Hívják lengyel tojásnak, zsidó tojásnak, tojássalátának és tojáspástétomnak is, de a lényeg, hogy az egyik legegyszerűbb és legfinomabb kence. Rengeteg változata létezik, egy igazi "ahány ház, annyi szokás" étel - tavasszal mindenesetre érdemes medvehagymával kipróbálni!
Megjelent a piacokon a medvehagyma, a tavasz első igazi hírnöke, és mivel nem túl hosszú a szezonja, így jól tesszük, ha minél több fogásba megpróbáljuk belecsempészni ezt a zsenge és friss, de nagyon karakteres és egészséges zöldet, ami amellett, hogy isteni finom, nagyon jótékony gyógyhatásokkal is bír a szervezetre: vér- és májtisztító, fokozza a vérkeringést, serkenti az emésztőrendszer működését, magas C-vitamin-tartalma miatt ellenállóbbá teszi az immunrendszert.
A lengyel vagy zsidó tojás klasszikusan libazsírral készül, de nyugodtan készíthetjük vajjal is, és ha lágyabban, krémesebben szeretjük, akkor lazíthatjuk kevés tejföllel, nem fogja elrontani.