahol éltek. Ez például jó tipp, de mellette az is lehet, hogy kicsit bele is ássátok magatokat a város történelmébe, utána néztek egy egy szép épület múltjának, és időutazóként csodálkoztok rá arra, ami mellett egyébként naponta elhaladtok.
  • Ismerkedjetek meg újra a párotokkal: randizzatok úgy, mintha egy idegen helyen először botlanátok egymásba. Egyetek valami finomat, ami nem kell, hogy háromfogásos vacsora legyen a legmenőbb étteremben, egy hotdogot is bekaphattok valahol, mint  új ismerősök, akik most figyeltek csak fel a másik fényére és lubickolnak a lehetőségben
  • Tartsatok tematikus napot, és most maradjunk Firenzénél. Barangoljátok be a net segítségével a várost, főzzetek hamisítatlan olasz vacsorát, igyatok finom olasz bort, vagy ragadjatok ecsetet és próbáljatok egy toscán tájat megfesteni. Akár csak a színeit megragadni, ha mással nem, akkor vízfestékkel. Fessétek ketten és ha jól sikerül, akár otthonotok dísze is lehet a kép, mint bizonyítéka annak, hogy ketten együtt minden nehézségen képesek vagytok felülemelkedni és a lehető legjobbat kihozni a nehéz helyzetekből.
  • Menjetek el moziba és aztán tegyetek hosszú éjszakai sétát.
  • Béreljetek kerékpárt (ha nincs), túrázzatok egy nagyot.
  • Welneszezzetek otthon – ha van fürdőkádatok, akkor nyert ügyetek van. Ha nincs, akkor mullasatok magatokon: fújjatok fel egy gyerekmedencét és pancsoljatok a házban vagy a kertben. Így, ilyen önfeledten:
Objektum doboz

Mit NE tegyetek az otthoni nyaralás alatt?

  • Tilos nagytakarítani, de tényleg. Ne szöszöljetek álló nap, ne akarjátok éppen akkor behozni a lemaradást a háztartásban.
  • Felejtsétek el a kötelező rokonlátogatásokat. Nem, nem akkor kell pont meglátogatni a szülőket, az az anyóst, vagy csak akkor, ha az kölcsönösen feltölt benneteket.
  • Aludjatok sokat, de ne az legyen a legfőbb programpont a „nyaralás” alatt. Hacsak nem arra van a leginkább szükségetek.
  • Ne shoppingoljatok naphosszat, főleg úgy, ha amúgy is a kevés pénz miatt maradtatok le álmaitok utazásáról. Lehet pont itt az ideje átgondolni pénzügyi szokásaitokat is…. de ne a vakáció alatt feszüljetek egymásnak a pénzhiány miatt.
  • Ha a párotokkal együtt vagytok, egyszerre szabadságon, és az azért tényleg csodás lehet, engedjétek meg magatoknak és egymásnak az elkülönülés lehetőségét. Ha valaki a barátaival szeretne tölteni egy napot, miért ne?
  • Ne lógjatok álló nap a telefonon, nem kell, hogy mások szórakoztassanak benneteket és ne lógjatok céltalanul a neten se. Ha bekapcsoljátok a gépet, akkor az legyen tudatos és tervszerű: filmet néztek, vagy infót kerestek. Ne netes kóborlással teljen el a vakáció. Mert az tényleg csalódást okoz
Ajánlott cikkek