Egyéb kategória

Ingyenes tetoválás, amely életet menthet

Az elmúlt napokban futótűzként terjedt egy életmentő kezdeményezés híre, amelyre mi is felkaptuk a fejünket. Egy Németországban dolgozó magyar tetoválóművész, Marton István fejéből pattant ki, hogy tetoválással segítene a cukorbetegeknek. Kollégája, Zsoldos Péter pedig itthon tett közzé egy felhívást, amelyhez egyre többen csatlakoznak.

vous - 2018.03.24.
Ingyenes tetoválás, amely életet menthet

A Földön félmilliárd embert érint a cukorbetegség, Magyarországon ez a szám egymillió. Az alacsony vércukorszint veszélyeztetheti a betegek életét, ezért fontos megakadályozni a kialakulását.

Objektum doboz

Ha egy cukorbetegek vércukorszintje leesik, hirtelen elsápadhatnak, verejtékezhetnek, összefolyhat a beszédük, homályos lehet a látásuk, rosszabb esetben elvesztik az eszméletüket. Sokan összekeverik a részegség vagy a drogozás tüneteivel, emiatt előfordul, hogy a beteg nem kap megfelelő segítséget.

Objektum doboz

Innen jött az ötlet, hogy magyar művészek tetoválás formájában felvarrják az érintettek alkarjára a diabétesz feliratot, továbbá annak számát is, hogy az illető hányas típusú cukorbetegségben szenved. Így ha rosszul lesz, a mentősök azonnal tudni fogják az in­formációt. A tetoválás javasolt helye a bal csukló, mert ott mérik a pulzust.

Az akcióhoz csatlakozó tetoválóművészek szerződésben vállalják, hogy ingyen készítik el a motívumot mindenkinek, aki elmúlt 16 éves és papírral igazolni tudja, hogy cukorbeteg. Facebookon csoportot is létrehoztak, hogy könnyebb legyen a kommunikáció a betegek és a tetoválók között, akik vállalják, hogy ingyenesen elkészítik a diabéteszes tetoválást. A csoportot itt éritek el.

Objektum doboz

A jövőben pedig tervezik, hogy más betegségekben például epilepsziában vagy gyógyszerallergiában szenvedőkre is kiterjesztik a kezdeményezést.

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Hová menjünk nyaralni?
Világ
Hová menjünk nyaralni?
vous - 2024.05.06.
Minden évben komoly családi dilemma lehet a nyaralás kérdése. Akár hosszabb, vagy rövidebb időre szeretnénk elutazni, szerencsére a közelben is találhatunk rengeteg gyönyörű látnivalót. Strandolás a tengerparton? Városnézés? Vagy mindkettő? Sokféle utazás közül válogathatunk!

Otthon

Elöltöltős vagy felültöltős mosógépet érdemes venni?
Otthon
Elöltöltős vagy felültöltős mosógépet érdemes venni?
vous - 2024.05.28.
Több szempontot is figyelembe kell venni, ha azt szeretnénk eldönteni, hogy elöltöltős vagy felültöltős mosógép volna ideálisabb a számunkra. Az első és legfontosabb aspektus az, hogy mekkora terület áll a mosógép rendelkezésére.