Test

Iszol te eleget? Íme, a dehidratáció kilenc tünete!

Testünk több mint felét víz alkotja. Egy átlagos napon legalább másfél-két liter folyadékot kell bevinnünk szerveztünk egészségének megtartásához. Ebbe azonban nem tartozik bele az a folyadékmennyiség, amit egy edzés során elvesztünk. Azt is pótolni kell!  Sajnos sok esetben nem érzünk szomjúságot, még akkor sem, amikor a dehidratáció több tünete is jelentkezik rajtunk. Ezért fontos ismerni a tüneteket!

vous - 2019.05.16.
Iszol te eleget? Íme, a dehidratáció kilenc tünete!

Szomjúság
Ez a legalapvetőbb jelzés, nincs rajta mit magyarázni… Ha szomjas vagy, igyál!

Fejfájás
A fejfájásra legtöbbször azonnal fájdalomcsillapítóval reagálunk. Pedig sok esetben a dehidratáció okozta fejfájás hatékonyan és azonnal megszüntethető egy jó pohár víz vagy tea elfogyasztásával.

víz ivás folyadék

Koncentrációs zavarok
Az agyunk kétharmada víz. Dehidratáció esetén ezért is jelentkeznek koncentrációs zavarok. Elegendő utánpótlás híján nem működünk megfelelően!

Sötét színű vizelet
A vizeletünk elszíneződése is jelzi, ha nem iszunk eleget. Az egészséges vizelet színe világos sárga, azonban dehidratáció esetén sötétebb színbe fordul.

Száraz bőr
Ha nem viszel be elegendő folyadékot, az a bőrödön is látszani fog. A folyadékot a szervezetünk mindig a létfontosságú szervekhez szállítja először, a bőrnek várnia kell a sorára. Ha túl soká kell várnia, kiszárad, sérülékenyebbé válik.

A cikk folytatását a sport4you oldalán találjátok.

Ajánlott cikkek