Egyéb kategória

Prediabétesz, a cukorbetegség előszobája

Kellemetlen szembenézni a lehetőséggel, de lehet már mi magunk is abban a bizonyos előszobában üldögélünk.

vous - 2019.02.26.
Prediabétesz, a cukorbetegség előszobája

Mindenesetre nem csak akkor tuti a cukorbetegség felé kanyargó út, ha már a normál értéknél magasabb (de a cukorbetegséget még el nem érő) határérték körül mozog a vércukor érték – vagyis már papírunk van arról, hogy egy veszélyes és kellemetlen betegség felé tartunk, de akkor is, ha következő felsorolás úgy nagyjából ránk illik.

  • Évek óta nem sportolunk. Kifejezetten mozgásszegény életmódot folytatunk.
  • A stressz mindennapi jelenség az életünkben.
  • Táplálkozásunk rendszertelen és esetleges.
  • Magas szénhidráttartalmú élelmiszereket fogyasztunk.
  • Jelentős súlytöbbletet cipelünk.
  • Kevés folyadékot fogyasztunk.
  • Rendszeresen fogyasztunk alkoholt – napi szinten vagy hetente többször, és nem állunk meg egy pohárka vörösbornál.
  • Nem pihenünk eleget.
Cukorbetegség megelőzése

Cukorbetegség megelőzése
Forrás:
Depositphotos

Fontos tudni, hogy a prediabétesz éppen az az állapot, amikor még elcsíphetjük a 2-es tipusú cukorbetegség kialakulását, ehhez azonban radikális életmóddal összefüggő változásokat kell beiktatnunk.

A legfontosabb, hogy felismerjük, felelősségünk van az életmód okozta cukorbetegség visszafordításában, még akkor is, ha az egy rövid időre (amíg a szervezet- mi magunk- meg nem szokjuk az új szabályokat) kellemetlen lehet.

  • Iktassuk be a mozgást az életünkbe, ha napi 10 percet tudunk csak erre szánni az első időben, akkor legyen napi 10 perc, de MOZDULJUNK meg. Ha csak séta, akkor legyen séta. Nem kell azonnal fittness bérletet váltani, az is elég, ha a hétköznapi tevékenységek közé szorítunk be pár perces mozgást.
  • Tanuljunk meg meditálni. Ez nem jelenti feltétlenül azt, hogy lótuszülésben kuporogva, a külső körülményeket teljesen kirekesztve befelé figyelünk és elcsendesedünk…. mert ennek az optimális elsajátítása és hatékony gyakorlása nem biztos, hogy gyors lesz. De, jó ha tudjuk, hogy vannak meditatív tevékenységek, amelyek észrevétlenül söprik ki a stresszt az életünkből. Ilyen például a kézimunka, a kötés, horgolás, varrás, vagy férfiaknál a „bütykölés2. Vagyis az a tevékenység, amiben képesek elmerülni. Ám nagyon jó meditációs gyakorlat az olvasás is, és felnőttkorban is hatásos a meseolvasás, vagy mesehallgatás.
  • Hozzunk ésszerű és betartható szabályokat a táplálkozásunkra vonatkozóan. Vagyis együnk rendszeresen, naponta ötször. Kerüljük a finomított gabonákat, a fehércukrot, alapvetően a cukros dolgokat. A rejtett cukrot tartalmazó dolgokat is (üdítők, gyümölcslevek, kész konyhai termékek), cserébe együnk nagyon sok zöldséget és friss (nem pürésített, nem aszalt, nem elrakott) gyümölcsöt.
  • Felejtsük el az alkoholt.
  • Igyekezzünk sokkal több tiszta folyadékot fogyasztani. Ennek mennyiségéről eltérőek a vélemények, de ha annál többet iszunk, mint addig tettük (mondjuk napi fél liter helyett másfelet), akkor már jó úton haladunk.
  • Tanuljunk meg JÓL aludni. Itt is jót tesznek a meditációs gyakorlatok, illetve már az is, ha kiűzzük a televíziót, okos telefont, számítógépet a szobából. Vagy ágyat cserélünk. Mert néha teljesen hétköznapi okai vannak a „nemalvásnak vagy a rosszalvásnak.”

Ha mindezt megtettük és ezek a változások szokássá alakulnak, akkor nem csak a diabéteszt kényszerítettük nagy valószínűséggel megtorpanásra, de jelentős túlsúlytól is megszabadulhatunk.

Ajánlott cikkek