Még mindig ezer és ezer tonna élelmiszer kerül a kukákba, pedig ésszerűséggel lehetnek csökkenteni ezen a számon.
Az élelmiszer pazarlásának megszüntetése a mi háztartásunkban kezdődik. Jó. Nem.Csak. Ott.
A nagyáruházaban kezdődik, ahol a "lejárt" szavatosságú vagy a lejárathoz közeli élelmiszerek jelentős része még mindig a szemétbe kerül. És higgyétek el, egy pillanatig se demagógia az a gondolat, hogy lenne olyan ember, aki azt szívesen elfogyasztaná.Már amennyiben az adott élelmiszer tényleg fogyasztható, és ha igaz az is, hogy a szavatosságot nagy tűréshatárral jelölik ki a gyártók. (úgy jelölik ki)
Nem is olyan régen egy natúrjoghurtot bontottam ki például 2 héttel a szavatosságának lejárta után és semmi, de komolyan SEMMI baja nem volt.
Ezzel nem azt akarjuk mondani, hogy kifejezetten utazzatok a lejárathoz közeli termékekre (de egyébként miért is ne???, sokan teszik ezt), de azt igen, hogy ha a hűtőtökben vagy a kamrában ott felejtődik valamilyen élelmiszer, kibontás és megtekintés nélkül ne dobjátok ki. Győződjetek meg arról, hogy tényleg alkalmatlan már fogyasztásra.
(Megkóstolod? Nem te kóstold meg!… Remélem ismerős a szitu???)
De a pazarlás mérséklése másként is megvalósítható:
PÉLDÁUL
Mert a lehetőségek adottak, csak gondolkodni kell.