Egyéb kategória

Sí vs. snowboard – melyik a jobb?! Érvek és tanácsok a választáshoz

Vannak olyan örök vitaforrások sport témakörben, ami akár szórakoztató is tud lenni, de soha nem sikerül véglegesen megfejteni a nézetkülönbségeket. Általában olyan sportágak szerelmeseinek vitája ez, amik valamilyen jellegzetességükben közel állnak egymáshoz.

vous - 2019.01.14.
Sí vs. snowboard – melyik a jobb?! Érvek és tanácsok a választáshoz

Télen mindent visz a síelők és snowboardosok összecsapása, ez egy soha véget nem érő hadakozás. De nézzük a tényeket, próbáljunk reális döntésre jutni, melyiket ajánljuk.

Most négy szempont vizsgálata után, elfogulatlanul próbálunk igazságot tenni. De azzal kicsit sem akarunk foglalkozni, hogy ki, és miért zavarja  a másikat a pályán, mert ez nem sportágfüggő, hanem általános intelligencia kérdése.

Tanulás

A síeléssel a kezdetekben könnyebb dolgunk van, mivel a testsúly két léc között tartása valamivel egyszerűbb feladat, mint az alig 30 cm széles deszka fölött egyensúlyozni. A sí természetesebb mozgásforma, mint a snowboard, így hamar elsajátítható, már ami az alapokat illeti. Szépen síelni viszont nehéz. Nagyon nehéz. Az ösztönös megoldások pikk-pakk ellened fordulnak a meredek szakaszokon, aláássák az eleganciádat, bajt okoznak és rájössz, mégsem ördögtől való ötlet oktatót fogadni.

Lássuk, mit ajánl a snowboard! Hatalmas, látványos, könnyfacsaró eséseket, iszonyatos izomlázat, esetenként végkimerülést és hisztériás rohamot, legalábbis az első időkben. Hogy ez a folyamat meddig tart, az kizárólag az alany állóképességén, egyensúlyérzékén és félelemérzetének mértékén múlik. Ha az első kettő esetedben a pozitív tartományban van, míg az utóbbi a zeró felé közelít, akkor akár egy nap is elég ahhoz, hogy megtanulj forogni, onnan pedig már csak egy lépés a backcountry, na meg a park és kezdődhet is az igazi móka.

Eredmény: döntetlen

A további három pontért kattintsatok ide >>>

Forrás:
Unsplash
Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Már csak a szakdolgozat választ el a diplomádtól?
Világ
Már csak a szakdolgozat választ el a diplomádtól?
vous - 2023.01.19.
Minden gólyát a szakdolgozattal riogatnak, akik ezt persze rendszerint nem veszik komolyan, hiszen még annyira távolinak tűnik, és amúgy is az új élethelyzet felett érzett eufória tompít minden aggodalmat.

Otthon

Kényelem és praktikum egy szűkebb nappaliban is
Otthon
Kényelem és praktikum egy szűkebb nappaliban is
vous - 2023.01.26.
Amikor a nappalinkat rendeznénk be, az elsődleges szempontunk egyértelműen a kényelem, hiszen ez az a helyiség, ahol általában a legtöbb időt töltök, és ahol vendégeket is fogadunk. A helyiség mérete azonban olykor határt szab a lehetőségeknek: a praktikus helykihasználásra is figyelmet kell fordítani amellett, hogy egy kellemes hangulatú, jól használható nappalit szeretnénk kapni. Szerencsére a széles bútorválaszték ebben mellettünk áll.